Lwówek, Lwówek Książęcy
Collapse
X
-
co najwyżej "mogłoby być jeszcze bardziej nachmielone"
Ostatnia zmiana dokonana przez baania; 2011-08-31, 07:30.Comment
-
A to się w ogóle da przechmielić?
O stopniu nachmielenia piw z browaru lwóweckiego wypowiadała się w jakimś wywiadzie piwowarka z Lwówka pani Galicka. Według niej "jest dobrze tak jak jest" i więcej chmielu nie będzie.Comment
-
nie napisałem nic o ściance szklanki... Określenie "przechmielone" oznacza źle zbalansowane - zbyt duża goryczka chmielowa przy wodnistej, bezsłodowej konstrukcji smakowej piwa lub przy braku innych doznań smakowych np. wielu gatunków chmielu, posmaków chmielowych etc. a tu nic nuda - tylko goryczka chmielowa w jakiejś mega dawce. Oczywiście wysycenie potrafi "dziobać" w język, ale to jest zupełnie inne doznanie od pieprzowych posmaków goryczki chmielowej. Piłem choćby tydzień temu Shepherd Neame 1698, potrójnie chmielony wystarczy ? I zapraszam do działu Lwówka Książęcego, którego dotyczy ta dyskusja, a przez moją nieuwagę trafiła tutaj.Comment
-
Książęce IPA LOL
Comment
-
Lwówek ma IBU ~12-15, tyle co przeciętny polski lager. Mało który ma więcej niż 20. Nie wiadmomo jaki to jest styl, więc nie ma żadnych widełek dla goryczki. Jest tyle, ile życzy sobie konsument, czyli mało. Dla ustalenia ile to jest - Pilsner Urquell ma podobno ~30 IBU, podobnie Jever Pilsener.
A twoja ocena jest twoją prywatną sprawą, dopóki trzymasz ją przy orderach. Upubliczniłeś ją, więc teraz możemy sobie o niej podyskutować. Nie dorabiaj sobie legendy, bo bronisz swojego z uporem godnym lepszej sprawy, a tymczasem mylisz wodnistość i małą treściwość z nadmierną goryczką, której w tym piwie na 100% nie ma.Comment
-
Lwówek ma IBU ~12-15, tyle co przeciętny polski lager. Mało który ma więcej niż 20. Nie wiadmomo jaki to jest styl, więc nie ma żadnych widełek dla goryczki. Jest tyle, ile życzy sobie konsument, czyli mało. Dla ustalenia ile to jest - Pilsner Urquell ma podobno ~30 IBU, podobnie Jever Pilsener.
A twoja ocena jest twoją prywatną sprawą, dopóki trzymasz ją przy orderach. Upubliczniłeś ją, więc teraz możemy sobie o niej podyskutować. Nie dorabiaj sobie legendy, bo bronisz swojego z uporem godnym lepszej sprawy, a tymczasem mylisz wodnistość i małą treściwość z nadmierną goryczką, której w tym piwie na 100% nie ma.Comment
-
Comment
-
Nie ma zgody na tym forum na tezę, że Lwówek Książęcy jest przechmielony.Comment
-
-
Warka z datą do 10 września bardzo smaczna, z piękną czapą piany niczym z ubitych białek, która osiada na szkle i zostaje do końca w postaci 3mm kołderki. Smak w kierunku małych czeskich browarków, coś jak Rampuszak czy Car! Mniam, żałuję że kupiłem tylko jedno...
Kupione w Tesco (z lodówki) za 2,99.Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-09-01, 18:01.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Comment
-
ja dziś kupiłem w miejscowym sklepie. W lodówce wydało mi się jakieś zmętniałe - okazało się zepsuteważność do 5-09
Jeleniogórski Kolektyw DJ'ski SOUND PRESSURE - imprezy tech-house / progressive / breakbeat & techno http://listn.to/sound-pressureComment