Nowe piwo z Kormorana - ekstraktu 14,5%, alkoholu 5,1%. Piwo niefiltrowane o złocistej barwie z lekką mgiełką. Dość wyraźny aromat miodu, bardzo zbliżony do aromatu z Miodnego. W smaku, o dziwo, bardziej zbliżone do Ciechana Miodowego niż do czystego Orkiszowego, jednak o wiele lżejsze. Słodycz dość wyraźna, akcentów pszenicznych trzeba się bardzo, ale to bardzo doszukiwać. Mnie nie zachwyciło, Honig Weizen z Piotrkowa jest ciekawszym piwem.
Kormoran, Orkiszowe z miodem
Collapse
X
-
Kormoran, Orkiszowe z miodem
Piwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar PiwotekaTagi: brak
-
-
Już się gubię w tych wszystkich produktach z Kormorana. Trochę przesadzają. Zrobią piwko, zasmakuje człowiekowi, a potem po miesiącu-dwóch nie można go już dostać, bo browar przerzucił się na kolejny wynalazek. Eee tam.. ale zlot za rok mógłby być pod Olsztynem
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedziJuż się gubię w tych wszystkich produktach z Kormorana. Trochę przesadzają. Zrobią piwko, zasmakuje człowiekowi, a potem po miesiącu-dwóch nie można go już dostać, bo browar przerzucił się na kolejny wynalazek. Eee tam.. ale zlot za rok mógłby być pod OlsztynemPiwoteka
Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
www.piwoteka.pl
Sklep Piwoteki na Facebooku
Piwoteka Narodowa na Facebooku
Piwoteka Narodowa na G+
Дед Мороз (Dziadek Mróz)
Browar Piwoteka
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedziEeee, nie jest tak strasznie - na razie zlikwidowali tylko Premium, reszta jest dostępna.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Właśnie jestem po degustacji tego piwa i przyznam że całkiem udany to produkt. To taki trochę Ciechan miodowy z mniejszą ilością miodu, albo może raczej bardziej wyrazistym piwnym smakiem z lekką zbożowo - kwaskową nutką. W odróżnieniu do Ciechana powstaje całkiem ładna piana i wysycenie też lepsze. Polecam
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Zdecydowanie bardziej klarowne od zwykłego orkiszowego, ale to zrozumiałe - z przyczyn technicznych do piwa z drożdżami nie można by dodać miodu, bo rozerwałoby butelki. Oceniam więc po prostu jak piwo z miodem, a w tej kategorii prezentuje się dobrze. [5]
Piana: Bardzo ładna i trwała czapa. Opada jednak zdecydowanie za szybko, choć na szczęście ładnie osadza się na ściankach. [3.5]
Zapach: Bardzo krótką chwilę czuć lekkie nuty weizenowe, bo niemal od razu ustępują one silnej woni miodu, pachnącej bardzo naturalnie, jak w Miodnym. Po zamieszaniu daje się wyczuć lekką słodowość.
Obniżam trochę ocenę, bo za dużo czuć miodu, a za słabo piwo bazowe. Nie jest to "orkiszowo-miodowe", a "orkiszowe z miodem". [3.5]
Smak: Tutaj też za słabo czuć piwo bazowe. Pojawia się ono tylko w finiszu, a wcześniej miałem wrażenie, jakbym pił jasnego lagera z miodem. Owszem, dobrego, ale jednak lagera. [3.5]
Wysycenie: Raczej lagerowe niż weizenowe. [4]
Opakowanie: Tradycyjnie jestem zachwycony nowym wzornictwem Kormorana. Dzięki motywom pszczelarskim piwo na szczęście odróżnia się trochę od innych. [5]
Uwagi: Bardzo podoba mi się pomysł na to piwo, ale gorzej wyszło z wykonaniem. Piwo jest po prostu źle zbalansowane. Browar Tumski w Płocku udowodnił mi, że można zrobić świetnego weizena miodowego, w którym żaden z komponentów nie przytłacza drugiego. Tu niestety jest za dużo miodu.
Moja ocena: [3.675]
Comment
-
-
Nie piłem Orkiszowego, to trochę nie mam porównania. Zgodzę się za, że smakuje jak Ciechan Miodowe, tylko jest mniej słodkie i to jest wielki plus. Piwo jest bardzo dobre, wróżę mu wielki sukces.
Comment
-
-
Objawienie ostatnich dni i już hit wśród kilku znajomych osób. Na razie wyparło z mojej lodówki połowę zwykłych (wysokich) zapasów Ciechana Miodowego. Jest od niego mniej miodowe, ale miód w tym samym "stylu", bardziej zbożowe, goryczka zniwelowana. Pięknie wygląda (sama butelka, jak i piwo w szklance), pysznie smakuje i... Tak trzymać! Partia do 26.07.2010.
M.Last edited by beaviso; 2010-06-29, 08:40.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasnozłoty nieprzejrzysty, kojarzy mi się (misie ) właśnie z miodem. [4.5]
Piana: Biała, dość drobna, krótkotrwała, osadza się na ściankach. [3.5]
Zapach: Intensywny miodowy, mnie się nieco "sztucznie" kojarzy. Bukiet się rozwija w kierunku owocowym, choć spod tego miodu trudno coś wywąchać... [4]
Smak: Delikatna "miodowość". W pierwszej chwili wrażenie słodkości, ale potem jakoś się ona redukuje. Smaczne. [4]
Wysycenie: Chyba w sam raz, choć nie wiem, czy piwa "miodowe" nie powinny mieć wysokiego nagazowania, coby bardziej orzeźwiać. [4]
Opakowanie: Niewiele się różni od "zwykłego" Orkiszowego. Trzeba się wpatrzeć, aby wyczaić ule. Trochę chyba przerzeźbione jednak. Ale i tak bardzo efektowne i dopracowane. [4.5]
Uwagi: Dwa grybki w barszcz: orkis zi miód. Mnie wystarczyłby każdy z nich z osobna, czyli "Orkiszowe" albo "Miodne" (podobnie, jak przy ajerkoniaku, wolę jajecznicę i czystą ).
Poza tym, smaczne piwo, zwłaszcza dla miodożerców/-pijców.
Moja ocena: [4]
Comment
-
-
W tzw. delikatesach osiedlowych na Natolinie (wiesz, snobistyczna okolica, Maidenowiec tu mieszka... ) kosztuje nieco poniżej siedmiu, chyba PLN 6,75... U mnie na wsi (o ile kojarzę) jakoś tak PLN 5,60 chyba. Tanie nie jest...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie piłem Orkiszowego, to trochę nie mam porównania. Zgodzę się za, że smakuje jak Ciechan Miodowe, tylko jest mniej słodkie i to jest wielki plus. Piwo jest bardzo dobre, wróżę mu wielki sukces.
A teraz zrobili Orkiszowe z miodem! Czyzby telepatia? Pilem je wczoraj, smakuje b.podobnie do Ciechana. Dzis wybiore sie do sklepu, kupie oba i porownam bezposrednio
W kazdym razie piwo warte polecenia! Wreszcie Ciechan Miodowy doczekal sie godnego konkurenta..."Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziIle toto u Was kosztuje? Mniej więcej? Bo w Biłgoraju dostępne w okolicach 7zł co mnie nieco odstraszyło. Ale może to normalna cena?"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
Comment