Piwo gotowe do oceny
Krajan, Gontyniec - Gniewosz Koźlak
Collapse
X
-
Krajan, Gontyniec - Gniewosz Koźlak
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
piana: bardzo gęsta, kremowa, jakby piwo było z azotem, cienki dywanik,
kolor: ciemny rubin,
zapach: typowo koźlakowy, karmelowy,
smak: dość lekkie w smaku, goryczka odsłodowa, wytrawne, łatwo się pije, mogła być być większa treściwość,
wysycenie: małe, ale może być.
szybko znikło, więc chyba dobreMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mocna herbata, czyli kolor pasujący raczej do doppelbocka, a nie takiego połowicznego koziołka. Ładny, ale za ciemny. [3.5]
Piana: Dość wysoka. Niestety opada dość szybko i niewiele po niej zostaje. [3.5]
Zapach: Owoce, orzechy, trochę karmelu, lekkie winne nuty, sugestia alkoholu. Całość bardzo mi się podoba i jak najbardziej do koźlaka pasuje. [4.5]
Smak: Na pewno zbyt wodnisty i zbyt płaski jak na koźlaka, a nawet jak na "czternastkę". Niby są koźlakowe akcenty (suszone owoce, razowiec), ale zbyt rozrzedzone. Gdyby w tym piwie było mniej wody, gdyby było uczciwą "szesnastką', byłoby godne swej nazwy. Niestety tak nie jestk. [2.5]
Wysycenie: Za wysokie. [4]
Opakowanie: Przede wszystkim mam zastrzeżenia natury formalnej, jak w przypadku "koźlaka" z Witnicy. Otóż poważnym nadużyciem jest nazywanie koźlakiem piwa o ekstrakcie 14 Blg i dlatego ocena leci w dół. Poza tym takie same uwagi jak przy pozostałych Gniewoszach: Opakowanie trochę przeładowane, ale ujdzie. Kapsel jest zbyt chamską zżynką z Czarnkowa. [2.5]
Uwagi: Mniej wody, więcej ekstraktu, a otrzymamy amberowskiego koźlaka
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziKolor: Mocna herbata, czyli kolor pasujący raczej do doppelbocka, a nie takiego połowicznego koziołka. Ładny, ale za ciemny. [3.5]
Piana: Dość wysoka. Niestety opada dość szybko i niewiele po niej zostaje. [3.5]
Zapach: Owoce, orzechy, trochę karmelu, lekkie winne nuty, sugestia alkoholu. Całość bardzo mi się podoba i jak najbardziej do koźlaka pasuje. [4.5]
Smak: Na pewno zbyt wodnisty i zbyt płaski jak na koźlaka, a nawet jak na "czternastkę". Niby są koźlakowe akcenty (suszone owoce, razowiec), ale zbyt rozrzedzone. Gdyby w tym piwie było mniej wody, gdyby było uczciwą "szesnastką', byłoby godne swej nazwy. Niestety tak nie jestk. [2.5]
Wysycenie: Za wysokie. [4]
Opakowanie: Przede wszystkim mam zastrzeżenia natury formalnej, jak w przypadku "koźlaka" z Witnicy. Otóż poważnym nadużyciem jest nazywanie koźlakiem piwa o ekstrakcie 14 Blg i dlatego ocena leci w dół. Poza tym takie same uwagi jak przy pozostałych Gniewoszach: Opakowanie trochę przeładowane, ale ujdzie. Kapsel jest zbyt chamską zżynką z Czarnkowa. [2.5]
Uwagi: Mniej wody, więcej ekstraktu, a otrzymamy amberowskiego koźlaka
Moja ocena: [3.425]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziGdyby więc Gniewosza nie oceniać jak koźlaka, to za smak otrzymałby więcej punktów niż u Twilight_Alehouse`a.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnorubinowy klarowny. [4]
Piana: Kremowobeżowa, dość drobna, wysoka, ale krótkotrwała... [3.5]
Zapach: Karmel, orzechy, suszone owoce. To miłe, ale chyba nie do końca mieści się w kanonie... [3.5]
Smak: W pierwszej chwili lekko palony słód, dalej sporo winno-wytrawnych akcentów. Zaraz potem jednak wszystko dominuje karmelowa przepalanka. Smaczne, ale sporo za słodkie. [3.5]
Wysycenie: Niezbyt wysokie, o stopień wyższe zmniejszyłoby może uczucie słodkości... [3.5]
Opakowanie: W przypadku "koźlaka" nie ma czego kopiować z Czarnkowa, wszystko jest w tym samym stylu i "rycie", co dwaj pozostali "bracia". Etykieta i kapsel różnią się jedynie kolorami. [4]
Uwagi: Nie wiem, czy to koźlak, ale w każdym razie nieco za słodkie ciemne piwo...
Moja ocena: [3.55]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: piękny brąz z lekkim odblaskiem wiśniowym [4.5]
Piana: 4 za kolor i 3 za słabą trwałość średnio wychodzi 3,5 [3.5]
Zapach: dymny słodkawy ale nie cukierkowy, bardzo mi się podoba [4.5]
Smak: aksamitny, lekka goryczka a zarazem jakby słodkawe, długo zostaje w pamięci [4.5]
Wysycenie: niskie ale do tego piwka to pasuje [4.5]
Opakowanie: najbardziej mi pasuje z Gniewoszów, ładna kolorystyka (ciemny żółty, czerwony, i czarne rysunki), trochę jak z komiksu o słowiańskich wojach, fajna lekko stylizowana czcionka. Kapsel czerwony z białym napisem - pasuje do reszty. [4.5]
Uwagi: Jak nie przepadam za porterami to Koźlak okazał się mimo ciemnej barwy piwem zupełnie innej kategori - zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie, na pewno będę do niego wracał. Choć nie jest to piwo do picia litrami, raczej na smaczek , na deser.
Moja ocena: [4.4]Wypijesz jedno, drugie piwo, pójdziesz trochę krzywo...
a po gorzale wcale.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kri100f Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Uwagi: Jak nie przepadam za porterami to Koźlak okazał się mimo ciemnej barwy piwem zupełnie innej kategori (...)
Comment
-
-
Okazało się że Amber przyznaje się li tylko do jasnego Gniewosza... ot ciekawostka dropsa.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ciemny brąz z rubinowymi prześwitami. [5]
Piana: Średniej gęstości, jasno beżowa, nie pozostawiająca po sobie śladów na ściankach. Utrzymuje się przez ok. 2 min., później pozostaje przez dłuższy czas w postaci cienkiego dywanika. [3.5]
Zapach: Średnio intensywny, słodkawo karmelowy. [3.5]
Smak: Nie ma tu jakiejś złożoności smaków, dominuje przede wszystkim karmelowa słodycz zakończona średniej intensywności goryczką. Piwo jest rozwodnione i brak mu pełności. [3]
Wysycenie: Średnie. [4]
Opakowanie: Tak jak w pozostałych Gniewoszach ładne, stonowane, z wyeksponowaną nazwą piwa. [4]
Uwagi:
Moja ocena: [3.425]Last edited by YouPeter; 2010-07-25, 21:18.Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mocna herbata [4]
Piana: istnieje zaraz po nalaniu, po kilku minutach ledwie cienka otoczka wokół szkła, piana jasnobeżowa, drobna [2.5]
Zapach: dość intensywny ale jak dla mnie zbyt słodki, dominuje słodkawy zapach słodu z syropem owocowym [3.5]
Smak: zbyt rozwodnione, dominuje słodycz, posmak owocowy, jakaś goryczka w tle, nic z tych smaków do mnie nie przemawia, do tego piwo jest rozwodnione [2.5]
Wysycenie: zdecydowanie za mocno nagazowane, szczypie w język, nawet picie nie sprawia przyjemności [3]
Opakowanie: ogólnie bez zastrzeżeń, utrzymane w tonacji jednego "browaru:" i jednej serii [4.5]
Uwagi: Kolejny produkt Gniewosza po który na pewno nie sięgnę po raz drugi. Wszystkie zakupione na Rudnickiego za Megasamem (W-wa)
Moja ocena: [3.05]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowo-rubinowy. [4]
Piana: Szeleszcząca, średniopęcherzykowa, opada szybko do pierścienia. [3.5]
Zapach: Nie podoba mi się - mało koźlakowy. W tle jakby zapach makreli w sosie pomidorowym z puszki, nieco później czuć karmelowy aromat, ale jakiś mdły. [2.5]
Smak: Słabiutki strasznie. Rozwodnione, mało treściwe i za bardzo kwaskowate. Co prawda karmelowa gorycz jest, ale to nie wystarczy. [3]
Wysycenie: Początkowo bez zarzutu. Później nieco brak. [4]
Opakowanie: Bączek, ładna etykieta i podane informacje o ekstrakcie. Duży minus za podobny do czarnkowskich wyrobów kapsel. [4]
Uwagi: Najgorszy "koźlak" jaki piłem. Nie jestem do końca pewny czy to wyrób z Ambera (inny rodzaj czcionki z datownika).
Moja ocena: [3.025]
Comment
-
-
No nic nie poradzę, wciąż smakuje mi silnie dużo (podzamojszczyzm) i silnie podobnie, jak koźlak z Krajana, który ma zresztą identyczne parametry. Słodowy, lepki, treściwy - przewyższa w tym względzie niejednego koźlaka o wyższym ekstrakcie, jak choćby Amberowskiego. Może ten karmel załatwia sprawę, nie wiem. Konkretnych koźlaków w Polsce mało, mogłem się spaczyć.
Etykieta jak z podrzędnego komiksu, ale plus za czytelną informację o ekstrakcie. Uwaga: w składzie woda!
Comment
-
Comment