Grodzka 15, Piwo a la Grodziskie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gringo-sl Wyświetlenie odpowiedzi
    dolewam płynu do odklejania tapet casto
    Dobry patent, zapamiętam! Dzięki
    A butelki po tym grodziszu mam trzy, więc na szczęście nic się nie stanie, jeśli jedna etykieta odklei się źle.

    Comment

    • Zdrój
      Porucznik Browarny Tester
      • 2001.05
      • 284

      #32
      Jeśli ktoś ma jeszcze dostęp do A'la Grodziskiego, polecam degustację.
      Po dzisiejszej mam pewność, że dopiero teraz piwo "doszło".
      Jest klarowne, w pełni nagazowane, buduje gęstą i niezanikającą pianę.

      Smacznego
      Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

      Comment

      • docent
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.10
        • 5205

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zdrój Wyświetlenie odpowiedzi
        Jeśli ktoś ma jeszcze dostęp do A'la Grodziskiego, polecam degustację.
        Po dzisiejszej mam pewność, że dopiero teraz piwo "doszło".
        Jest klarowne, w pełni nagazowane, buduje gęstą i niezanikającą pianę.

        Smacznego
        Rozumiem, że termin przydatności był wymuszony przez czynniki odgórne?
        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

        Comment

        • Zdrój
          Porucznik Browarny Tester
          • 2001.05
          • 284

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
          Rozumiem, że termin przydatności był wymuszony przez czynniki odgórne?
          Taki warunek postawił browar - 4 tygodnie oficjalnej przydatności do spożycia (od dnia rozlewu).
          Browamator Piwowar PINTA Festiwal Birofilia

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #35
            Dziś miałem okazję spróbować po raz kolejny a la Grodziskie.
            Półtora miesiąca przeterminowania w żadnym stopniu nie zaszkodziło temu piwu. Wrażenia bardzo podobne jak przy mojej poprzedniej degustacji czyli w smaku czuć dominację wędzonki. Pewne różnice jednak w tym egzemplarzu były: po pierwsze bardziej dyskretny i stonowany zapach, po drugie troszkę obfitsza piana. Jestem zaskoczony, że to piwo wytrzymało tyle czasu w tak dobrej formie.

            Zdrój, Żywiec - fajnie byłoby powtórzyć w przyszłym roku to przedsięwzięcie!
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
              Jestem zaskoczony, że to piwo wytrzymało tyle czasu w tak dobrej formie.
              A czemu jesteś zaskoczony - przecież to jak piwo domowe - musi doleżakować w spokoju - teraz to ono zaczyna dopiero być dobre (i kolejne podobieństwo do domowego - jak zaczyna być dobre, to właśnie się kończy)
              Last edited by Marusia; 2010-09-02, 21:34.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                ...i kolejne podobieństwo do domowego - jak zaczyna być dobre, to właśnie się kończy)
                A jest na to jakaś metoda?
                Last edited by e-prezes; 2010-09-02, 21:36.

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                  A czemu jesteś zaskoczony - przecież to jak piwo domowe - musi doleżakować w spokoju - teraz to ono zaczyna dopiero być dobre (i kolejne podobieństwo do domowego - jak zaczyna być dobre, to właśnie się kończy)
                  Nie do końca. Piwo nie było refermentowane w butelce, a więc było/jest o wiele bardziej narażone na zepsucie, niż piwo domowe.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie do końca. Piwo nie było refermentowane w butelce, a więc było/jest o wiele bardziej narażone na zepsucie, niż piwo domowe.
                    Otóż to. Dlatego właśnie byłem zaskoczony.
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie do końca. Piwo nie było refermentowane w butelce, a więc było/jest o wiele bardziej narażone na zepsucie, niż piwo domowe.
                      No ale z drożdżem przecież? To jakieś cukry resztkowe zawsze dla nich są do pałaszowania.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • kopyr
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2004.06
                        • 9475

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        No ale z drożdżem przecież? To jakieś cukry resztkowe zawsze dla nich są do pałaszowania.
                        Jeżeli wysycenie rzeczywiście wzrastało z czasem to tak, ale jednak wydaje mi się, że główna zasługa jest po stronie aseptycznej czystości rozlewu w browarze.
                        blog.kopyra.com

                        Comment

                        • zgroza
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2008.03
                          • 3605

                          #42
                          Tja, nie pamiętam już, od kogo dostałem piwko na zlocie. Naprawdę nie pamiętam.
                          Piana nie powala, jest tylko w porządku.
                          Nagazowanie średnie.
                          Kolor ciemnożółty, lekko mętny, wyraźny osad.
                          Zapach dość słaby, piwna wędzonka, przyjemny dla nozdrzy
                          Smaku nie można oskarżać o zbytnią lekkość, jest takie, jakie powinno być - leciutkie. Lekka, orzeźwiająca wędzonka podbudowana wyraźną, choć mało aromatyczną, goryczką.
                          Bardzo dobry, leciutki orzeźwiacz. Choć nie ukrywam, że wiecej gazu i dużo więcej wędzonki dałoby mi więcej radości - ale to są już moje gusta. No i pszeniczniakowate to piwo absolutnie nie jest.
                          Brawa dla Grzesia i Ziemka za inicjatywę!
                          Last edited by zgroza; 2010-09-23, 12:59.
                          Lotna ekspozytura browaru

                          Też Was kocham.

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #43
                            Ocena z ARTomatu

                            Kolor: Dosyć ciemny jak na tak lekkie piwo, wg mnie powinien być jaśniejszy [4]
                            Piana: Kiepsko, niezbyt wysoka, gruboziarnista, szybko padła. Dałem 3, bo wiem, że przy ekstrakcie 8% dobra piana jest praktycznie nieosiagalna. [3]
                            Zapach: Głównie aromat słodu wędzonego, a miło by było poczuć cosik więcej [4]
                            Smak: To największy atut tego piwa. Sporo smaku jak na niewielki ekstrakt. Wędzoność uzupełniona wyraźną, acz nieprzesadzoną goryczką. Wytrawne w smaku i orzeźwiające. [4.5]
                            Wysycenie: Zdecydowanie za niskie! Może to być efekt dłuższego od zalecanego przechowywania. [1.5]
                            Opakowanie: Fajny projekt graficzny, może ciut zbyt rozmyte kształty i za blade kolory. [4]
                            Uwagi: Piłem to piwo w Żywcu na Giełdzie i porównując je z próbowanym teraz stwierdzam że ewoluowało w smaku i nie tylko. Na plus zmienił się smak, zrobiło się bardziej wytrawne, słodowość schowała się za posmakiem dymu oraz goryczką chmielową. Niestety stężenie CO2 było za niskie, choć może to wada mojego egzemplarza. Mimo może nie nazbyt wysokiej oceny kupowałbym to piwo regularnie, gdyby było dostępne. To jest wręcz idealne piwo do koszenia trawnika, smaczne, orzeźwiające, wytrawne i z małą zawartością alko.

                            Moja ocena: [3.975]

                            Comment

                            • Borysko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.02
                              • 1144

                              #44
                              Pozwolę sobie jeszcze na dodanie fotki:
                              Attached Files

                              Comment

                              • docent
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2002.10
                                • 5205

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Borysko Wyświetlenie odpowiedzi
                                Piana: Kiepsko, niezbyt wysoka, gruboziarnista, szybko padła. Dałem 3, bo wiem, że przy ekstrakcie 8% dobra piana jest praktycznie nieosiagalna. [3]
                                Odsyłam do tej fotki na dowód że 8-mka może mieć świetną pianę.
                                Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                                Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                                Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                                Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X