Jabłonowo, Piwo Tradycyjne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

    Jabłonowo, Piwo Tradycyjne

    Nowość w ofercie Jabłonowa, dwusłodowe Piwo Tradycyjne. Na etykiecie browar szczyci się mianem browaru regionalnego. Brak podanego ekstraktu, alkohol 5,8% obj.
    Cytat z kontretykiety:
    "Wyjątkowe piwo fermentowane bezciśnieniowo, tradycyjnie. Długo leżakowane w bardzo niskiej temperaturze. W odróżnieniu od zwykłych piw jęczmiennych użyliśmy w nim oryginalnej kombinacji dwóch słodów dzięki czemu smakuje jak dawne piwa. Potrójnie chmielenie wzbogaciło szlachetną goryczkę. Nasze tradycyjne przypomni Ci piwa pijane zanim fabryczne, nagazowane piwa zdominowały nasze sklepy..."

    I jeszcze to: "Piwo jasne, naturalnie utrwalone"

    Termin ważności 14.11.10. Kupione na Rudnickiego jako nowość - przybyło tam wczoraj tzn 21.09.10. Cena: 2,5pln

    Gdzie, ach gdzie to potrójne chmielenie? Jeśli chodzi o goryczkę to Brackie jest o wiele lepsze, bardziej wyraziste. Zapachu chmielowego też niewiele
    Ale ogólnie to jest całkiem pijalne piwo, jak na Jabłonowo to jest piwo light
    JEDNO PIVKO NEVADI!
  • Radical
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.03
    • 145

    #2
    Czyli można uznać to piwo za najlepsze z Jabłonowa ?
    Radical.

    Comment

    • amigo007
      Porucznik Browarny Tester
      • 2008.02
      • 252

      #3
      Myślę że można. Pod względem piwo, a nie napój alkoholizowany piwopodobny wysokoodfermentowany jak to w 90% ma miejsce w jabłonowie. Nieźle się zapowiada, choć sam osobiście jeszcze nie próbowałem
      Last edited by amigo007; 2010-09-23, 00:19.

      Comment

      • tfur
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2006.05
        • 1311

        #4
        rzadko mi się zdarza wypić piwo z jabłonowa, ale kolega zachęcił, więc kupiłem i pijąc, myślałem, co też mi ten napój w smaku przypomina. w połowie szklanki, kiedy po pianie zostało tylko odległe wspomnienie, przypomniałem sobie - ten toporny, słodowy smak miały pierwsze mazury z kormorana, późniejsze zresztą może też, ale nie próbowałem. co poza tym? goryczka to raczej gorycz, acz delikatna. kolor z palety herbacianych. zapach słodki, słodowy. gdyby nie to, że to wyrób jabłonowski, to bym się nie pofatygował, żeby coś pisać, a tak - na zachętę powiem, że zrobili krok w dobrym kierunku (ocena subiektywna)
        Attached Files
        veni, emi, bibi

        Comment

        • Christof
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2009.04
          • 128

          #5
          Ładna etykieta. Tylko te wstęgi mogli by sobie darować, przypominają jakieś mamucie kły (takie mnie naszło skojarzenie). Napis "Piwo Tradycyjne", w stylu przedwojennych reklam i szary, prosty wizerunek browaru w zupełności wystarczy. Czekam kiedy pojawi się w moim intermarszu.

          Comment

          • domin81
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.03
            • 122

            #6
            W smaku i zapachu wyczuwalne aromaty typowe dla piw z Jabłonowa, taka charakterystyczna mdława słodycz. Poza tym gdzieś w tle lekko wyczuwalne nuty słodowo-chlebowe. Myślę, że z ciekawości można spróbować, ew. wypić zamiast koncerniaka, gdy brak alternatywy...

            Comment

            • domin81
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2010.03
              • 122

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Christof Wyświetlenie odpowiedzi
              Czekam kiedy pojawi się w moim intermarszu.
              Nie bardzo jest na co czekać...

              Comment

              • żąleną
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2002.01
                • 13239

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi
                Nasze tradycyjne przypomni Ci piwa pijane zanim fabryczne, nagazowane piwa zdominowały nasze sklepy...
                Następne piwo z Jabłonowa powinno się nazywać Bastion, jak ostatni bastion tradycji. Potrójnie chmielone? Chyba tak jak w "Dniu świra" Kondrat słodził herbatę na trzy: łyżeczka, dosypka, dosypka.

                Przepraszam, że nie na temat, ale zagotowałem się na taką bezczelność. Czekamy na kolejne chwytliwe nazwy. Może Lniane albo Podwójnie Warzone?

                Comment

                • Radical
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2008.03
                  • 145

                  #9
                  A ja skorzystam z okazji i zapytam pracownika z Jabłonowa: Gdzie eksportujecie Mocne ? Czyżby moje przypuszczenia, że do pobliskich Żabek są trafne ?
                  Radical.

                  Comment

                  • slavoy
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛
                    • 2001.10
                    • 5055

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Christof Wyświetlenie odpowiedzi
                    [...] i szary, prosty wizerunek browaru w zupełności wystarczy. [...]
                    Ciekawe jakiego, bo na pewno nie Jabłonowa

                    Dick Laurent is dead.

                    Comment

                    • fuliano
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1835

                      #11
                      Jabłonowo, TRadycyjne

                      Piwo Tradycyjne dwusłodowe. Alk. 5,6% obj.
                      Info z kontry=>
                      Wyjątkowe piwo fermentowane bezciśnieniowo, tradycyjnie.
                      Długo leżakowane w bardzo niskiej temperaturze. W odróżnieniu
                      od zwykłych piw jęczmiennych użyliśmy w nim oryginalnej
                      kombinacji dwóch słodów, dzięki czemu smakuje jak dawne piwa.
                      Potrójne chmielenie wzbogaciło szlachetną goryczkę. Nasze
                      TRADYCYJNE przypomni CI piwa pijane zanim fabryczne,
                      nagazowane piwa zdominowały nasze sklepy
                      Attached Files
                      Last edited by fuliano; 2010-09-26, 19:06.

                      Comment

                      • fuliano
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2010.07
                        • 1835

                        #12
                        Oj nie marudźcie już. Piwo jak na Jabłonowo to wybitny produkt. Prośba do administracji o wprowadzenie do rejestru.

                        Comment

                        • CyboRKg
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.04
                          • 594

                          #13
                          Informacje z kontry to prawdziwe cuda-wianki. Ktos mial fantazje jak nie przymierzajac redaktor z "Faktu" Sprobowalem ludzac sie, ze nadchodzi lepsze - ze Jablonowo zamierza zmienic swoj wizerunek producenta "piwnych jaboli" dla menelstwa. Nic z tego...
                          Intensywny slodowy zapach. Piana znika natychmiast. Smakuje jak mocniejsze produkty browaru rozcienczone woda. Zalatuje piwniczna stechlizna.
                          Nadal jedynym pijalnym produktem Jablonowa jest dla mnie "Belfast", choc nie mialem jeszcze okazji go probowac po ostatniej metamorfozie.
                          "Jedno pivo ne vadi!"
                          "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                          Comment

                          • funky83
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.07
                            • 136

                            #14
                            W mordę jeża...Nie wiem czemu ale przypomina mi trochę Warkę Strong tylko jakby pozbawioną słodyczy. Na początku konsumpcji trochę odczuwalny alkohol, co nie powinno mieć miejsca przy tym woltażu. Kiepskie wysycenie. Za to piana na 3,5 - 4. Piwo pozostawia mdławo-słodkawy posmak. Gdzie te POTRÓJNE chmielenie? Ładna etykieta - tak na 4, ale z drugiej strony to co oni tam powypisywali jest delikatnie mówiąc oderwane od rzeczywistości. I jeszcze stempelek na kontr etykiecie "browar regionalny"... Cieszy mnie ta próba nawrócenia Jabłonowa, jednak jeszcze sporo warek musi upłynąć zanim coś dobrego z tego wyjdzie.

                            Comment

                            • darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 12679

                              #15
                              Może niektórzy się zagotują, głównie producenci zgrupowani w stowarzyszeniu, gdzie są też panowie z Jabłonowa - po piwo nie sięgnąłem, sięgnę może jedynie z "naukowego" obowiązku, w chwili słabości

                              Dwusłodowość - chwyt zapożyczony od większego kolegi...

                              Wizerunek browaru na ecie - to oczywiście delikatny fałsz

                              Ale NATURALNIE UTRWALONE, domyślam się jak zacieraliście łapki, że wam się taki żarcik udał. To lepsza ściema niż wszystkie inne do kupy

                              Ludzie jako to próba "nawrócenia" Jabłonowa - to ewidentna próba "spasteryzowania" Wam mózgów, nie piszcie już bzdur, nie łykajcie wszystkiego, bo na ecie napisali, regionalne, naturalne, prawdziwe... ja wiem, że papier i wasze gardła dużo wytrzymają, ale po co ?
                              Żeby za parę lat, jak zmienią kolejną etę, rozpisywać się, że warka numer 150 to progres, wobec 140, ale ten smak warki 40 to starych wspomnień czar?

                              Próba nawrócenie Jabłonowa... dobre sobie, oni żerują na niewiernych, a czasami jak widać na sekciarzach

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X