Jabłonowo, Piwo Tradycyjne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnobursztynowe złoto. [4.5]
    Piana: Drobnopęcherzykowa, początkowo dość wysoka, jednak opada dość szybko do cieniutkiej warstwy, lekko oblepiając szkło. [3.5]
    Zapach: Słodowy, z karmelową nutą. Czuć też lekko maślane tło. [3.5]
    Smak: Słodowość, dość mocna, po niej lekka goryczka i kwaskowość. Zostaje "jabłonowski posmak". W porównaniu z pitym wcześniej Twierdzowym mało treściwe, ale tragedii nie ma. [3.5]
    Wysycenie: Średnie. [3.5]
    Opakowanie: Mi się podoba. W starym stylu i wreszcie ładny kapsel. Duży minus za bzdury na kontrze. [3.5]
    Uwagi: Za pierwszym podejściem trafiłem na zepsute piwo. Ten egzemplarz wypijalny, ale raczej nie będę wracał.

Moja ocena: [3.55]

Comment

• CyboRKg
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2010.04
      • 594

Srednia ocena tego "piwa" jest wyzsza niz "Rzeskiego" z Kormorana :O Co z Wami??
      "Jedno pivo ne vadi!"
      "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• wilko
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2008.07
        • 226

Ocena z ARTomatu

Kolor: Intensywnie złoty. [4.5]
        Piana: Bąbelki nadspodziewanie drobniutkie. Piana niewysoka i dosyć szybko opada do strzępków i obwódki, co nieco zostaje na szkle. [3]
        Zapach: Z początku słodowo-chmielowy z jakąś dziwną nutą budzącą obawy. Nie potrafiłem jej z niczym skojarzyć. Z czasem dominuje słodowa słodycz bez chmielowej odskoczni. Ogrzane ma w oddali jakiś przyjemny, ciemniejszy zapaszek, niestety nazwać go nie potrafię. [3.5]
        Smak: Smakuje podobnie do tego jak pachnie. Goryczka minimalna. Alkoholu do końca nie czuć. Przy końcu picia, jak w zapachu, jakiś ciemniejszy smaczek - to mi się bardzo podobało. Gdyby składało się z samej tylko końcówki było by bardzo smaczne [4]
        Wysycenie: Nie zapadło mi w pamięć więc wnioskuję, że w porządku. Za niskie sprawiało by, że męczył bym się pijąc, a wysokiego nie lubie wiec utkwiłoby w pamięci także. [4]
        Opakowanie: Grafika do mnie nie przemawia, zwłaszcza ta kadź która widnieje na krawatce jest strasznie na odczep się. Na kontrze trochę banialuk i orgia czcionek. [2.5]
        Uwagi: Jak na piwo z niepoważanego browaru było zupełnie przyzwoite, na koniec wręcz smaczne.

Moja ocena: [3.675]

Comment

• sinus54
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.02
          • 27

tradycyjne z jabłonowa

mi to piwo bardzo smakowalo
          szczegolnie, ze kosztuje tyle co krol czy warka a smakuje jak rzeskie!
          moze wreszcie bedzie mozna napic sie dobrego piwa nie za 4 czy 5 zlotych!
          tylko od miesiaca nie moge nigdzie na nie trafic! czyzby browar sie wycofal? szkoda by bylo...

Comment

• misha22
            • 2008.12
            • 128

Jedenaście lat czekałem..

..i wyczekałem wreszcie tresciwe w smaku piwo, z zawartościa 5.8%obj.
            Bo Mocne z Jabłonowa pijam tylko gdy wchodze i patrze na /same/koncerniaki.. Tradycyjne ostatnio coraz czesciej.
            Minus to brak ekstraktu na etykiecie.
            Stawiam na stole bez strachu, oby nie obniżyli poprzeczki..

Comment

• sinus54
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2010.02
              • 27

tradycyjne vel pilsener tradycyjny

chyba są 2 wątki na to smao piwo - nie wiem komu zglosic, ale tak jest.
              ktoś namierzył tradycyjne ostatnio w okolicy piaseczn - ursynowa?

Comment

• darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 12679

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika misha22 Wyświetlenie odpowiedzi
                Stawiam na stole bez strachu, oby nie obniżyli poprzeczki..
                Bez obawy, to niemożliwe

Comment

• Lesnick
                  • 2010.03
                  • 153

Jak na Jabłonowo i to lekko przeterminowane (15.01.2011) niczego sobie. Powiem, że podchodziłem jak pies do jeża, a tu całkiem miłe zaskoczenie, choć nie szok. Po prostu jak na ów browar, to piwo po prostu da się wypić i to jest plusik., choć jak dla mnie w zapachu zbyt dominuje słód.

Comment

• Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

Wąchane na giełdzie w Wawie. Masełko tak intensywne, że nie zdecydowałam się na łyka.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9793

Nalane w butlę na giełdzie, znowu "lymyted edyszn" .
                      Bursztynowe, lekko mętne. Piana krótkotrwała, biała, drobna, zostaje kożuszek.
                      Zapach... słodowy z nutą oldskulowej budki z piwem, trochę drożdży, daleki karmel. Masła nie wywąchałem...
                      Smakuje jak młode piwo, są drożdże, lekki karmel, trochę słodu. Gazu niezbyt dużo, tutaj OK.
                      Też takie trochę "garażowe", może przez ten zapaszek i brak filtracji. Nieźle się pije, gasząc emocje podczas MŚ w piłkę ręczną...

Comment

• docent
                        • 2002.10
                        • 5205

Też próbowałem na giełdzie z beki i potwierdzam wrażenia Pancernika. Niestety wygazowanie nastąpiło zbyt szybko - po 10 minutach 1/4 z kubka 0,4 była zlewą. Generalnie nic ciekawego.
                        Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                        Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                        Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                        Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• sinus54
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2010.02
                          • 27

ale gdzie jest do kupienia - ursynow, piaseczno
                          szukałem w auchan i sklepikach w pobliżu i nigdzie nie ma

Comment

• darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12679

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sinus54 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Może w dziale piwo gdzie

Skusiłem się na Jabłonowo Jednak jestem liberalnym i otwartym konsumentem piwa
                            Nie będę się skupiał na konkretnych walorach. Barwa ok, piana drobna, ładna ale nietrwała, nie jest źle. Aromat - drożdżowe "kwaski", potem słód podszyty ... tym o czym poprzednicy pisali. W smaku też jest to wyczuwalne + plus taki specyficzny posmak, ale wysycenie ok, jest treść zamiast pustki. Jest "niefiltowany" kwasek, obawiam się że w lecie może zdominować smak. Pożyjemy zobaczymy.To piwo, mimo wspomnianych przez poprzedników ułomności, może smakować, szczególnie tam, gdzie o rzetelną konkurencję trudno. Nie, no nawet przyjemnie
                            Oczywiście źle pojęty marketing - jakiś zabytkowy browar z doklejonymi kominami, dwusłodowość, trójchmielowość, bezciśnieniowość, naturalność utrwalania i tekst o fabrycznych piwach, które zdominowały sklepy wywołuje u mnie co najmniej niesmak.

Comment

• Pancernik
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.09
                              • 9793

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sinus54 Wyświetlenie odpowiedzi
                              Rodzinka, misiu...

Comment

• Mikko
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2008.12
                                • 583

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                                Wąchane na giełdzie w Wawie. Masełko tak intensywne, że nie zdecydowałam się na łyka.
                                To właśnie ten diacetyl mnie do tego piwa przekonał, chyba jedyne takie piwo w polsce (poza jabłonowskim Pilsenerem) w którym masełko jest wyczuwalne. Uwielbiam ten posmak

Comment

Przetwarzanie...
                                X