Piwo gotowe do oceny Jasne, ciemne?
Witnica (BOSS), Piwo Klasztorne Przeora
Collapse
X
-
Witnica (BOSS), Piwo Klasztorne Przeora
Last edited by ART; 2010-11-06, 22:42.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak -
Ocena z ARTomatu
Kolor: Super [5]
Piana: Piękna [5]
Zapach: Super [5]
Smak: Niesamowity [5]
Wysycenie: Dobre [4.5]
Opakowanie: Ładne [5]
Uwagi: Niesamowity smak.
Moja ocena: [4.975]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2010-11-07, 09:28. -
Kolor: Super [5]
Piana: Piękna [5]
Zapach: Super [5]
Smak: Niesamowity [5]
Wysycenie: Dobre [4.5]
Opakowanie: Ładne [5]
Uwagi: Niesamowity smak.
Moja ocena: [4.975]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Comment
-
Zawartość ekstraktu 12,7, alkoholu 6 %. W składzie słody jęczmienne pilzneński, karmelowy, prażony,cukier i karmel. Barwa ciemnobrązowa, ciemnorubinowa pod światło.
Piana gęsta, kremowa, początkowo wysoka, powoli opada, pozostawiając ślady na szkle. Lekki zapach kawowy i palony słód. W smaku dominuje słodycz, jak dla mnie za słodkie, w tle lekka kawa, zupełnie brak goryczki. Nasycenia słabe, praktycznie znikome. Stylowa samoprzylepna etykieta, brak kontry, wszystkie informacje na etykiecie. Minus za standardowy, wielobrowarniany kapselComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnorubinowy, klarowny. [4.5]
Piana: Beżowa, początkowo dość bujna. Choć szybko dziurawieje, to opada powoli do ochronnej warstwy. Dość mocno brudzi szkło, a pierścień zostaje do końca. [4]
Zapach: Intensywny. Czuć ładnie ciemne słody, karmel i silny aromat kawy, jakby cappuccino. Początkowo lekka metaliczność w tle. [4.5]
Smak: Lekko słodki początek, po nim palona, lekko kawowa goryczka. Zostaje mocny i przyjemny kawowo-palony posmak. Smaczny ciemniak, jak dla mnie lekko za słodki. [4]
Wysycenie: Znikome, słabo wyczuwalne. [3.5]
Opakowanie: Całkiem ładna, samoprzylepna etykieta z wizerunkiem klasztoru. Parametry i producent podany. Data ważności napisana ręcznie. [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [4.15]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brązowo-rubinowy, sprawia wrażenie klarownego [4.5]
Piana: beżowa, opada dość powoli, utrzymuje się dłuższy czas niewielki kożuszek, osadza się na szkle drobnymi krzaczkami [3]
Zapach: miły ale słabiutki, leciutka paloność ze słodowo-porterowym aromatem [4]
Smak: pełne, treściwe, w smaku przyjemna, charakterystyczna dla piw ciemnych kawowa goryczka minimalnie trącająca porterem, w kącikach ust osadza się bardzo miły lekki słodowy posmak [5]
Wysycenie: bez zarzutu, piwo dla mnie jest bardzo dobre [5]
Opakowanie: szata graficzna ta sama co w wersji Fortuny, brak mi tylko firmowego kapsla [4.5]
Uwagi: Piwo zdecydowanie warte swojej ceny - 6,50zł, będąc w pobliżu sklepu benedyktyńskiego nie omieszkam zakupić jeszcze raz
Moja ocena: [4.4]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny rubin. Sprawia wrażenie szlachetności. [4.5]
Piana: Kremowa. Drobnoziarnista. Jednak wcale nie jest trwała. Zostaje po kilku minutach jeno szumowinka. Plus za trwałą tendencję do lepienia się do ścianek szklanki. [3.5]
Zapach: Mocno kawowo-karmelowy, z aromatami wręcz piernikowymi. [4.5]
Smak: Zdecydowanie karmelowy, intensywnie palony. Bardzo delikatna goryczka. Czuć też, że to piwo dosładzane. Nieznaczny posmak alkoholu na finiszu. Odczuwalne delikatne grzanie w przełyku. [4]
Wysycenie: Nasycenie wydaje się odpowiednie do stylu i cech smakowych piwa. [4.5]
Opakowanie: Monotonne jak życie w klasztorze Bardzo przeciętna etykieta z denerwującym deseniem paseczków i monochromatycznym szkicem opactwa w Tyńcu. Liternictwo stylizowane na gotyk. Nudna, ale za to bogata w potrzebne informacje kontra. Kapsel goły jak św.Benedykt przed obliczem św.Piotra. [2.5]
Uwagi: Treściwe i całkiem smaczne piwo. Troszeczkę może za słodkie. Warzone w Witnicy dla Produktów Benedyktyńskich, co ma wyraźne przełożenie na cenę.
Moja ocena: [4.1]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020Comment
-
Słodkie karmelkowe piwo. Kompletny brak piany. Pierwsze łyki nawet nawet, ale trudno to piwo zmęczyć. Nie podzielam powyższych zachwytów.
Moja ocena: +2.Comment
-
Ochotnicza Straż Piwna
BAZA = 7446Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, w przewężeniu bursztynowe refleksy. [4.5]
Piana: Słaba, średnioziarnista, momentalnie opadła i potem praktycznie zero piany. [2.5]
Zapach: Karmel, polskie chmiele i coś słodkiego. W tle palone słody. Po przelaniu do szkła zaczął wychodzić mokry karton, całe szczęście bardzo słaby. [3]
Smak: Zdecydowanie piwo jest słodkie. Karmelowo słodkie. Bardzo niska goryczka, pojawiająca się dopiero w posmaku i momentalnie znikająca. Minimalnie wyczuwalny alkohol, ale nie przeszkadza. W tle słabe suszone owoce i kawa. Szkoda, że tak słabe te właśnie porterowe smaki. Dość pełne, całkiem pijalne. Brakuje balansu piwa, goryczki lub kwaśności - słodycz niestety jest dominująca i piwo przez to jednowymiarowe. [3]
Wysycenie: Trochę zbyt niskie. [3]
Opakowanie: Nowa szata graficzna. Z opakowania zniknęło słowo "klasztorne". Postaram się w najbliższym czasie wrzucić zdjęcia. Nie podoba mi się obklejanie szyjki "sreberkiem" - po co to Komu? Gorzej się otwiera, ręce poklejone, kapsel pobrudzony. Przy czym kapsel złoty golas. Kolorystyka i wzór etykiety kojarzące się z mnichami. "Imię Róży" i te klimaty. [3.5]
Uwagi: Warka do 04.05.2016r. zakupione w Carrefour. Ot taki średniak deserowy. Jedno z pewną przyjemnością wypite, ale nie wypiłbym więcej. Czy wrócę? Raczej nie.
Moja ocena: [3.05]Comment
Comment