Piwo gotowe do oceny Jasne, ciemne?
Witnica (BOSS), Piwo Klasztorne Opata
Collapse
X
-
Witnica (BOSS), Piwo Klasztorne Opata
Last edited by ART; 2010-11-06, 22:43.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Super [5]
Piana: Piękna [5]
Zapach: Cudowny [5]
Smak: Niesamowity [5]
Wysycenie: Przeciętne [3]
Opakowanie: Ładne [5]
Uwagi: Jeszcze nigdy czegoś tak dobrego nie piłem,a mam prawie 60.
Moja ocena: [4.9]
---------------
Ocena usunieta z rankingu.
Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu.
Art, Admin
---------------Last edited by ART; 2010-11-07, 09:27.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, jak to w jasnych pełnych. [5]
Piana: Średnio wysoka, szybko robi się grubopęcherzykowa i opada niemal do zera. [3]
Zapach: Silny, słodowo-chmielowy. Chmielowość jest świeża, jakby lekko ziołowa. [4.5]
Smak: Przyjemna słodowość, z nutą jakby przypalanej ziarnistości, do tego sympatryczne nuty chmielowe (rzadkość przecież w polskich piwach) i solidna goryczka. Szkoda, ze w finiszu robi się ona ciut nieprzyjemna, bo inaczej piwo byłoby zaskakująco dobre. [4.5]
Wysycenie: Troszkę za wysokie. [4]
Opakowanie: Wzornictwo etykiety fajne, stonowane, do tego etykieta ma ciekawy kształt. Podoba mi się pomysł z "krawatką" naklejoną na wzór banderoli na kapsel, bo robi to zdecydowanie lepsze wrażenie niż na piwach z GABa. Minus należy się jednak za kiczowate liternictwo nazwy, nie pasujące do niezłej reszty oraz za bzdurę o "bursztynowym kolorze". [4]
Uwagi: Nie wiem jakiego witnickiego piwa klonem jest ten produkt, ale jest zaskakująco dobry. Ma bardzo dobrze wyważone proporcje między słodowością a "solidną" chmielowością.
Moja ocena: [4.325]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, ładny, ale miał być bursztynowy. [4]
Piana: Początkowo całkiem obfita. Szybko się dziurawi i po kilku minutach opada do pierścienia, lekko brudząc szkło. [3.5]
Zapach: Intensywny i dość ładny. Mocno chmielowy z lekkim diacetylem w tle. Później przebija się słód. [4]
Smak: Lekko słodowy początek szybko dominuje mocna i przyjemna gorycz. Długo zostaje jej przyjemny posmak. Niestety momentami wydaje się wodniste. [4]
Wysycenie: Średniowysokie, tak jak lubię. [4.5]
Opakowanie: Całkiem ładna etykieta z wizerunkiem klasztoru. Na niej podane parametry i producent. Trochę rażą ściemy o bursztynowym kolorze i tynieckiej recepturze. Kapsel złoty, a na niej naklejona banderolka. [3.5]
Uwagi: Całkiem przyjemne za sprawą mocnej goryczy, ale stanowczo za drogie.
Moja ocena: [3.95]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bez zarzutu, ciemno-złociste [5]
Piana: po nalaniu kilucentymetrowy kożuszek, opada powoli, na piwe unosi sie po kilku minutach ok 1cm warstwa, osadza się na szkle drobnymi krzaczkami, drobna, zwarta, można powiedzieć, ze kremowa [3]
Zapach: bardzo delikatny, miły, lekko słdowowe nuty z przyjemnym zapachem chmielu [3]
Smak: prawie pełne, dość treściwe, dominuje miła goryczka przeplatana ze słodowym smakiem, w tle mozna wyczuć leciutką chmielową świeżość, piwo doskonale się komponuje ze swoimi smakami [4.5]
Wysycenie: prawie, że idealne, momentami dały sie wyczuć na podniebieniu zbedne bąbelki [4.5]
Opakowanie: nowa-satara sztaa graficzna dla produktów bernardyńskich, brak mi tylko do kompletu firmowego kapsla [4.5]
Uwagi: Nie wiem cóz to jest za normalne witnickie piwo ale wersja dla bernardynów jest bardzo dobra. Piwo z gatunku tych co ciężko się oderwać od szkła zanim nie bedzie puste. Zmiana dostawcy z Fortuny na Bossa wyszła zdecydowanie na lepsze
Moja ocena: [3.85]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złocisty. (Za) Jaśniutki. Idealnie klarowny. Jak herbata z cytryną. [3]
Piana: Dość rachityczna. Bzyczy przy nalewaniu jak sprite. Niewielkie wysepki próbują utrzymywać się, jak Pan przykazał, na powierzchni przez dłuższy czas. [3]
Zapach: Przyjemnie orzeźwiający, owocowo-słodowy. Wyczuwam też jakieś świeże zielone zioła. Choć mało mi się to z piwem kojarzy, mimo wszystko ocena za doznania zapachowe pozytywna. [4]
Smak: Aż boję się spróbować po tym, co powyżej....
Goryczka wycofana zrazu, na finiszu trochę się podnosi. Na pewno karmel i na pewno jakieś zioła. A wszystko podlane jakby medycznym (klasztornym??) aromatem. Już po konsumpcji zostałem zaś ze słodowymi smaczkami na języku (kłania się Witnica, a jakże). Trudno mi się ustosunkować, choć nie powiem by były to doznania nieprzyjemne. [4]
Wysycenie: Dla mnie za duże. Ale już mnie nic nie jest w stanie zaskoczyć w tym trunku [3]
Opakowanie: Nic szczególnego. Dość słaba grafika, bez pomysłu. Wyróżnia się jedynie symbol produktów benedyktyńskich. Liternictwo, niby stylizowane na gotyk, zrobione na siłę. Goły kapsel. Plus za informacje na kontrze. [2.5]
Uwagi: Całość Klasztornego Opata zaskakuje niczym flaszka piwa wyciągnięta nagle spod habitu przez braciszka w Tyńcu. Ciekawostka przyrodnicza, choć za 8 złociszy (Rodzinka Bis) mógłbym spodziewać się większych atrakcji. No chyba, że w pakiecie jest jeszcze modlitwa za duszyczkę nabywcy podczas porannej Jutrzni.
Moja ocena: [3.725]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
Comment