Mastne Brackie, Belgijskie Pale Ale. Kiedyś całkiem pasował mi OK Beer z Okocima, ale dawno nie piłem więc teraz za niego nie ręczę.
Kormoran, Kormoran Jasny
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedziLecimy w OT, ale który polski koncerniak jest dla Ciebie akceptowalny?Last edited by ART; 2011-01-13, 23:06.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziMastne Brackie, Belgijskie Pale Ale. Kiedyś całkiem pasował mi OK Beer z Okocima, ale dawno nie piłem więc teraz za niego nie ręczę.
ART to już był ostani post nie na temat, obiecuje, przepraszam
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto, wpadające w jasny bursztyn. [4]
Piana: Bardzo ładna, na początku jest obfita, bardzo długo opada, ale jej znaczące ślady pozostają do końca kufla. Dawno nie widziałem takiej piany w żadnym polskim jasnym piwie. [4,5]
Zapach: Praktycznie brak. Po wsadzeniu nosa w kufel czuć delikatną słodycz. [2.5]
Smak: Smak jest poprawny. Mógłby być głębszy, bo na razie to po początkowym uderzeniu goryczki czuje się tylko kwasowość. [4]
Wysycenie: Jest Ok. Osobiście preferuje bardziej nasycone piwa, ale akurat do tego piwa dane nasycenie po prostu pasuje. [3.5]
Opakowanie: Klasa. Estetyczne, podane najważniejsze informacje (zaw. alkoholu, ekstrakt), ale też nazwy użytych gatunków chmielu, za co stawiam dużego plusa. Niestety etykieta jak i kontretykieta są przyklejone krzywo (to jakaś plaga wśród produktów browarów regionalnych) . [4.5]
Uwagi: Z racji choroby, piłem piwo o temperaturze pokojowej, być może to dało efekt uczucia kwasowości kilkadziesiąt sekund po każdym łyku. Ogólnie bardzo ciekawe piwo, ale wymaga jeszcze "ustawienia", czyli dopracowania. Wyszło w sumie niedawno, więc sądzę, że trzeba dać Kormoranowi trochę czasu na dostosowaniu piwa do naszych wymagań. Z pewnością powtórzę je za 1,5-2 miesiące.
Moja ocena: [3.83]
Comment
-
-
Po degustacji kolejnej warki (do 04.03.2011 r.) stwierdzam zdecydowaną poprawę zapachu, może nawet zbyt intensywnie chmielową. ...na pewno do dalszego spożywania."Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty. Jak na moje oko akurat pasuje do ekstraktu [5]
Piana: Znakomita. Po nalaniu gruba i gęsta, powoli opada i do samego końca trzyma się kożuszek bez dziur. Obficie oblepia szkło [5]
Zapach: Chmielowy, ale dość łagodny i nieznaczny. Jednak oczekiwałbym bardziej intensywnych doznań zapachowych. [4]
Smak: Zgodnie z obietnicą na etykiecie w smaku czuć dużą dawkę chmielu. Goryczka dominuje w smaku, ale jest przyjemna. [4.5]
Wysycenie: Akurat, do tego długo się utrzymuje [5]
Opakowanie: Wszystkie informacje podane, a etykieta po prostu mi się podoba. [4.5]
Uwagi: Na pewno będę do niego często wracał. Smaczne piwo, któremu jak dla mnie brakuje tylko bardziej chmielowego zapachu.
Moja ocena: [4.425]JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mason Wyświetlenie odpowiedzi(...)
Zapach: Chmielowy, ale dość łagodny i nieznaczny. Jednak oczekiwałbym bardziej intensywnych doznań zapachowych. [4]
(...)
Uwagi: Na pewno będę do niego często wracał. Smaczne piwo, któremu jak dla mnie brakuje tylko bardziej chmielowego zapachu.
Moja ocena: [4.425]"Ruszaj się Bruno, idziemy na piwo;
Niechybnie brakuje tam nas!
Od stania w miejscu niejeden już zginął,
Niejeden już zginął kwiat!"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika podswierkiem Wyświetlenie odpowiedziJaką warkę Kolega spożywał? Moje pierwsze KJMCh nie miały w zasadzie zapachu. Natomiast w kolejnych zapach był aż zbyt intesywny ("przechmielony").
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gregorez Wyświetlenie odpowiedziPisanie o tym piwie, że nie posiada super potężnego smaku chmielowej goryczy to po prostu nieporozumienie.
To skromne nasze Polskie piwo ma potężniejszą gorycz od Westmalle.
Porównaj je chociażby ze svijanskim rycerzem czy bitterem z opata.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gregorez Wyświetlenie odpowiedziTo skromne nasze Polskie piwo ma potężniejszą gorycz od Westmalle.JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Idealny dla ekstraktu, połyskliwy, po prostu piękny [5]
Piana: Obfita, troszkę opada, ale trwała. [4.5]
Zapach: Przyjemna ziołowa, bardzo aromatyczna chmielowośc. [4.5]
Smak: Bardzo solidna chmielowość na pierwszym planie, goryczka jest bardzo przyjemna, mocna , intensywna. W tle dość przytłumiona przez chmiel słodowość. [5]
Wysycenie: Dość spore. [4]
Opakowanie: Bardzo ładne, wszystkie dane są. [4.5]
Uwagi: Jak na polskie piwa wspaniale chmielone, Bardzo dobre piwo. Szkoda tylko, że w Płocku kosztuje 5 pln.
Moja ocena: [4.7]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Głęboki złoto. Ładny i klarowny. [5]
Piana: Dosyć puszysta, całkiem trwała, drobnobąbelkowa. Fajny odgłos pękania bąbelków Ładnie brudzi szkło. [4]
Zapach: Bardzo specyficzny, ostry zapach chmielu, wręcz powiedziałbym żywicy lub niedojrzałych szyszek. Trochę za ostry, uderza w nozdrza siłą amoniaku. Czuje w nim jeszcze coś ale nie potrafię tego określić. Coś jakby zioła, albo trawsko jakieś, może warzywa. Generalnie leśno-łąkowe aromaty [3]
Smak: Zdecydowanie się poprawił od pierwszej warki. Jest trochę pełniejszy, przyjemnie goryczkowy, brakuje trochę słodowej treściwości, ale jest lepiej niz było. Przynajmniej teraz to piwo jest charakterystyczne. [4]
Wysycenie: Odpowiednie, fajnie utrzymuje pianę. [4.5]
Opakowanie: Bardzo ładna i stylowa, informacji sporo, pół punktu na minus za brak kapsla. Poza tym super. [4.5]
Uwagi: Warka z datą 06.04.11/A05, piwo jest inne niż to które pamiętam, nabrało charakteru i głębi. Nie jest to jeszcze ideał, trochę zbyt dużo jednak tych gatunków chmielu w jednym. Ale moje zdanie się nieco zmieniło. Nastepnym razem spróbuję na wiosnę, na łące w sloneczku
Moja ocena: [3.75]Last edited by wrednyhawran; 2011-02-06, 03:03.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Któraś z warek do marca - zapach nieco mniej słodowy, ale wcale nie bardziej chmielowy. Goryczka dużo mocniejsza niż kiedyś, przy pierwszym łyku wybitnie żywiczna.
Za jakiś czas kupię jeszcze raz i sprawdzę co nowego. Chwilowo to nowe smakuje mi mniej, niż pierwsza warka.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziOk, przeczytałem. Ja pierwszej warki nie piłem, ale mogę śmiało powiedzieć że kolejne były dużo lepsze niż ta z twojego opisu. Przede wszystkim usunięto DMS i polepszono zapach.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
Comment