Kormoran, Kormoran Jasny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

A pilsner to nie klasyczny lager.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• robo1
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.11
      • 106

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
      A pilsner to nie klasyczny lager.
      Wg np. wikipedii to jednak dwa różne gatunki piw choć jednej rodziny przy użyciu drożdzy dolnej fermentacji.

Lager z definicji jest bardziej słodowy o wyższym ekstrakcie i mniejszej goryczce. Pilzner lekkie o stosunkowo małej zawartości alkoholu i ekstraktu, bardziej goryczkowe. To oczywiście tylko w teorii.

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

Tym wpisem rozpoczynam opisywanie stylów piwa. Na początek wszędobylski zdawałoby się pilsner, czyli pils czeski. Teoretycznie ten styl dominuje na sklepowych półkach. Niestety teoria z praktyką zgadza się tylko w teorii. Pilsa w Polsce ze świecą szukać. Najszerzej dostępny jest chyba protoplasta tego stylu, czyli właśnie Plzeňský Prazdroj. Czym się różni pils od jasnego lagera? A może pils to jasny lager? Czy Urquell to dobry przykład czeskiego pilsa? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w kolejnym (dwuczęściowym) i to dość długim filmie.

plus
        Last edited by dlugas; 2012-12-31, 10:46.
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robo1 Wyświetlenie odpowiedzi
          Wg np. wikipedii to jednak dwa różne gatunki piw choć jednej rodziny przy użyciu drożdzy dolnej fermentacji.

Lager z definicji jest bardziej słodowy o wyższym ekstrakcie i mniejszej goryczce. Pilzner lekkie o stosunkowo małej zawartości alkoholu i ekstraktu, bardziej goryczkowe. To oczywiście tylko w teorii.
          Wyrzuć tę teorię na śmietnik, jest ona g*wno warta. Jak i część wackypedii.

Prawie każdy pilsner jest lagerem. "Prawie", bo słyszałem o jednym pilsie, który właściwie jest kolszem, czyli pół-lagerem.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• robo1
            • 2012.11
            • 106

Dzięki za cytaty. Opis pilznera i lagera w wikipedii jest podobny z tym co przytoczyłeś. Różnica jest taka, że w wikipedii stwierdzają pewnie błędnie, że pilzner i lager to dwa różne gatunki.

Comment

• DariuszSawicki
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2012.08
              • 2869

Piwo z datą do 20.03.2013 jest moim zdaniem najlepsze ze wszystkich rozlań Kormorana Jasnego. Wreszcie jest rzeczywiście mocno chmielone. A pachnie prawie jak IPA. Naprawdę cudowny zapach, aż dziw, że nie ma tu amerykańskich chmieli. Na minus fakt, że na finiszu aromat wyraźnie słabnie.

Comment

• leech2
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.04
                • 48

Warka z terminem do 18.02.2013 również ma coś z AIPA. W poprzednich warkach nie było takich aromatów.
                Last edited by leech2; 2013-01-13, 18:14.

Comment

• DariuszSawicki
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2012.08
                  • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Warka z terminem do 18.02.2013 również ma coś z AIPA. W poprzednich warkach nie było takich aromatów.
                  Kormoran zaczął chmielić na zimno (dry hopping) i dlatego te piwo jest inne niż wcześniej.

Comment

• emes
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 4275

Jeśli ma to zmierzać do IPA cz AIPA to świetnie, bo pisanie na etykiecie, że piwo jest mocno chmielone i prezentowanie piwa o nachmieleniu przeciętnego piwa czeskiego, to wyglądało trochę humorystycznie.
                    Last edited by emes; 2013-01-13, 18:49.

Comment

• zohan666
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2012.11
                      • 259

Piwo byłoby bardzo dobre (lepsze od lagerowego ciechana), gdyby poprawić nieprzyjemny zapach (dms wpadający w skunksa, acz w warce do 20.03 jest lepiej, ... za to warkę do 12.03 to trzeba pić zatykając nos :P)
                      Last edited by zohan666; 2013-01-13, 23:17.

Comment

• Toddler
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.01
                        • 2

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, słomkowo- złocisty kolor. [5]
                        Piana: Średnio gęsta, nie osadza się na ściankach. Opada dość szybko, jednak utrzymuje się jej niewielka warstwa. [3.5]
                        Zapach: Czuć goryczkę, jednak dominuje niezbyt przyjemny zapach, jakby mulisty... Jest on zniechęcający. [2]
                        Smak: Cóż... Sporo goryczki, oprócz niej coś, co psuje całe piwo, oraz zabija inne smaki. Smak mający coś wspólnego z mulistym zapachem. Piwo po prostu niesmaczne. [2]
                        Wysycenie: Dość wysokie, trochę zbyt duże. [4]
                        Opakowanie: Ładna, jasna etykieta, z "portretem" kormorana. Zawiera informację o użytych chmielach. [4.5]
                        Uwagi: Nie jest to pierwszy Kormoran jasny mocno chmielony który dane mi było wypić. Ostatni raz taką okazję miałem może pół roku temu. Do tej pory było to moje ulubione piwo z Browaru Kormoran. Teraz jestem mocno zawiedziony. Nie dopiłem swojej szklanki do końca. Mulisty zapach i smak zabiły ten wyrób. Mam nadzieję, że kolejne warki będą dużo bardziej udane. Piwo z datą do 12.03.2013.

Moja ocena: [2.525]
                        Last edited by Toddler; 2013-01-15, 23:14.

Comment

• psik
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.01
                          • 86

Jak dla mnie to piwo to przerost marketingu nad trescia. Ani tego mocnego chmielenia ani 5 odmian chmieli nie czuc. Taki przecietniak, wiadomo, z zywieclechtyskie wygrywa, ale co to za sztuka Jest faktycznie jakas stechla nuta, ale nie jest bradzo wyczuwalna. Brak podbudowy slodowej+lekka goryczka+spora wodnistosc. Moze byc. Oceniam na 3+ Warka 12.03

Comment

• yaro74
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2012.09
                            • 2089

Ocena z ARTomatu

Kolor: złoty, klarowny [5]
                            Piana: średniowysoka, dość szybko opada i pozostaje minimalna warstwa, która pod koniec picia znika. [3]
                            Zapach: niezbyt intensywny, chmiel i ... niestety wyczuwalne warzywka. [2.5]
                            Smak: dość mocna goryczka, ze słabo wyczuwalną słodowością. Na koniec pozostaje ściągajacy posmak. [3.5]
                            Wysycenie: nieco za duże [4]
                            Opakowanie: ładna etykieta, dokładny opis na kontrze [4]
                            Uwagi: warka do 20.03.2013.

Moja ocena: [3.225]
                            Last edited by yaro74; 2013-01-16, 21:48.

Comment

• Tschabe
                              • 2011.08
                              • 105

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bursztynowy i klarowny. [4.5]
                              Piana: Od momentu nalania niezbyt duża. Utrzymuje się kilka minut, zostaje obręcz i jakieś tam plamki. [3]
                              Zapach: Ładny, choć bardzo słaby. Pod koniec ledwo da się wyczuć, a szkoda, bo aromaty chmielu naprawdę przyjemne. [4]
                              Smak: Poprzednie warki wydawały mi się bardziej gorzkie. W testowanym piwie goryczka jakby słabsza, choć nadal wyraźna i miła. Niestety, podobnie jak zapach zdaje się znikać wraz z zawartością pokalu. Nie zmienia to faktu, że jest to jedno z najmocniej nachmielonych piw spośród dostępnych w szerokiej sprzedaży. Pije się bardzo fajnie. Poprawia humor [4.5]
                              Wysycenie: Przy końcu za słabe, ale ok. [4]
                              Opakowanie: Jasna etykieta, fajnie zaprojektowana. Miło, że podano gatunki użytego chmielu. Kapsel firmowy. Całość na plus. [4.5]
                              Uwagi: Kormoran sprawił mi tym piwem dużą przyjemność. Lubię je

Moja ocena: [4.15]

Comment

• radous
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2012.06
                                • 16

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. [5]
                                Piana: Z początku wysoka, powoli opada do cienkiego pierścienia. [4]
                                Zapach: Bardzo delikatny i mało intensywny - chmiel i słód. [3]
                                Smak: Wyraźna chmielowa goryczka. [5]
                                Wysycenie: Odpowiednie. [5]
                                Opakowanie: Stylowa, jasna etykieta; na kontrze informacje o użytych chmielach; kapsel z logiem browaru. [5]
                                Uwagi: Najlepiej spożyć przed 20.03.2013/52A19

Moja ocena: [4.2]

Comment

Przetwarzanie...
                                X