A pilsner to nie klasyczny lager.
Kormoran, Kormoran Jasny
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziA pilsner to nie klasyczny lager.
Lager z definicji jest bardziej słodowy o wyższym ekstrakcie i mniejszej goryczce. Pilzner lekkie o stosunkowo małej zawartości alkoholu i ekstraktu, bardziej goryczkowe. To oczywiście tylko w teorii.
Comment
-
-
Tym wpisem rozpoczynam opisywanie stylów piwa. Na początek wszędobylski zdawałoby się pilsner, czyli pils czeski. Teoretycznie ten styl dominuje na sklepowych półkach. Niestety teoria z praktyką zgadza się tylko w teorii. Pilsa w Polsce ze świecą szukać. Najszerzej dostępny jest chyba protoplasta tego stylu, czyli właśnie Plzeňský Prazdroj. Czym się różni pils od jasnego lagera? A może pils to jasny lager? Czy Urquell to dobry przykład czeskiego pilsa? Na te pytania postaram się odpowiedzieć w kolejnym (dwuczęściowym) i to dość długim filmie.
plus
Last edited by dlugas; 2012-12-31, 10:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika robo1 Wyświetlenie odpowiedziWg np. wikipedii to jednak dwa różne gatunki piw choć jednej rodziny przy użyciu drożdzy dolnej fermentacji.
Lager z definicji jest bardziej słodowy o wyższym ekstrakcie i mniejszej goryczce. Pilzner lekkie o stosunkowo małej zawartości alkoholu i ekstraktu, bardziej goryczkowe. To oczywiście tylko w teorii.
Prawie każdy pilsner jest lagerem. "Prawie", bo słyszałem o jednym pilsie, który właściwie jest kolszem, czyli pół-lagerem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leech2 Wyświetlenie odpowiedziWarka z terminem do 18.02.2013 również ma coś z AIPA. W poprzednich warkach nie było takich aromatów.
Comment
-
-
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, słomkowo- złocisty kolor. [5]
Piana: Średnio gęsta, nie osadza się na ściankach. Opada dość szybko, jednak utrzymuje się jej niewielka warstwa. [3.5]
Zapach: Czuć goryczkę, jednak dominuje niezbyt przyjemny zapach, jakby mulisty... Jest on zniechęcający. [2]
Smak: Cóż... Sporo goryczki, oprócz niej coś, co psuje całe piwo, oraz zabija inne smaki. Smak mający coś wspólnego z mulistym zapachem. Piwo po prostu niesmaczne. [2]
Wysycenie: Dość wysokie, trochę zbyt duże. [4]
Opakowanie: Ładna, jasna etykieta, z "portretem" kormorana. Zawiera informację o użytych chmielach. [4.5]
Uwagi: Nie jest to pierwszy Kormoran jasny mocno chmielony który dane mi było wypić. Ostatni raz taką okazję miałem może pół roku temu. Do tej pory było to moje ulubione piwo z Browaru Kormoran. Teraz jestem mocno zawiedziony. Nie dopiłem swojej szklanki do końca. Mulisty zapach i smak zabiły ten wyrób. Mam nadzieję, że kolejne warki będą dużo bardziej udane. Piwo z datą do 12.03.2013.
Moja ocena: [2.525]Last edited by Toddler; 2013-01-15, 23:14.
Comment
-
-
Jak dla mnie to piwo to przerost marketingu nad trescia. Ani tego mocnego chmielenia ani 5 odmian chmieli nie czuc. Taki przecietniak, wiadomo, z zywieclechtyskie wygrywa, ale co to za sztuka Jest faktycznie jakas stechla nuta, ale nie jest bradzo wyczuwalna. Brak podbudowy slodowej+lekka goryczka+spora wodnistosc. Moze byc. Oceniam na 3+ Warka 12.03
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: złoty, klarowny [5]
Piana: średniowysoka, dość szybko opada i pozostaje minimalna warstwa, która pod koniec picia znika. [3]
Zapach: niezbyt intensywny, chmiel i ... niestety wyczuwalne warzywka. [2.5]
Smak: dość mocna goryczka, ze słabo wyczuwalną słodowością. Na koniec pozostaje ściągajacy posmak. [3.5]
Wysycenie: nieco za duże [4]
Opakowanie: ładna etykieta, dokładny opis na kontrze [4]
Uwagi: warka do 20.03.2013.
Moja ocena: [3.225]Last edited by yaro74; 2013-01-16, 21:48.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bursztynowy i klarowny. [4.5]
Piana: Od momentu nalania niezbyt duża. Utrzymuje się kilka minut, zostaje obręcz i jakieś tam plamki. [3]
Zapach: Ładny, choć bardzo słaby. Pod koniec ledwo da się wyczuć, a szkoda, bo aromaty chmielu naprawdę przyjemne. [4]
Smak: Poprzednie warki wydawały mi się bardziej gorzkie. W testowanym piwie goryczka jakby słabsza, choć nadal wyraźna i miła. Niestety, podobnie jak zapach zdaje się znikać wraz z zawartością pokalu. Nie zmienia to faktu, że jest to jedno z najmocniej nachmielonych piw spośród dostępnych w szerokiej sprzedaży. Pije się bardzo fajnie. Poprawia humor [4.5]
Wysycenie: Przy końcu za słabe, ale ok. [4]
Opakowanie: Jasna etykieta, fajnie zaprojektowana. Miło, że podano gatunki użytego chmielu. Kapsel firmowy. Całość na plus. [4.5]
Uwagi: Kormoran sprawił mi tym piwem dużą przyjemność. Lubię je
Moja ocena: [4.15]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty, klarowny. [5]
Piana: Z początku wysoka, powoli opada do cienkiego pierścienia. [4]
Zapach: Bardzo delikatny i mało intensywny - chmiel i słód. [3]
Smak: Wyraźna chmielowa goryczka. [5]
Wysycenie: Odpowiednie. [5]
Opakowanie: Stylowa, jasna etykieta; na kontrze informacje o użytych chmielach; kapsel z logiem browaru. [5]
Uwagi: Najlepiej spożyć przed 20.03.2013/52A19
Moja ocena: [4.2]
Comment
-
Comment