Kormoran, Kormoran Jasny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Manifesto
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2010.05
    • 70

Warka do 11. 06 2013 - potężna dawka chmielu która przesłania wszystko inne. Goryczka bardzo długo pozostaje na języku - imo jedna z najlepszych warek tego piwa jakie piłem.

Comment

• Prusak
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 4482

Zgadzam się. Ostatnio znów bardzo dobre. Choć już tyle razy obiecałem sobie nie komentować formy polskich lagerów i "pilsów". CO pochwalę, to najdalej w ciągu, dwóch trzech miesięcy się schrzani. Miesiąc wstecz piłem dobre warki Konstancina a przedwczoraj znów do niczego...
      Ale dobrze: Mocno Chmielone, to prawda, któryś raz z rzędu bardzo przyzwoite, czego nie można powiedzieć o kilku innych wyrobach Kormorana.

Comment

• Javox
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2009.11
        • 6455

Goryczka mocna jest.... ale z tym piwem coś nie tak...
        W trakcie pojawiają się jakieś smaki oranżadowo-słodkie... sztuczny miód?
        Potem lekkie warzywka...
        Zapach jakieś owoce i kwiaty... piana spora, powoli opadła do cienkiej warstewki... kolor bursztyn, gaz średni...

Spodziewałem się całkowicie czegoś innego...

Nowy kapsel i krawatka oraz dopisek "Jasny" na głównej..... 29.05.2013...
        Attached Files
        Last edited by Javox; 2013-04-10, 09:24.

Comment

• Manifesto
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.05
          • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
          Goryczka mocna jest.... ale z tym piwem coś nie tak...
          W trakcie pojawiają się jakieś smaki oranżadowo-słodkie... sztuczny miód?
          Potem lekkie warzywka...[...]
          Nowy kapsel i krawatka oraz dopisek "Jasny" na głównej..... 29.05.2013...
          W warce o której pisałem powyżej tego typu posmaki nie występowały (lekki słód, wyczuwalny zwłaszcza po ociepleniu piwa był, ale na pewno nie żadne "smaki oranżadowo-słodkie") , dobrze że nie natrafiłem na tą o której piszesz bo kupiłem kilka butelek i dzisiaj podczas meczu LM skonsumuję następną
          Last edited by Manifesto; 2013-04-10, 12:34.

Comment

• Javox
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2009.11
            • 6455

Ja podobnie mam z Legerowym z Ciechana... spory zapas chroni mnie przed opisywanym aktualnie spadkiem formy...

Comment

• Mario_Lopez
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.08
              • 991

Warka 10.07 Świetna, intensywne aromaty chmielowo-żywiczne przypominające Atak Chmielu, w smaku solidna goryczka, no coraz lepiej, to piwo coraz bardziej zaczyna mi przypominać smakiem i aromatem IPA.
              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
              Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Prusak
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 4482

Bez przesady z IPA. Tak się złożyło że po tym piwie z Kormorana piłem wczoraj IPA z Artezana, no i jeszcze Rowing Jacka. Gdzie tu pole do porównań. A porzucając je: Mocno Chmielone bardzo przyzwoite znów tym razem.

Comment

• jacekwerner
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 2852

Piwo to zakupiłem w zeszłym tygodniu w opolskim Makro w koszu z przeceną. Kosztowało 2,20 zł a termin przydatności był do 22.04.13. Niestety były to ostatnie 3 sztuki ... Dawno nie piłem tak dobrego polskiego piwa w tej "kategorii wagowej". Wszystko na swoim miejscu plus wyraźna goryczka - tak trzymać browarze Kormoran
                  Last edited by jacekwerner; 2013-04-14, 13:37.
                  Ochotnicza Straż Piwna
                  BAZA = 7446

Comment

• Mario_Lopez
                    • 2009.08
                    • 991

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                    Bez przesady z IPA. Tak się złożyło że po tym piwie z Kormorana piłem wczoraj IPA z Artezana, no i jeszcze Rowing Jacka. Gdzie tu pole do porównań.
                    Przytoczyłeś tutaj piwa które są stricte IPA, Kormoran nigdy nie uwarzy tak dobrych i porządnych piw jakie warzą browary kontraktowe takie jak ALE Browar czy Artezan. Jednak jak dla mnie takimi warkami Mocno Chmielone ZBLIŻA się coraz bardziej do tego stylu. Moje osobiste odczucie, nikomu nie każe się z tym zgadzać.
                    Last edited by Mario_Lopez; 2013-04-14, 16:16.

EBE EBE

Comment

• niewieem
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2010.12
                      • 76

Artezan nie jest browarem kontraktowym.

Comment

• Mario_Lopez
                        • 2009.08
                        • 991

Tak tutaj miałem na myśli coś innego, a napisałem coś innego, mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa.

EBE EBE

Comment

• Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4482

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mario_Lopez Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przytoczyłeś tutaj piwa które są stricte IPA, Kormoran nigdy nie uwarzy tak dobrych i porządnych piw jakie warzą browary kontraktowe takie jak ALE Browar czy Artezan. Jednak jak dla mnie takimi warkami Mocno Chmielone ZBLIŻA się coraz bardziej do tego stylu. Moje osobiste odczucie, nikomu nie każe się z tym zgadzać.
                          Tu nie chodzi o porządne piwa, tu chodzi o kluczową różnicę stylów. Nie da się tego porównać.

Comment

• legart
                            • 2012.06
                            • 914

a propos stylów - to dzisiaj piłem (warka do 11.06.13) i mam skojarzenie z niezłym niemieckim pilsem. Spora ziołowo-trawiasta goryczka chmielowa, wytrawność - bardzo mi smakowało. Mam nadzieję, że Kormoran utrzyma jakość tego piwa (bo niestety były wahania formy)

Comment

• e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19267

W porównaniu do zeszłorocznego podejścia do tego piwa to mogę powiedzieć, że wreszcie jestem zadowolony. Dobra ziołowa goryczka, mocna - zgodnie z deklaracją na etykiecie a do tego chlebowa podbudowa. Dobrze nasycone. Dobre!

Comment

• Prusak
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 4482

Warka do 10.07.2013 taka sobie. Nie znajduję tak ad hoc lepszego określenia. Było naprawdę dobrze, ten wypust daje się zaakceptować.

Comment

Przetwarzanie...
                                X