Kormoran, Kormoran Jasny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dlugas
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2006.04
    • 4014

PU przegrywa ceną

Jednego Pilsnera można wypić w ramach przypomnienia sobie smaku klasyka, ale na dłuższą metę jest to ekonomicznie nieopłacalne. W podobnych pieniądzach i nawet mniejszych można znaleźć lepszych "czechów" i nie tylko (ale jak jestem pod jakimiś koncernowymi parasolkami i jest PU to go biorę, bo jest tylko 1zł droższy od lechotyskożywca (paranoja )
    Last edited by dlugas; 2013-07-04, 09:38.
    Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
    Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
    FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• yoda79
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 861

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika franekf Wyświetlenie odpowiedzi
      To ja tak bardziej o samym piwie się postaram. Ostatnio było w promocji po 2,50 więc wziąłem, nawet kilka. Goryczka - bo o nią się tu w sumie rozchodzi - całkiem niezła, na języku jest ziołowo i cytrusowo, finisz jest trwały i wyraźny, przyjemnie ściągający.
      Jak na polskie realia sprzed 2 lat (przed tymi wszystkimi IPAmi i im podobnymi) to byłoby chyba najlepiej chmielone piwo, teraz wybrzydzają Ale jako tańszy (choć przy normalnej cenie niewiele) zamiennik PU sprawdzi się nieźle.
      Gdzie kupiłeś po 2,50?

Comment

• franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yoda79 Wyświetlenie odpowiedzi
        Gdzie kupiłeś po 2,50?
        Promocja w piaseczyńskim Auchan - to było ze 2 tygodnie temu; termin przydatności 10.07.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Manifesto
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.05
          • 70

Ostatnie warki PU jakie piłem były bardzo słabe w smaku i nijak przypominające PU który był produkowany w Polsce na licencji - tak, ośmielę się powiedzieć że tamten PU smakował dużo lepiej, był zdecydowanie bardziej goryczkowy i nie miał w sobie jakiś dziwnych posmaków obecnych w dzisiejszych warkach. I wtedy tamto piwo rzeczywiście mogło konkurować z dzisiejszym Kormoranem, ale dziś się do niego nie umywa.

IMO Kormoran Mocno Chmielony jest naprawdę bardzo dobrym piwem. I choć ostatnio przerzuciłem się na Pils Raciborski to dalej jedno z moich ulubionych polskich piw.

Comment

• piwoszstolat
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.07
            • 32

Dla mnie te piwo jest dobre, czuć chmiel , piana opada i zostaje kożuszek w sam raz na takie upały

Comment

• Rogerson
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.08
              • 421

Warka do 28.08.2013 była jeszcze filtrowana, ale wczoraj natknąłem się na "niefiltrowaną o intensywnej nucie chmielowej" - warka do 16.09.2013.

Wieczorem dopiero spróbują, czy jest jakaś duża różnica.

Comment

• corsano
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.05
                • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, klarowny [4.5]
                Piana: Średniopęcherzykowa, szybko opadająca, oblepiająca ścianki [4]
                Zapach: Dość intensywny, przyjemny, miodowy, lekko warzywny [4.5]
                Smak: Jak na 5 odmian chmielu to goryczka słaba choć na lager mocna. Smak ogólnie niespecjalny, lekka słodowość zakończona goryczka [3.5]
                Wysycenie: Za słabe [3]
                Opakowanie: Niezachwycające ale fajnie, że podane są chmiele [3.5]
                Uwagi: Jak na tą cenę to musze przyznać, że całkiem spoko lager, pity w temperaturze 16°C

Moja ocena: [3.925]

Comment

• legart
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2012.06
                  • 914

Wersja niefiltrowana -warka z datą do 16.09.13. Jak dla mnie sinusoida w górę - zapach przyjemny chmielowy z mocnym akcentem słodowo-chlebowym. W smaku tez chlebowość z narastającą goryczką. Mi bardzo smakuje. Gdzieś w smaku nieśmiało cytruski się pojawiają jeszcze chyba
                  Last edited by legart; 2013-07-26, 19:50.

Comment

• Pancernik
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2005.09
                    • 9792

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złotobursztynowy, lekko mętne. [4.5]
                    Piana: Kremowa, średniobąblasta, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
                    Zapach: Silny chmielowo-ziołowy, ale wtle skontrowany słodem. Bardzo mi się dobrze wąchało... [4.5]
                    Smak: Chmiel delikatny, choć jednak goryczka lekko w gardło drapie, słaby posmak słodowy - bardzo dobre piwo na upały i nie tylko... [4.5]
                    Wysycenie: Dość wysokie, ale do chmielowego piwa pasuje. [4]
                    Opakowanie: Mały minus za mało widoczną informację o braku filtracji - to już nie na moje oczy... Reszta OK. [4]
                    Uwagi: Poprzednio oceniałem wersję filtrowaną, pitą po odśnieżaniu, która była spokojnie do wypicia, ale nie budziła emocji.
                    Teraz oceniłem wersję NF, którą piłem po skoszeniu trawy w upalny wieczór, to jest o wiele lepsze piwo - takie chciałbym mieć w lodówce na każdy upalny wieczór .

Moja ocena: [4.35]
                    ---------------
                    Ocena usunieta z rankingu.
                    Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
                    Art, Admin

---------------
                    Last edited by ART; 2013-07-30, 07:49.

Comment

• Manifesto
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2010.05
                      • 70

Pancernik - podaj proszę warkę tego piwa gdyż ostatnio miałem przerwę w degustacji Mocno Chmielonego na rzecz Lagerowego i Raciborskiego Pilsa, a chciałem znów spróbować mojego najczęściej kupowanego w tym roku piwa

Comment

• WojciechT
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kolor: Złotobursztynowy, lekko mętne. [4.5]
                        Piana: Kremowa, średniobąblasta, średniowysoka i średniotrwała. [3.5]
                        Zapach: Silny chmielowo-ziołowy, ale wtle skontrowany słodem. Bardzo mi się dobrze wąchało... [4.5]
                        Smak: Chmiel delikatny, choć jednak goryczka lekko w gardło drapie, słaby posmak słodowy - bardzo dobre piwo na upały i nie tylko... [4.5]
                        Wysycenie: Dość wysokie, ale do chmielowego piwa pasuje. [4]
                        Opakowanie: Mały minus za mało widoczną informację o braku filtracji - to już nie na moje oczy... Reszta OK. [4]
                        Uwagi: Poprzednio oceniałem wersję filtrowaną, pitą po odśnieżaniu, która była spokojnie do wypicia, ale nie budziła emocji.
                        Teraz oceniłem wersję NF, którą piłem po skoszeniu trawy w upalny wieczór, to jest o wiele lepsze piwo - takie chciałbym mieć w lodówce na każdy upalny wieczór .
                        Moja ocena: [4.35]
                        ---------------
                        Ocena usunieta z rankingu.
                        Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NIE TO PIWO!
                        Art, Admin

---------------
                        Wersja niefiltrowana ma osobny temat
                        Last edited by ART; 2013-07-30, 07:49.

Comment

• Pancernik
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.09
                          • 9792

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jestem roztrzęsiony przed urlopem, widać słabo szukałem... .
                          Sorka za bałagan, czy można to jakoś... pozamiatać?

Comment

• RobertK
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.02
                            • 113

Wydaje sie ze warki jesienne i zimowe sa bardziej goryczkowe (swieży chmiel?). Zgadzam sie z ostatnią ocena na blog.kopyra Tomasza Kopyry, że mogło by być bardziej goryczkowe. Ale jak na piwo "masowe" to i tak chyba najlepsze obok Ciechana Lagerowego. Ja jednak mam ta dogodnosc miejsca zamieszkania, ze do picia kupuje czeskie piwa. Wciaż w tych polskich "masówkach" dominuje jednak słodowość, wiec probuje je tylko od czasu do czasu. No i cena tez gra rolę, jak za 2 zł moge popijac dobre goryczkowe pivo naszych sasiadów z południa.
                            Tylko po co te ostrzeżenia o nachmieleniu na etykiecie jak jest ono średnie czasami do dużego.

Comment

• VanPurRz
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2008.09
                              • 4229

Piłem kilka razy to piwo w Iławie na urlopie i pozostanę przy zdaniu, że to piwo może ma nieco więcej chmielu od Tyskiego ale dużo mniej od Pilznera, i napisy ostrzegające o wielkiej ilości chmielu są mocno przesadzone.
                              "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• krzychu_michu
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.03
                                • 48

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie wiem gdzie jest wątek o Kormoranie Jasnym Mocno Chmielonym Niefiltrowanym (na liście piw widzę tylko Kormoran Jasny Niefiltrowany oraz ten wątek o Kormoranie Jasnym Mocno Chmielonym) więc napiszę o nim tutaj:

Warka (08.10.2013); kolor ciemnozłoty; piana biało-kremowa puszysta, opada dość szybko (i jak ktoś wcześniej zauważył pozostawia "piękne firanki" na szkle :-), zapach: słód i chmiel, jakieś zioła; smak podobny, czyli słodowy, alkoholu w ogóle nie czuję, faktycznie mocno nachmielone, goryczka długo pozostaje na języku i jest bardzo wyraźna - nie napiszę, że potężna bo zaraz się zaczną osobiste wycieczki i inne opowieści dziwnej treści m.in. o PU. W każdym razie ja czuję goryczki co najmniej 2x więcej niż w lagerowym, które piję często i chętnie (co bynajmniej nie jest wadą Ciechana) i nie rozumiem jak można mieć kłopoty z doszukaniem się goryczki w tym piwie. Kilka piw w życiu piłem ale tak nachmielonego jeszcze nie (może coś z Ale Browaru). Miało to być piwo jasne z mocnym chmielem i takie jest. Ten Kormoran to takie Lagerowe z podwójną dawką chmielu ale prawie dwukrotnie od niego droższe. Ja może z czasem powtórzę.

Comment

Przetwarzanie...
                                X