Chwilę temu pisałem o Kormoranie Jasnym Niefiltrowanym i nawiązałem też do wersji filtrowanej. Niestety muszę dodać o filtrowanym osobną opinię... Niestety bo po za czystym słodowym profilem z dużą goryczką, pod koniec pojawiła się nieznośna kwaśna nuta . Ledwo skończyłem to piwo. Zdecydowanie nie tak je zapamiętałem. Widzę, że coraz trudniej kupić w Polsce porządnego jasnego lagera. W zasadzie po za Ciechanem Lagerowym i może jeszcze "Pilsem" z Jabłonowa nie ma nic wartego uwagi. Kiedyś był jeszcze Krakauer Niefiltrowany z browaru Południe ale ostatnio coś go nie widzę, zresztą to była jednak nieco niższa liga...
Kormoran, Kormoran Jasny
Collapse
X
-
Jest świeża warka. Spokojnie. Wszystko jest jak było.
Kolor jest jednak jakby jaśniejszy. Czyżby pod niemieckiego pilsa? Bardzo się z tego cieszę.
Oprócz koloru to różnic nie ma. Może ciut mniejsza goryczka. Bardziej aksamitne te piwo jest, jakby ktoś dodał płatków owsianych.
Nowa warka jest z datą do 04.02.2014.
Comment
-
-
Dawno po nie nie sięgałem, ostatnio na żaglach latem. Teraz wpadła mi sztuka z datą 17.02.2013. Kolor ciemnozłocisty i klarowny czyli be zmian. Zwraca uwagę obfita, sztywna i całkiem trwała piana, która aż do końca oblepia szkło. W zapachu wyraźnie wyczuwalny chmiel, słód też jest. W smaku jest bardzo dobrze. Spora dawka chmielu podszytego charakterystycznym dla jasnych piw z Kormorana aromatem mi kojarzącym się z orzechami i żołędziami. Do tego porządna słodowa, fajnie lekka podbudowa. Finisz zdecydowanie goryczkowy i to mocno. Bardzo zacne piwko. Nie wiem jak było przez ostatnie pół roku, ale po dzisiejszej degustacji mogę powiedzieć, że trzyma poziom. Cieszę się, że sobie odświeżyłem te kojarzące mi się z wakacjami i warmińsko-mazurskimi klimatami kormoranowe aromaty
Comment
-
-
To piwo to ściera
Skusiłem się dziś na to piwo, w Carrefourze na Bemowie było po niecąłe 4 zl. Warka z przydatnością do 10.03.2014. Zapach słodowy ale z wyraźną ścierą (starego, zleżalego słodu). Brak piany. W smaku wyraźna goryczka, lekka słodowość i zabijający wszystko smak ściery ! Z pół roku temu podobne wrażenia. Druga próba i drugi raz ogromny zawód. Szkoda na ten napój zwany piwem nawet złotówkę. Czy oni tam wstydu nie mają w tym browarze ? Jeśli koś czyta ten post. Zamiast robić wiele rodzajów dziadostwa zróbcie chociaż jedno dobre, powtarzalne piwo w przyzwoitej cenie.Last edited by pivicko; 2013-12-29, 20:09.
Comment
-
-
Kupuję je regularnie i jeszcze nigdy żadnej ściery nie poczułem, a powtarzalność (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu) to według mnie najwiekszy atut tego piwa, bo kupując je wiem czego się spodziewać.
Skoczę dziś do monopola po drodze i rzucę okiem, czy mają opisaną przez Ciebie warkę.Last edited by Rogerson; 2013-12-30, 09:29.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedziSkusiłem się dziś na to piwo, w Carrefourze na Bemowie było po niecąłe 4 zl. Warka z przydatnością do 10.03.2014. Zapach słodowy ale z wyraźną ścierą (starego, zleżalego słodu). Brak piany. W smaku wyraźna goryczka, lekka słodowość i zabijający wszystko smak ściery ! Z pół roku temu podobne wrażenia. Druga próba i drugi raz ogromny zawód. Szkoda na ten napój zwany piwem nawet złotówkę. Czy oni tam wstydu nie mają w tym browarze ? Jeśli koś czyta ten post. Zamiast robić wiele rodzajów dziadostwa zróbcie chociaż jedno dobre, powtarzalne piwo w przyzwoitej cenie.
Dziwne... nie za bardzo opinia na forum to potwierdza...
Kormoran raczej trzyma niezły poziom...Last edited by Javox; 2013-12-30, 09:41.
Comment
-
-
Wyraźnie zalatywało mi zleżałym, starym słodem, taki zapach i posmak brudnej ściery. Mam drugą butelkę ale nie chce mi się próbować. Dwa podejścia, dwie porażki. Odnoszę wrażenie, że dobre opinie zbiera dzięki mizernej konkurencji polskich browarów i podświadomej chęci polskich degustatorów pochwalanie się naszym piwem nadającym się do picia a tych oprócz mikrobrowarów rzemieślniczych wg mnie nie ma. Jedyne co da się pić z polskich wytworów do Pinta, AleBrowar, Artezan.
Comment
-
-
Właśnie piję marcową warkę i mam inny pogląd niż Pivicko.Żadnej ściery. Te piwo wręcz pachnie mi przyjemniej niż lutowa warka. Chyba ciut więcej Sybilli, a mniej Tettnangera.
Piwo jest lżejsze w odbiorze, goryczkowe, wytrawne, dobre na lato pod mięsiwo. Właściwie jest to teraz pils.
Co do słodu, o którym pisze Pivicko to jest on mało znaczący, mało wyczuwalny, zawsze tak było w tym piwie.
Dlatego określenie '' zleżały, stary słód'' jest dla mnie nie zrozumiałe co do tego piwa.
Mam inną opinię, ale szanuję każdą.
Pivicko pisząc, że w tym browarze ( czyli Kormoranie) jest wiele dziadostwa, jednak przegiął.Last edited by DariuszSawicki; 2014-01-10, 21:34.
Comment
-
-
Nie myliłem się, dziś ponowne podejście do tego "piva" (data do 04.03.2104). Koszmar, totalny syf, obrzydliwe, po 2 łykach, do zlewu. Do Kormorana, jeśli macie robić taki syf, proszę was nic nie róbcie. To wstyd, żenada i hańba coś takiego na rynek puszczać. Dajcie sobie spokój z produkcja piwa, weźcie się za, nie wiem, może dacie radę europalety robić albo krasnale ogrodowe. Technologia piwa do dla was za wysokie progi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedziTechnologia piwa do dla was za wysokie progi.
Jak na razie jednak, Kormoran nie tylko istnieje, ale i rozwija się wypuszczając nowe piwa.
Rozumiem, że może komuś nie smakować te piwo, ale określenie '' totalny syf '' jest grubą przesadą.
Proponuję już nie robić Ci więcej podejść do Kormorana Jasnego.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pivicko Wyświetlenie odpowiedziNie myliłem się, dziś ponowne podejście do tego "piva" (data do 04.03.2104). Koszmar, totalny syf, obrzydliwe, po 2 łykach, do zlewu. Do Kormorana, jeśli macie robić taki syf, proszę was nic nie róbcie. To wstyd, żenada i hańba coś takiego na rynek puszczać. Dajcie sobie spokój z produkcja piwa, weźcie się za, nie wiem, może dacie radę europalety robić albo krasnale ogrodowe. Technologia piwa do dla was za wysokie progi.
Comment
-
-
Tak sa to poniekąd "osobiste urazy", dałem sie nabrać, kupiłem 2 butelki tego szitu i dwa razy wylałem po łyku czy dwóch. Piszę oczywiście o Kormoran Jasne Mocno Chmielone. Pozostałe typy tu nie maja nic do rzeczy, są to zresztą łatwiejsze odmiany do produkcji
Comment
-
-
Może napiszesz łaskawie na czym owy "syf" w tym piwie polegał ?
Comment
-
Comment