Kormoran, Kormoran Jasny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4482

Znów mam wyraźnego pecha, bo tropię tę słabość KJMCh od jakiegoś czasu i nie mogę wytropić. W "dzisiejszym" piwie bardzo ładna, ułożona goryczka, wysycenie na poziomie "w sam raz", piana O.K. , brak metaliczno-chemicznych nut. Nadal do kupowania i spożywania...

Comment

• simer17
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2014.04
      • 5

Piłem wczoraj, bardzo dobre i poprawne piwo Piana ładna w miarę obfita, zapach również przyjemny i wyraźnie wyczówalny chmiel, w smaku odpowiednia równowaga między słodyczą słodową a goryczką, nasycenie odpowiednie, dobrze pijalne, pod koniec nawet jakby lekko nuty karmelowe. Chętnie jeszcze kiedyś zakupię jasnego Kormorana Warka do 16.06.2014
      Last edited by simer17; 2014-04-27, 08:52.

Comment

• Prusak
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 4482

Wyczuwalny!

Comment

• Prusak
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 4482

Kolejne podejście do tego piwa i ... dobre.
          Pite w wersji nieco cieplejszej i bardziej schłodzonej. To pierwsze po to, by poszukać tych nut "biszkoptowego posmaku pochodzącego z nisko odfermentowanej słodowej bazy". Niestety, poszukiwania zakończyły się niepowodzeniem, słodowa baza, owszem jest, ale bez śladu biszkoptu.
          Piana bardzo piękna, jeden z przypadków nielicznych jeśli chodzi o krajowe butelkowe pilsy i lagery, utrzymywania się dłuższy czas i ładnej struktury.
          Co do goryczki: ciekaw byłbym, jak by się to piwo prezentowało, gdyby z pięciu zostaly tylko trzy polskie chmiele. Mam niejasne wrażenie że jedyna rzecz, jaka przeszkadza mi w konsumpcji tego piwa, czyli w różnych warkach różne nasilenie jakiegoś delikatnego perfumeryjno-drogeryjnego akcentu bardziej smakowego niż zapachowego, to rezultat "gryzienia się" odmian chmielu tu użytych.
          Ale i tak piwo dobre, przy obecnej znacznej zniżce formy Lagerowego, do powtarzania.
          Dla porządku: warka do 28.07.2014.

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Odczuwalna i przyjemna, choć prosta goryczka, ale brakuje mi mocniejszej słodowej podbudowy, a w tle nieco drażni taka ćmiąca, mdława słodkawość jak w koncernówkach. W kalafiurze w promocji za jakieś 3,70, w takiej cenie jak najbardziej można wypić.

Comment

• dlugas
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼
              • 2006.04
              • 4014

Warka chyba 29.05.2013
              Pite dwa dni temu.

Aromat z tych słabszych, lekko ziołowy, pokrzywowy z odrobiną słodu

Smak: zbyt mało wyrazisty. Kiedyś wydawał mi się faktycznie wyraźnie bardziej chmielony niż zwykłe koncernowewypusty.
              Obecnie jest lepsze niż masówka, ale goryczka nie jest już taka wyraźna, słodowość też taka troszkę wodnisto-nijaka. Piwo w miarę poprawne, ale zbyt idące w koncernówkę.

Na szczęście kupiłem za 2,19zł a nie po ok 4zł
              W regularnej cenie zdecydowanie lepiej jest dodać te kilka groszy do wersji niefiltrowanej, gdzie dzieję się więcej.

pite blisko daty, więc jestem świadomy, że mogło to rzutować na odbiór piwa.Jednak z drugiej strony piłem to piwo nawet kilka dni po terminie i wtedy wydawało mi sie wyraźniejsze/lepsze.

Piwo było i jest ok i przy okazji jakiejś lepszej ceny zakupię ponownie, aby dać mu szansę.
              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Mawel
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.04
                • 65

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złociste, klarowne [4.5]
                Piana: Mocno wymusiłem, średnio pęcherzykowata, utrzymuje się w postaci kożucha, lekko zdobi szkło [4.5]
                Zapach: Owocowo estrowy, lekki metaliczny ale to chyba od chmielu. Aromat nie jest czysty, ale dla mnie przyjemny. [4]
                Smak: Lekko słodkawy na początku, po czym do głosu dochodzi średnia lecz dobrze wyczuwalna goryczka. Estrowo chmielowy bukiet daje fajne doznania. Na finiszu goryczka zostawia posmaki cytrusowe i dla mnie lekko owoców leśnych [4.5]
                Wysycenie: Solidne, dla mnie mogłoby być mniejsze. Niemniej po merdaniu w poszukiwaniu aromatów, zelżało. [3.5]
                Opakowanie: Ładne etykieta. Podobają mi się również nowe butelki od Kormorana. Do szczęścia brakuje szczegółowego składu. Chmiele owszem są, chodzi o słody. [4]
                Uwagi: Kormoran Jasny Mocno Chmielony to piwo do którego często wracam, najczęściej gdy nie po drodze mam do lepiej wyposażonych sklepów i bardzo lubię to piwo. Co mnie jednak zdziwiło: albo starałem się dokładnie opisać odczucia, albo trafiłem na bardzo dobrą warkę. Dla mnie bardzo smaczne, ze świetnym współczynnikiem cena/jakość
                Warka 16.06.2014

Moja ocena: [4.25]

Comment

• Azi_92
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.03
                  • 38

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ładny, złoty, delikatnie zmętniony [4.5]
                  Piana: Pojawiła się bez przymusu i utrzymywała się do samego końca jako kożuszek, bez zdobienia szkła. [4]
                  Zapach: No niestety..... Z butelki zawiało chmielem, ale po przelaniu się pogorszyło. Czuć daleko w tle słód, gdzieś się przebijają nieśmiało ziołowe nuty chmielu, ale nad wszystkim dominuje ciężki, miodowy zapach. Nie wiem jaka to wada, ale doskwierała bardzo mocno [2.5]
                  Smak: Na plus goryczka, jak na lager zauważalna i obecna. Niestety, w smaku podobnie jak w zapachu - coś się dziwnego dzieje. Moja dziewczyna mówiła, że jej się kojarzy z groszkiem z puszki, ja dalej czułem miód. Nie znam się na klasyfikacji wad, ale odrzucało. [2.5]
                  Wysycenie: Średnie, bardzo odpowiednie [4.5]
                  Opakowanie: Grafika mi się podoba bardzo. Mamy też podany ekstrakt i wymienione 5 rodzajów użytych chmieli, słodów już nie, za co pół oczka w dół. [4.5]
                  Uwagi: Nie dopiłem, niestety. 1/3 piwa użyta jako odżywka do włosów lubej.
                  Tak czy siak mam zamiar powtórzyć za jakiś czas, może to była wadliwa partia.

Moja ocena: [2.95]

Comment

• toto
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.12
                    • 949

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnożółty, klarowny [5]
                    Piana: bardzo wysoka, biała, drobnoziarnista, trwała, oblepia szkło [5]
                    Zapach: słodowo-owocowy, lekka szmata (stęchłość), chmiel, nuty miodowe (utlenienie) [3]
                    Smak: delikatny słodowy, goryczka wyraźna, ale na drugim planie, lekkie posmaki owocowe i karmel [4]
                    Wysycenie: średnie, odpowiednie [5]
                    Opakowanie: tłoczona butelka browarowa, kapsel browarowy, jasna etykieta, są podstawowe dane (bez drożdży w składzie) oraz podane 5 odmian chmielu [4]
                    Uwagi: do 8.09.2014. Niezły smakowo lager (choć bardziej słodowy niż chmielowy), niestety utleniony. Za czas jakiś sprawdzę jego formę.

Moja ocena: [3.85]

Comment

• Ramar
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.08
                      • 18

Kosztowałem (może to za duże słowo) tego piwa i powiem szczerze, że nie było to zupełnie nic specjalnego... Ale po wypiciu tego piwa sięgnąłem po Tyskie Klasyczne (w sklepach i przez większość osób nazywane piwem) i wtedy szybko doceniłem smak Kormorana
                      Niby nic specjalnego, niby nie zachwyca, niby nie ma wyraźnej goryczki (choć poczułem efekt "ściągania w jamie ustnej"), no ale biło rzekomo jedno z lepszych wytworów koncernowych w każdej dziedzinie. Nawet etykieta była zdecydowanie ciekawsza...

Comment

• Pess09
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.12
                        • 284

Ocena z ARTomatu

Kolor: Blady złoty, klarowny [4]
                        Piana: Niska, szybko opada, minimalnie oblepia szkło. [2.5]
                        Zapach: Słody, bardzo przyjemnie chmielowy, lekko żywiczny, mógłby być troszke bardziej intensywny [4]
                        Smak: Lekkie masło, goryczka średnia w stronę mocnej, jednak przyjemnie zostaje na dłuższy czas. Jak na lagera przyzwoity. [4]
                        Wysycenie: Prawidłowe jak na lagera [4.5]
                        Opakowanie: Całkiem całkiem, niczym szczególnym się nie wyróżnia. [4]
                        Uwagi: Jak na lagera to całkiem przyjemne piwko, jednak w tej cenie można znaleść ciekawsze piwa.

Moja ocena: [3.875]

Comment

• bellon
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2014.12
                          • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłoty, klarowny [4]
                          Piana: słaba, niezbyt długo się utzymywała, miała duże pęcherze, zostawia po sobie nikły ślad [4]
                          Zapach: Chmiel, żywica, jednak trzeba się mocno natrudzić by coś wyczuć, mała intensywność doznań [3.5]
                          Smak: Głownie chmiel, goryczka jak na lagera wyraźna, dobre dla kogoś kto nie ubóstwia IPA ale chce czegoś więcej niż klasyczny lager [4]
                          Wysycenie: W miarę ok, średnie [4]
                          Opakowanie: Inoformacje dosc wyczerpujące, za to etykieta taka sobie [4]
                          Uwagi:

Moja ocena: [3.825]

Comment

• Heliogabal
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.02
                            • 11

Szkoda że taka loteria z tym piwem, z wypowiedzi sądząc. Ja kupiłem kilka dni temu w porcie łódź i moim zdaniem jest to najlepsze piwo jakie piłem w ciągu ostatniego roku. Na pewno żadnych brokułów, szmaty, czy metalu w nim nie wyczułem. Odrobina miodowych aromatów, wyraźna goryczka i intensywność smaku przy jednoczesnej lekkości. Piękna piana, złoty kolor. Generalnie to czego szukam w piwie. Chyba muszę zapas zrobić.
                            Last edited by Heliogabal; 2015-01-06, 20:22.

Comment

• marqqq
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2014.12
                              • 682

Wypite już kilka dni temu, charakterystyczne ale dla mnie osobiście zbyt gorzkie.
                              Kupiłem na chybił trafił i już raczej nie wrócę.

Comment

• zgoda
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.05
                                • 3516

Datę warki podaj.
                                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

Przetwarzanie...
                                X