Zamkowy, Brackie Pale Ale Belgijskie
Collapse
X
-
-
To muszę znów spróbować. Wada, nie wada, może te drożdże tak mają. Ostatni mój blond warzony bez grama słodu pszenicznego pięknie pachnie bananami, drożdże od Chimaya.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
A to zależy od intensywności. Jak ktoś twierdzi, że pije weizena to będzie raczej wada, jeśli natomiast w tle "wyczuwalne są subtelne nuty bananowe" to można mówić o wpływie specjalnych drożdży belgijskich górnej fermentacji. Ja zresztą wypiłem ok. 10 BPAb i z tymi nutami zielonych bananów było różnie - raz ładnie komponowały się jako całość zapachowo-smakowa, innym razem były zbyt nachalne. Ale może to kwestia różnych warek, bo jak wiadomo uwarzono ich pięć. Mam wrażenie, że ta wada ostatnio jest bardziej widoczna niż na początku.Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
-
Nie są bez wad, ale to co jest wadą w wielu innych, a szczególnie dolnofermentacyjnych stylach, w górnofermentacyjnych belgijskich wadą nie jest. Tak to już śmiesznie się złożyło, że się tym Belgom różne wady wybacza, a nawet są one pożądane.
A jak mawia Sensor: octan izoamylu jest obecny w każdym piwie, tylko różnie wygląda jego wyczuwalność.
Można się zgodzić ze skitofem, że wszystko zależy od natężenia, ale o ile intensywne goździki uznałbym za wadę w BPA, to bananów za takie nie uznaję.
Comment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Belgowie w nosie mają BJCP. Tam każdy browar ma ambicję, żeby jego piwo wyznaczało osobny styl. Nikt nic nie będzie weryfikował, po prostu będzie to niestylowy blonde.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: herbaciano-pomarańczowy, idealnie klarowny [4.5]
Piana: średnio wysoka, dość trwała, tworzą się w niej grube bąble, oblepia szkło [3]
Zapach: lekko owocowy, ale tak cierpkawo, trochę chmielu [3.5]
Smak: lekka owocowość, wyraźna goryczka i ciut słodowości, ale wszystko przytłumione przez intensywną metaliczność [3.5]
Wysycenie: wizualnie spore, w przełyku chyba nieco za duże [4]
Opakowanie: butelka ŻEB (cienkościenna, bezzwrotna), kapsel dedykowany GCh Birofilia 2010, pomarańczowo-zielona owalna etykieta, są wszystkie dane, ale przydałby się szczegółowszy spis składników i nazwisko autorki receptury (jest tylko podpis). [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.525]Comment
-
Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2011-02-28, 13:58.Mniej książków więcej piwaComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Howgh. Powiedziałem.Ostatnia zmiana dokonana przez toto; 2011-02-28, 15:07.Comment
-
Aż poleciałem do sklepu aby sprawdzić tą weizenowość i tłumiacą wszystko metaliczność.
No sorry ale nic takiego nie stwierdzam. Ta metaliczność to może być goryczka odchmielowa i przyprawkowe posmaki. Test skórny nie wykazał żelazistości.
U mnie BPA podrożało na 6zł. Ale i tak jeszcze kupię karton do leżakowania.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
-
Ups! Widzę że wywołałem dyskusję rodem z Gombrowicza "Jak nie zachwyca,skoro zachwyca", tyle że w formie "Jak to weizen, skoro bananowe". Jeden z kolegów pognał nawet natychmiast do sklepu.
Proszę wybaczyć, ale mi BPA nijak bananami nie smakowało, zresztą nie lubię jak mi piwo (podobnie jak wódka) smakuje bananem, ananasem czy innym kumkwatem. Piwo ma smakować jaka piwo. Od BPA oczekiwałem goryczkowej wytrawności i treściwości. A że zasmakowało mi weizenem... No zasmakowało i już. Na szczęście nie było metaliczności.
PS. Ciekawe, czy gdybym napisał, że mi "Karpackie" zasmakowało weizenem, też by ktoś pobiegł do sklepu... Jeszcze jeden przyczynek do browbizowego publicyty. BPA jest bananowe i już... Ale nie dla mnie"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.netComment
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN