Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof
Wyświetlenie odpowiedzi
Zamkowy, Brackie Pale Ale Belgijskie
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziCzapayew miał pewnie na myśli raz mniej raz bardziej uwidaczniającą się wadę tego piwa czyli octan amylu - coś jak niedojrzałe, zielone banany.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZaraz "wadę", "cechę" by chyba było bardziej na miejscu. To nie pilsner, tylko belgijskie ale
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziAle może to kwestia różnych warek, bo jak wiadomo uwarzono ich pięć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziA belgijskie ale są jak powszechnie wiadomo bez wad
A jak mawia Sensor: octan izoamylu jest obecny w każdym piwie, tylko różnie wygląda jego wyczuwalność.
Można się zgodzić ze skitofem, że wszystko zależy od natężenia, ale o ile intensywne goździki uznałbym za wadę w BPA, to bananów za takie nie uznaję.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedziPS: już z kilku źródeł słyszałem, że BBPA z czasem jest oceniane mniej entuzjastycznie niż w pierwszych dniach po premierze.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak to już śmiesznie się złożyło, że się tym Belgom różne wady wybacza, a nawet są one pożądane.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziBrowar Bavik (Belgia) wypuścił Blonda, który jak czytam, każe zweryfikować np. bjcp-ową definicję Blonda
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: herbaciano-pomarańczowy, idealnie klarowny [4.5]
Piana: średnio wysoka, dość trwała, tworzą się w niej grube bąble, oblepia szkło [3]
Zapach: lekko owocowy, ale tak cierpkawo, trochę chmielu [3.5]
Smak: lekka owocowość, wyraźna goryczka i ciut słodowości, ale wszystko przytłumione przez intensywną metaliczność [3.5]
Wysycenie: wizualnie spore, w przełyku chyba nieco za duże [4]
Opakowanie: butelka ŻEB (cienkościenna, bezzwrotna), kapsel dedykowany GCh Birofilia 2010, pomarańczowo-zielona owalna etykieta, są wszystkie dane, ale przydałby się szczegółowszy spis składników i nazwisko autorki receptury (jest tylko podpis). [3.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika toto Wyświetlenie odpowiedziOpakowanie: butelka ŻEB (cienkościenna, bezzwrotna), kapsel dedykowany GCh Birofilia 2010, pomarańczowo-zielona owalna etykieta, są wszystkie dane, ale przydałby się szczegółowszy spis składników i nazwisko autorki receptury (jest tylko podpis). [3.5]
Twoje zdanie na temat konkretnych wytworów piwowarskichPoddziały: Polska | Europa | Piwa domowe (...)
Tu się nie czepiałeś składu i nazwiskaLast edited by anteks; 2011-02-28, 13:58.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi- Belgowie w nosie mają BJCP.
- po prostu będzie to niestylowy blonde.
Dla ortodoksów, nie stylowy. Dla browaru jak najbardziej Blond, bo tak napisali na etykiecie.
I jak mawiał szatniarz: i co mi pan zrobi?Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
Howgh. Powiedziałem.Last edited by toto; 2011-02-28, 15:07.
Comment
-
-
Aż poleciałem do sklepu aby sprawdzić tą weizenowość i tłumiacą wszystko metaliczność.
No sorry ale nic takiego nie stwierdzam. Ta metaliczność to może być goryczka odchmielowa i przyprawkowe posmaki. Test skórny nie wykazał żelazistości.
U mnie BPA podrożało na 6zł. Ale i tak jeszcze kupię karton do leżakowania.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
-
Ups! Widzę że wywołałem dyskusję rodem z Gombrowicza "Jak nie zachwyca,skoro zachwyca", tyle że w formie "Jak to weizen, skoro bananowe". Jeden z kolegów pognał nawet natychmiast do sklepu .
Proszę wybaczyć, ale mi BPA nijak bananami nie smakowało, zresztą nie lubię jak mi piwo (podobnie jak wódka) smakuje bananem, ananasem czy innym kumkwatem. Piwo ma smakować jaka piwo. Od BPA oczekiwałem goryczkowej wytrawności i treściwości. A że zasmakowało mi weizenem... No zasmakowało i już. Na szczęście nie było metaliczności.
PS. Ciekawe, czy gdybym napisał, że mi "Karpackie" zasmakowało weizenem, też by ktoś pobiegł do sklepu... Jeszcze jeden przyczynek do browbizowego publicyty. BPA jest bananowe i już... Ale nie dla mnie"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czapayew Wyświetlenie odpowiedziProszę wybaczyć, ale mi BPA nijak bananami nie smakowało,
BPA jest bananowe i już...
Twój post to był tylko pretekst żeby znów je kupić. Od dawna miałem to w planach, byłeś katalizatoremMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
Comment
-
Comment