Zamkowy, Brackie Pale Ale Belgijskie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pirat
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.05
    • 15

Chociażby ze względu na fakt, że jest trudno dostępne - choć prawda. Rewelki jakiejś nie ma. Chciałem podać jakiś adekwatny przykład i tylko to mi się nasunęło na myśl.

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Ale pisząc "miało być tak unikatowe jak Kopernik z Ambera" sugerujesz że to drugie piwo ma w sobie coś co czyni je na rynku niezwykłym. A to najzwyczajniejszy na świecie lager którego udział w polskim rynku sięga pewnie ponad 95%. Natomiast ile mamy belgijskich "ejli" w polskim wykonaniu? Ja się doliczyłem jednego.

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Kopernik z Ambera, hahaha, ręce opadają. Do Tyskiego trzeba było porównać
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• Pirat
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.05
          • 15

Mój błąd - złe porównanie. Nie jest to jednak powód by palić mnie na stosie. Forum to miejsce, gdzie można wyrażać swoją opinię, a nie szczekać tak, jak reszta psów, Jacerze.

Chodziło mi bardziej o to, że zarówno Kopernik, jak i Belgijskie Pale Ale Brackie, są trudno dostępne. Nie zachwycam się ani jednym, ani drugim. Jeżeli argumentem w dyskusji jest fakt, że jest to jedyny polski *"ejl"*, to myślę, że dyskusja do niczego nie prowadzi.

Moja niewiedza nie jest powodem do potępienia. A z racji, że mam tu do czynienia (tak sądżę) z dorosłymi ludźmi (oraz starszymi stażem kolegami), liczę raczej na wyrozumiałość. Tym bardziej, że nie obracam się wśród piw tak długo jak wy

Nawiązując do komentarza: Równie dobrze możesz porównać do Tyskiego - nie popadajmy ze skrajności w skrajność.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Pirat; 2011-05-26, 18:45.

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pirat
            Chodziło mi bardziej o to, że zarówno Kopernik, jak i Belgijskie Pale Ale Brackie, są trudno dostępne..
            BPAB już chyba nie dostępne
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• docent
              • 2002.10
              • 5205

Dyskusja już właściwie nie ma racji bytu, piwo z racji terminu zostało już zapewne wycofane ze sklepów. Teraz jego smak to będzie już ewolucja poza zamierzenia jego twórców.
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pioterb4
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2006.05
                • 4322

Jeżeli argumentem w dyskusji jest fakt, że jest to jedyny polski *"ejl"*, to myślę, że dyskusja do niczego nie prowadzi.
                No to stwierdzenie faktycznie nie dużo wnosi, ale fakt że BPAB to jedyny poslki belgijski ale i zarazem świetnie wykonany już na pewno coś sobą wnosi.

Comment

• jacer
                  • 2006.03
                  • 9875

Oczywiście, że można wyrażać. Ale jeżeli są błędne to z wielką radością podkładamy pod stosem gałęzie i zapalamy

Tak to jest w każdej społeczności, że "nowy" musi dostać po uszach z początku.

Pale Ale u mnie jest wszędzie, Kopernik nigdzie, także porówanie błędne.

ejle mozna porównywać do ejli a lagery do lagerów. Nie można porównywac dwóch skrajnie róznych stylów do siebie, bo to bez sensu.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent
                  Dyskusja już właściwie nie ma racji bytu, piwo z racji terminu zostało już zapewne wycofane ze sklepów.
                  A gdzie tam, podejrzewam, że od jutra będzie u mnie w bardzo atrakcyjnej cenie.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2011-05-26, 18:52.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• Pirat
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.05
                    • 15

Biorąc pod uwagę fakt, że mieszkam w piwnym zaścianku, dostanie zarówno jednego, jak i drugiego, graniczy z cudem.

Że nowy po uszach dostaje, to już się przekonałem. Dzięki za sprostowanie głupoty

Nabieram piwo w usta i ani pary z gęby

A Brackie Mastne, skoro jest wciąż rozlewane - nie wiem co jest grane. Wcześniej było dostępne, nawet regularnie - teraz zwyczajnie słuch po tym piwie zaginął. Stąd też myślałem, że jest to jeden z rzutów browaru z Cieszyna. (Bo w tym samym czasie, gdy znikło Mastne, pojawiło się BPAB; drogą dedukcji doszedłem do błędnych wniosków)

Comment

• wsaczuk
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2009.09
                      • 182

w Warszawie był po 3,70 już dobre 2 tygodnie temu, a u joli po 6 moim zdaniem to piwo bardzo dużo straciło na wartości z czasem, ostatnio było mi ciężko je skończyć. Mam jeszcze ostatnią butelkę i dzisiaj doczeka swojego końca. Piwo było dobrze wykonane jedyny mankament to że w Bracki Browar tej kategorii wybitnie nie służy.

Można wyrażać swoją opinię, ale warto wcześniej sprawdzić czy ma się rację. O BPAB i Dorcie było tyle artykułów, że można było to sprawdzić zanim się zacznie pisać takie bzdury. Nie mówiąc o tym że na butelce jest logo Grand Championa Birofiliów i podpis Doroty

Comment

• Promil03
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2007.10
                        • 2833

No już się tak nie przejmuj
                        W Twoim mieście są 2-3 sklepy godne uwagi. Szczegóły tutaj: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=308
                        Skoro mają Remusa z Ambera, za chwilę będzie też pewniakiem Kopernik.

Comment

• Żywiec
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.12
                          • 1573

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pirat
                          Powiedzmy sobie szczerze, piwo to *aż tak* nie ujmuje. Fakt, złe nie jest. Limitowana edycja, która z bólem się sprzedała. Spróbowałem to piwko raz, bo dostałem od znajomego. Miałobyć tak unikatowe jak Kopernik z Ambera, a tu zonk. Podejrzewam, że zamiast Mastnego Brackiego, zrobili Pale Ale, ażeby coś nowego uwarzyć. I nie zdziwię się, jak wkrótce uraczymy Brackiego Koźlaka. Robią z pewnością coś dla Birofilów. Poza tym, to dodaje im prestiżu.
                          Jezu co za brednie

Comment

• grew
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2009.05
                            • 766

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wsaczuk
                            (...) moim zdaniem to piwo bardzo dużo straciło na wartości z czasem, ostatnio było mi ciężko je skończyć.(...)
                            Akurat uważam odwrotnie - piwo teraz osiągnęło apogeum wspaniałości smaku - cieszy mnie fakt, że mam kilka butelek, które chętnie podegustuję

Comment

• Jack75g
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2009.02
                              • 555

Od znajomego, którego brat pracuje jako przedstawiciel hurtowni dostałem niespodziankę: okolicznościowe pudełko a w nim pokal BPAB, podkładka i butelka.
                              Degustowalem w dniu wczorajszym i podobnie jak przedmówca uważam, iż z czasem piwo to smakuje lepiej. Jest bardziej wyraziste i treściwe. Termin ważności na butelce upływał z dniem 27/05/2011 r.
                              Nadmieniam, iż degustacja BPAB w grudniu zeszłego roku niczym specjalnym mnie nie zachwyciła.
                              Kto piwa nie pije ani nie smakuje, ten już jest wariat albo zwariuje.

Wódeczka? Nie dziękuję, żony i piwa nie zdradzam ...

Comment

• vociek
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.09
                                • 119

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
                                Termin ważności się kończy 26,05 . W płockim PiP w MAzovii promocję z tej okazji zrobili. Dwie butelki za 4.29.
                                Mały zapasik zrobiłem.
                                Ja poczekałem aż upłynie termin ważności i kupiłem w kaliskim Banku Piwnym 18 szt. po 3 złocisze.

piwo teraz osiągnęło apogeum wspaniałości smaku
                                Faktycznie, teraz mi bardziej smakuje. Na początku uznawałem je za ciekawy, acz nie rewelacyjny przykład niszowego w Polsce piwa. Teraz nadal uważam je za niszowe, lecz teraz mniam, mniam...
                                Ale może teraz mi bardziej smakuje bo jego historia się kończy? I już się nigdy nie spotkamy?

Comment