Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Kormoran Ciemny (aromatyzowany)
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, pod światlo wiśniowo-rubinowy, apetyczny. [4]
Piana: Z początku gęsta, czapowata, drobnobąbelkowa. Po chwili bąble rosną, rozsadzając pianę, ale nie jest tak źle, bo kożuszek, zacieki i pierścień zostają do końca. [3.5]
Zapach: Przyjemny czekoladowo-waniliowy, bardzo przypomina kóreś Karmi (nie pomnę czy classic czy poema do caffe). Niestety mało piwny i po przelaniu troche trąca sztucznością. [3.5]
Smak: Spory zawód. Najsłabszy element tego piwa, rozwodniony, płaski, czuć czekoladę i wanilię, ale też wkrada się jakaś kwaskowata sztuczność. Plus za goryczkę na końcu, bo jest w miarę dobra. [2.5]
Wysycenie: Mogłoby być wyższe bo pod koniec brakowało, ale utrzymuje pianę, więc niech będzie [3.5]
Opakowanie: Tutaj mistrzostwo. Piekny design. Przesliczna brązowa etykieta z wieloma informacjami nt. piwa. Minus tylko za brak dedykowanego kapsla. [4.5]
Uwagi: Byłoby to dobre, lekkie piwo kobiece, gdyby nie było takie...bezpłciowe.
Zgadzam się z opinią, że jest to murowany kandydat na rozczarowanie roku 2011. W ubiegłym roku największym zawodem było wg mnie Jasne mocno chmielone, więc coś się dzieje złego w browarze. Dobre pomysły, ale kiepska realizacja. Jasnemu dam wkrótce drugą szansę, do tego ciemniaka już raczej nie powrócę.
Moja ocena: [3.175]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziA co się w Jasnym źle działo?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziA co się w Jasnym źle działo?Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Całkiem fajny, ciemny o zabarwieniu wiśniowym, ale mógłby być ciemniejszy. [4]
Piana: Bardzo potężna, o ciemnej barwie, długo się utrzymuje. [4.5]
Zapach: Waniliowo-słodkawy, jakby chemiczny, nieprzyjemny i nie pasujący do piwa. [2]
Smak: Dziwny, niezbyt przyjemny, kwaśne z jakimś dziwnym metalicznym posmakiem, może i gdzieś jest wanilia w tle, z czasem staje się ciut lepsze ale może to kwestia przyzwyczajenia do tego piwa i nawet pojawia coś na kształt goryczki. No i na dodatek jest wodniste. [2]
Wysycenie: Jak dla mnie za małe. [4]
Opakowanie: Średnie, utrzymane w stylu kormorana, mieli już kilka ładniejszych. [4]
Uwagi: Po prostu porażka, nie wiem jak Kormoran mógł coś takiego wypuścić, strzelili sobie w stopę i najlepiej jakby wycofali to piwo ze sklepów bo nie wiem czy jest ktoś komu smakuje.
Moja ocena: [2.55]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziOk, przeczytałem. Ja pierwszej warki nie piłem, ale mogę śmiało powiedzieć że kolejne były dużo lepsze niż ta z twojego opisu. Przede wszystkim usunięto DMS i polepszono zapach.Last edited by wrednyhawran; 2011-02-08, 01:13.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Czarny, pod światło rubinowy. [5]
Piana: Bardzo ładnie sie pieni przy nalewaniu, beżowa pianka szybko opada pozostawiając obrączkę i sporo śladów na szkle. [4]
Zapach: No czuć tą czekoladę w zapachu... Generalnie słabo wyczuwalny aromat. [2.5]
Smak: Aromat czekoladowy wydaje się nawet dość naturalny, co prawda przypomina taką tańszą czekoladę a nie milkę Mimo wszystko zbyt nachalny, maskuje "piwność" tego piwa. Na końcu niezbyt silna - ale jednak - goryczka, może trochę tępa. Ogromny plus za to, że nie słodkie, spory minus za jednowymiarowość. [3.5]
Wysycenie: Odpowiednie. [4.5]
Opakowanie: Jak dla mnie - bardzo ładne, stylowe, wręcz piękne! Są wszystkie dane, należy się 5, ale.... no właśnie. Etykieta NIGDZIE nie wspomina, że to piwo aromatyzowane, każe spodziewać się normalnego ciemniaka, dopiero kontra ujawnia zbrodnię jaką było dodanie do tego piwa aromatu... [3]
Uwagi: Ogólnie może być. W swoim gatunku nawet niezłe, ale...
PO CHOLERĘ W NIM AROMAT CZEKOLADOWY?!
I to jeszcze jakby go nazwali "Kormoran Czekoladowy", albo w inny jednoznaczny sposób zaznaczyli że jest aromatyzowany... Chciałem kupić sobie lekkiego ciemniaka, gdybym wiedział że to czekoladka to bym nie kupował... i raczej więcej już go nie kupię.
A mógł być taki fajny, lekki ciemniaczek...
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Teraz, jak przeczytałem inne opinie, to rzeczywiście smak skojarzył mi sie z wanilią... cały czas coś mi przypominał, a teraz wiem co! Toż to wypisz wymaluj ptasie mleczko waniliowe w mlecznej czekoladzie (tylko nie słodkie)!
Co do treściwości lub jej braku - według mnie nie jest wodniste, jest lekkie ale "ciała" ma tyle ile potrzeba. Nie stwierdziłem kwaskowatości. Partia do 21.04.'11
Comment
-
-
Ja się od A do Z, a nawet więcej zgadzam z opinią TomXa.
Wanilii nie lubię i tu nie ma wanilii, tylko właśnie oszukane mleczko waniliowe w czekoladzie kiepskiej jakości.
Natomiast po opisach wcześniejszych spodziewałam się czegoś duuuużo gorszego.
Goryczka, jakkolwiek faktycznie tępa, to miłe zaskoczenie w piwie ciemnym, zwłaszcza o zapachu czekoladowym. Moim zdaniem browar przedobrzył z eksperymentem, proponuję przede wszystkim odjąć sztuczny aromat. Zastanawia mnie brak pełni słodowej w tym piwie - wszak ekstrakt 12,5, a alku tylko 3,9 - powinno być treściweLast edited by Marusia; 2011-02-09, 16:52.
Comment
-
-
Ale dziwne piwo
W zapachu przesadna słodycz i sztuczna wanilia i czekolada. W smaku na początek oczekiwałem szoku sztucznocukrowego a tu zaskoczka... spora kwaskowatość zbliżona do efektu palonego słodu. Wanilia także obecna. Piana i kolor ładny. Niski alkohol, co odbieram na plus.
Mimo wielu zalet nie jestem w stanie wypić z ochotę tego piwa.
Nie będzie powtórki.MM961
4:-)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziZastanawia mnie brak pełni słodowej w tym piwie - wszak ekstrakt 12,5, a alku tylko 3,9 - powinno być treściwe
Jakoś na ich stronie www nie informują o swojej ciemnej petardzie, szkoda bo zazwyczaj w marketingu lubią się podpierać cytatami z browar.bizu - zatem śmiało, albo przynajmniej czarodziejskie "przepraszamy" by się przydało...
Comment
-
-
Wypite w ostatni piątek w stołecznym Gramofonie. Przede wszystkim to, według mnie, czuć tam toffi, karmel, nie wanilię. To znaczy - wanilię też, ale gdzieś dalej. Prawda, niezbyt treściwe, płaskie raczej. Z tym, że jednak nie byłbym aż tak krytyczny. Piwo wypijalne. Jeśli szukać jakichś pozytywów, to jest ono przynajmniej "ciekawe"
Kiedyś wrócę.
Comment
-
-
BK na facebooku zapowiedzieli, że to nie koniec ewolucji tego piwa. Myślę, że jeszcze będzie dobre.
Comment
-
Comment