jestem pozytywnie zaskoczony. piwo za 2,46 zł (Auchan) zupełnie przyzwoite, na pewno wypijalne, nawet smaczne momentami. ładnie wygląda w szklance, plus za elegancką oprawę puchy (akurat szkła nie widziałem na półce)
Jabłonowo, Belfast
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrunatny, pod światło ciemnorubinowy. [4]
Piana: Kremowa, drobnopęcherzykowa, ale z trwałością słabo. Po kilku minutach została drobna obręcz. [3.5]
Zapach: Słodki, karmelowy, dość intensywny. W tle lekko maślany (tylko na początku). [4]
Smak: Początkowo mocno kwaskowe, później miesza się z lekko paloną goryczką, której posmak zostaje i staje się kawowy. W tle można też wyczuć minimalną karmelową słodycz. Wydaje się trochę mało treściwe, ale ogólnie smaczne. [4]
Wysycenie: Drobniutkie, ale nie brakuje. [4.5]
Opakowanie: Nowa etykieta po faceliftingu bardzo mi się podoba. Ładny dedykowany kapsel. Nawet w wersji puszkowej bardzo ładnie się prezentuje. Brak tylko podanego ekstraktu. [4.5]
Uwagi: Dobre ciemne piwo. Można do niego wracać. Nie mam wątpliwości, że nowa odsłona bardziej mi smakuje.
Moja ocena: [4]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa bardzo ładna ciemna. [4]
Piana: Po nalaniu przez krótką chwile nawet potężna o ciemnej barwie, ale szybko opada choć trzeba przyznać, że mizerne resztki pozostają do końca. [3.5]
Zapach: Zapach słabo wyczuwalny słodowo-karmelowy. [3.5]
Smak: W smaku całkiem przyjemne, dominuje słód z pewnym posmakiem goryczki i karmelu, czegoś temu piwo brakuje, większej głębi smaku. [3.5]
Wysycenie: Wydaje się ok. [4]
Opakowanie: Zdecydowanie bardzo dobrze zaprojektowane, mi się podoba. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.6]Comment
-
Za niecałe 3 zł to może być (puszkowe)
w smaku całkiem całkiem
Pozostawia ciekawy posmak, czegoś nieokreślonego
ładnie pachnie
Kolor oczywisty czerń
Piana mi się nie wytworzyła, ale może to dlatego ze lałem zimne po ściance
A na puszce jest emblemat konieczny który podobno zmienia kolor na niebieski
nie zauważywszy
Nie piłem tego 8% Belfast więc nie mam porównania
puszkowe opakowanie inne niż wszystkie w dotyku jedwabiste
Ładnie opisana pucha, ale po co w tym piwie witamina C?? i te przeciwutleniacze
to mi pachnie chemią co mnie nie przekonujeComment
-
Mi to piwo bardzo przypadło do gustu. W smaku jest rzeczywiście lekko "maślane", takie aksamitne. Nie wyczuwa się tu alkoholu (a ma jednak 6,5%), czuć nuty kawowe, nie jest w ogóle słodkie, i to mi się podoba. Nie wiem dlaczego ktoś pisał, że do stouta temu piwu daleko. Piłem trochę stoutów w życiu, i ten jest jak najbardziej do nich podobny. Pyszne piwo. Czy gdzieś w Warszawie jest lane z beczki?Comment
-
W cerfurach cena między 2,39 a 3,20.Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnobrązowoczerwone, odpowiedni [4]
Piana: umiarkowanie gęsta, beżowa, dość trwała [3.5]
Zapach: palono-karmelowy, dość intensywny [4]
Smak: Dominuje przyjemna paloność, umiarkowana słodkość, lekka, przyjemna alkoholowa ostrość, może trochę mało bogaty [3.5]
Wysycenie: Trochę więcej by nie zaszkodziło [2.5]
Opakowanie: Może zbytnia inspiracja klasykiem, ale nadal przyjemne dla oka. [3.5]
Uwagi: Przyjmuję, że to jest ciemny lager, a nie prawdziwy stout. Mam rację? W sumie smakowało, bez złych posmaków, nie za słodkie, średnia krajowa spokojnie osiągnięta, nie odrzuca.
Moja ocena: [3.65]Last edited by zgroza; 2011-01-12, 19:36.Lotna ekspozytura browaru
Też Was kocham.Comment
-
Comment
-
kupowałem ostatnio za 2,67 zł w Auchanie Wola Park.Więc jak się chce można sprzedawać te piwo po ludzkiej cenie.Najdrożej widziałem je za 4,40 na RudnickiegoComment
-
ceny belfastu
ja kupilem ostatnio w auchan piaseczno za chyba 3,28 ( dokladnie nie pamietam, ale ten poziom). widac ze ceny sa od sasa do lasa! raz tanio raz drogo
ale za 3,28 kupic dobre piwo bez chemii to chyba sukces.
W ogole to uwazam ze zeby zrobic dobre piwo ( jogurt, kiełbasę czy cokolwiek) nie wystarczy miec checi i recepture - potrzebna jest nowoczesna infrastruktura, czystosc, rezimy itp. Dlatego Belfast z badz co badz sporego i nowego jablonowa jest smaczny a piwa ze starych, pokomunistycznych zakladow gdzie na kazdym rogu plesn, szczury i rdza czesto nadaje sie tylko do wylania.
Tak samo piwa z nowego Kormorana są pyszne!
Ja juz sie poznalem, ze nie wszystkie te "wynalazki" z malych browarow po 5 zeta/but sa warte kupienia. Nie trzeba isc za moda tylko za smakiem
Ufff - a mialo byc tylko o dziwacznych cenach belfasta w rożnych sklepach...Comment
Comment