Nom, a Brackie Pale Ale Belgisjkie, Bracki Koźlak Dubeltowy, Brackie Mastne, Żywiec Porter, Brackie - wszystkie nadają się tylko do wylania! A Lech, Tyskie, Dębowe Mocne - same smakołyki
Jabłonowo, Belfast
Collapse
X
-
Wypiłem Belfasta w wersji odświeżonej.
Pełnej recenzji nie będę zamieszczał, bo zrobiłem to dobrych parę lat temu. Teraz piwo zdobyłoby więcej punktów, ale na razie się wstrzymam.
Skrótowo zatem:
Kolor: Bardzo ciemny, pod światło czerwonawy, ale do stouta mu daaaleko.
Zapach: Przyjemnie palony, ale zdecydowanie za słaby.
Smak: Bardzo fajna słodowa pełnia, lekkie akcenty palone, trochę owocków, minimalny alkohol i rzeczywiście jakby trochę wspominanych na kontrze ziół.
Opakowanie: O wiele lepsze niż wcześniej. Stonowana kolorystyka, proste wzornictwo, ładny kapselek, trochę banialuków na etykiecie i wciąż kłamstwa, że to niby stout.
Uwagi:Jest to naprawdę dobry, treściwy, mocny ciemny lager, ale na pewno nie stoutComment
-
Swoją drogą - to piwo przeszło sporą ewolucję, a może i nawet rewolucję - od 8,2% do 6,5% jeśli chodzi o alc, zmiana opakowania, jak widac zmiana ceny - w smaku wciąż przyzwoite ciemne piwo (szczególnie beczka)Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
Piana ładna i całkiem trwała, ale zapach jakiś stęchły, ciężki. W smaku podła słodycz (w składzie karmel). Wylałem po połowie.
Jabłonowo jednak najlepiej sobie radzi z produkcją mózgotrzepów typu "super-strong".Comment
-
Podsumowujac nowego Belfasta stwierdzam, ze poprzednia mocniejsza wersja bardziej mi smakowala. W tej nowej, wyczulem kwaskowa nute, charakterystyczna dla jablonowskich piw ;/ nie byla ona zbyt drazniaca, ale jednak w smaku i zapachu dalo sie to odczuc... dodam, ze spozywany Belfast byl z puszki.Comment
-
Także dzisiaj miałem okazję spożyć belfasta z puszki (przelany do pokala). Niestety jako że próbowałem już parenaście piw z tego browaru, w smaku wyczułem ten sam jabłonowski smak co przy innych piwach. Dla mnie belfast to po prostu takie "mocne jabłonowskie" tylko z dodatkiem karmelu i może jeszcze czegoś. Nie wiem dlaczego ale wszystkie piwa z jabłonowa mają jakiś taki charakterystyczny niedobry smak. Myślałem że ich sztandarowe piwo będzie inne, przede wszystkim dobre. Jednak jest to zwykłe mocne jabłonowo z dodatkiem karmelu. Żałuje wydanych 6.70 zł (kupiłem 2 puszki).Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor nie do końca ciemny - bardziej karmelowy. [4.5]
Piana: Piana lekko kremowa, szybko opadła, lecz do końca pokalu trzymała się na powierzchni piwa. [4]
Zapach: Zapach drożdżowo-kawowy z akcentami czekoladowymi. [4]
Smak: Przeważająca goryczka z posmakiem kawy i czekolady. [5]
Wysycenie: Jak dla mnie mogło by być ciut większe. [4]
Opakowanie: Butelka jak i etykieta bardzo ładne - stylowe i na poziomie jakości piwa. [5]
Uwagi: Cena promocyjna 3.50, regularna 4.99 w Kauflandzie.
Moja ocena: [4.475]Comment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, pod światło rubinowy. [4]
Piana: Drobna, średnio wysoka, opada do cienkiego dywanika. Trochę oblepia szkło. [4]
Zapach: Przyjemny, palony słód, słaby aromat karmelu. [4.5]
Smak: Początkowo słodkawy, potem czuć polany słód i nieco karmelu, na koniec bardzo delikatna goryczka. Naprawdę dobre. [4.5]
Wysycenie: Nie jest przesadnie wysokie, odpowiednie dla tego typu piwa. [4.5]
Opakowanie: Puszka, ale wzór całkiem ładny. Niestety niepotrzebnie dali napis Irish Stout i trochę marketingowych bzdur. Za to brak ekstraktu. [3]
Uwagi: Zakupione w Carrefourze za 2,88. W tej cenie zdecydowanie może być. Oceniane jako ciemny mocny lager
Moja ocena: [4.35]Comment
-
Piłem to piwko i wtedy gdy inaczej smakowało i wyglądało i teraz po zmianie etykiety i receptury. To dwa różne piwa , choć oba dość dobre. Tylko nie wiem dlaczego to piwo kosztuje teraz u mnie w kauflandzie 4,99 za butelke??? W tej cenie jes sporo lepszych piw. Za ok. 3 zeta sie opłaci ale za 5 już nie.Comment
-
"Za 3 zeta" będziesz miał Lecha albo Żywca - marki "premium", a Jabłonowo Belfastem celuje w wyższą półkę, w piwa "dla koneserów".Comment
-
Piwo bardzo smaczne. Bardzo wyważone połączenie kawowo i karmelowych smaków, a to wszystko przełamane subtelną słodkością. Niezła piana, co chcieć więcej?
Dla mnie to jedno z najlepszych polskich ciemnych piw.Comment
-
Comment
Comment