Jabłonowo, Belfast

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

Nom, a Brackie Pale Ale Belgisjkie, Bracki Koźlak Dubeltowy, Brackie Mastne, Żywiec Porter, Brackie - wszystkie nadają się tylko do wylania! A Lech, Tyskie, Dębowe Mocne - same smakołyki
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Wypiłem Belfasta w wersji odświeżonej.
      Pełnej recenzji nie będę zamieszczał, bo zrobiłem to dobrych parę lat temu. Teraz piwo zdobyłoby więcej punktów, ale na razie się wstrzymam.
      Skrótowo zatem:
      Kolor: Bardzo ciemny, pod światło czerwonawy, ale do stouta mu daaaleko.
      Zapach: Przyjemnie palony, ale zdecydowanie za słaby.
      Smak: Bardzo fajna słodowa pełnia, lekkie akcenty palone, trochę owocków, minimalny alkohol i rzeczywiście jakby trochę wspominanych na kontrze ziół.
      Opakowanie: O wiele lepsze niż wcześniej. Stonowana kolorystyka, proste wzornictwo, ładny kapselek, trochę banialuków na etykiecie i wciąż kłamstwa, że to niby stout.
      Uwagi:Jest to naprawdę dobry, treściwy, mocny ciemny lager, ale na pewno nie stout

Comment

• Piecia
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.02
        • 3312

Swoją drogą - to piwo przeszło sporą ewolucję, a może i nawet rewolucję - od 8,2% do 6,5% jeśli chodzi o alc, zmiana opakowania, jak widac zmiana ceny - w smaku wciąż przyzwoite ciemne piwo (szczególnie beczka)
        Koniec i bomba,
        Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• tom38
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.11
          • 70

zewnętrznie no i całkiem ...całkiem.To co do pokala przelałem.....cola czy kij wie co.Za 3,2 nie polecam,nie zachęcam.
          FIODOR-PIWO moje jedyne paliwo

Comment

• zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

Kupiłem z ciekawości, jak to piwo smakuje po latach (cena w Kauflandzie zbójecka, 4.49zł). No i nie zmogłem całego kufla.

Piana ładna i całkiem trwała, ale zapach jakiś stęchły, ciężki. W smaku podła słodycz (w składzie karmel). Wylałem po połowie.

Jabłonowo jednak najlepiej sobie radzi z produkcją mózgotrzepów typu "super-strong".
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• natas
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2011.01
              • 26

Podsumowujac nowego Belfasta stwierdzam, ze poprzednia mocniejsza wersja bardziej mi smakowala. W tej nowej, wyczulem kwaskowa nute, charakterystyczna dla jablonowskich piw ;/ nie byla ona zbyt drazniaca, ale jednak w smaku i zapachu dalo sie to odczuc... dodam, ze spozywany Belfast byl z puszki.

Comment

• amigo007
                Porucznik Browarny Tester
                • 2008.02
                • 252

Także dzisiaj miałem okazję spożyć belfasta z puszki (przelany do pokala). Niestety jako że próbowałem już parenaście piw z tego browaru, w smaku wyczułem ten sam jabłonowski smak co przy innych piwach. Dla mnie belfast to po prostu takie "mocne jabłonowskie" tylko z dodatkiem karmelu i może jeszcze czegoś. Nie wiem dlaczego ale wszystkie piwa z jabłonowa mają jakiś taki charakterystyczny niedobry smak. Myślałem że ich sztandarowe piwo będzie inne, przede wszystkim dobre. Jednak jest to zwykłe mocne jabłonowo z dodatkiem karmelu. Żałuje wydanych 6.70 zł (kupiłem 2 puszki).

Comment

• kamcio1990
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2010.11
                  • 300

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor nie do końca ciemny - bardziej karmelowy. [4.5]
                  Piana: Piana lekko kremowa, szybko opadła, lecz do końca pokalu trzymała się na powierzchni piwa. [4]
                  Zapach: Zapach drożdżowo-kawowy z akcentami czekoladowymi. [4]
                  Smak: Przeważająca goryczka z posmakiem kawy i czekolady. [5]
                  Wysycenie: Jak dla mnie mogło by być ciut większe. [4]
                  Opakowanie: Butelka jak i etykieta bardzo ładne - stylowe i na poziomie jakości piwa. [5]
                  Uwagi: Cena promocyjna 3.50, regularna 4.99 w Kauflandzie.

Moja ocena: [4.475]

Comment

• karold28
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2010.10
                    • 84

Przyzwoite piwo. Ładna i dość trwała ciemno beżowa piana. W smaku delikatne akcenty palone. Alkohol praktycznie niewyczuwalny plus dobry smak więc pije się przyjemnie.

Comment

• Jabberwokie
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2006.12
                      • 12

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemny, pod światło rubinowy. [4]
                      Piana: Drobna, średnio wysoka, opada do cienkiego dywanika. Trochę oblepia szkło. [4]
                      Zapach: Przyjemny, palony słód, słaby aromat karmelu. [4.5]
                      Smak: Początkowo słodkawy, potem czuć polany słód i nieco karmelu, na koniec bardzo delikatna goryczka. Naprawdę dobre. [4.5]
                      Wysycenie: Nie jest przesadnie wysokie, odpowiednie dla tego typu piwa. [4.5]
                      Opakowanie: Puszka, ale wzór całkiem ładny. Niestety niepotrzebnie dali napis Irish Stout i trochę marketingowych bzdur. Za to brak ekstraktu. [3]
                      Uwagi: Zakupione w Carrefourze za 2,88. W tej cenie zdecydowanie może być. Oceniane jako ciemny mocny lager

Moja ocena: [4.35]

Comment

• Pery77
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.03
                        • 142

Piłem to piwko i wtedy gdy inaczej smakowało i wyglądało i teraz po zmianie etykiety i receptury. To dwa różne piwa , choć oba dość dobre. Tylko nie wiem dlaczego to piwo kosztuje teraz u mnie w kauflandzie 4,99 za butelke??? W tej cenie jes sporo lepszych piw. Za ok. 3 zeta sie opłaci ale za 5 już nie.

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

"Za 3 zeta" będziesz miał Lecha albo Żywca - marki "premium", a Jabłonowo Belfastem celuje w wyższą półkę, w piwa "dla koneserów".
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• Rzeszowiak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼
                            • 2009.04
                            • 1597

Piwo bardzo smaczne. Bardzo wyważone połączenie kawowo i karmelowych smaków, a to wszystko przełamane subtelną słodkością. Niezła piana, co chcieć więcej?

Dla mnie to jedno z najlepszych polskich ciemnych piw.

Comment

• darek99
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.04
                              • 2147

W sklepach carrefour express cena bez zmian, puszka 2.88 zł.
                              Czymże jesteś śmierci ! Gdzie jest twój oścień?
                              Skoro my istniejemy, śmierć jest nieobecna,
                              skoro tylko śmierć się pojawi nas już nie ma.
                              Epikur z Samos.

Comment

• robert19r20
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2010.10
                                • 78

u mnie w Kauflandzie kosztuje 4,99 dlatego muszę ja znaleźć gdzieś taniej do testowania

Comment

Przetwarzanie...