Racibórz, Ciemne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy (pod światło) chyba jest lekko mętne... [4]
    Piana: Beżowa, drobna, niezbyt trwała - po 3 min. zostają tylko 2 mm. [3]
    Zapach: Pachnie słodowo z lekkim karmelowym akcentem. [4]
    Smak: Dominuje słodowość z lekkim palonym złamaniem, jak dla mnie trochę za słodkie... [3.5]
    Wysycenie: Dla ciemniaka OK. [4]
    Opakowanie: W stylu browaru. Styl mi się podoba, lubię też, gdy browar ma jedną linię wzorniczą, ale taką , która pozwala na półce odróżnić piwa. I tu tak jest . Brakuje jedynie ekstraktu i dedykowanego kapsla. [4]
    Uwagi: Sympatyczne ciemne piwo, z tych nieco mocniejszych, i nieco za słodkich .

Moja ocena: [3.7]

Comment

• pioterb4
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 4322

Mam bardzo podobne odczucia. Treściwe, słodowe ale trochę zbyt słodkie. Bardzo ładny aromat u mnie bardziej palono-kawowy. Jest niezłe ale wolę Warmiaka.

Comment

• Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bardzo ciemny, niemal jak porter. [5]
        Piana: Średnio wysoka, beżowawa. Szybko opada do mizernych resztek i nie osiada na ściankach. [3]
        Zapach: Silny. Czuć trochę owoców, karmel, orzechy, minimalną nutę winną. Zapach jest bardzo porterowy i bardzo udany. [4.5]
        Smak: Trochę gorzej niż w zapachu. jak na piętnastkę, piwo wydaje się dość wodniste. Czuć niepotrzebną słodkawą nutę i trochę zbyt silny alkohol. Palona goryczka jest fajna, ale przysłania ją słodycz. Spodziewałem się dużo smaczków porterowych, ale też są rozwodnione. [3]
        Wysycenie: Trochę za niskie. [3.5]
        Opakowanie: Etykieta bardzo mi się podoba. jest z pomysłem, wygląda bardzo retro. Do tego stylu zupełnie nie pasuje niestety liternictwo na kontrze wyglądające tak, jakby ktoś ją projektował w Wordzie. Minusy też za brzydki i niedopasowany do butelki kształt krawatki oraz za goły kapsel. [4]
        Uwagi: Zapach obiecywał świetne piwo, a jednak w smaku okazało się tylko przeciętne. Do dopracowania, przede wszystkim powinno się usunąć niepotrzebną słodycz i przesadną alkoholowość.

Moja ocena: [3.7]

Comment

• lzkamil
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 3611

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnobrązowy [5]
          Piana: po nalaniu z góry wysoka i dosyć trwała [4]
          Zapach: ciemnosłodowy, karmelowy lekko owocowy i dosyć mocno słodki, dość intensywny [3.5]
          Smak: również ciemnosłodowo-karmelowy, najpierw zrównoważony, w miarę picia i ogrzewania się piwa robi się coraz słodszy, ogólnie taki prawie koźlak, brakuje mi trochę więcej chmielu [4]
          Wysycenie: niewielkie, pasuje do gatunku [5]
          Opakowanie: graficznie ok, nie podany ekstrakt [3]
          Uwagi:

Moja ocena: [3.875]
          Lepszy jabol pod okapem
          niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• Avernum
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.10
            • 165

Ocena z ARTomatu

Kolor: kolor odpowiedni dla tego typu piwa, klarowny [4]
            Piana: Zależy od sposobu nalewania ale suma sumarum piana niewielka [3]
            Zapach: karmelowo - palony [4]
            Smak: jak dla mnie niezły smak karmelowy z wyraźną nutą goryczki i palonym posmakiem [4.5]
            Wysycenie: nasycenie niewielkie ale wyczuwalne [3.5]
            Opakowanie: proste i przyzwoite, wszystkie etykiety z Raciborza mają swój dość surowy styl [4.5]
            Uwagi: Bardzo dobre mocne piwko biorąc pod uwagę polskie standardy i cenę za jaką udało mi się je nabyć

Moja ocena: [4.1]

Comment

• TomX
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.09
              • 1035

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny, pod światło wiśniowy, klarowne. [5]
              Piana: Przyzwoitej objętości, jasno beżowa, szybko redukuje się do obrączki. [3]
              Zapach: Niezbyt intensywny, słodowo - karmelowy. Przyjemny. [4]
              Smak: Umiarkowanie treściwe. Słodkie, ale jest to słodycz naturalna, jakby przerwali fermentacje, zanim drożdże zjedzą wszystkie cukry. Pojawiają się smaki karmelowe i lekkie wspomnienie kawy zbożowej. Goryczki trochę brakuje. Ciut cierpkie. [4]
              Wysycenie: Niskie. Brakuje trochę bąbelków, ale nie ma tragedii. [3]
              Opakowanie: Bardzo ładne, stylowe etykiety. Szkoda, że krzywo ponaklejane i że kapsle czysty. [4]
              Uwagi: Bez rewelacji, ale jednak ciekawe.

Moja ocena: [3.9]

Comment

• CyboRKg
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2010.04
                • 594

Jak we wszystkich "Raciborskich", warzonych w otwartych kadziach - piany brak, a wysycenie jest prawie zerowe. Dlatego tez te piwa nigdy nie beda wysoko notowane w ARTO-macie, mimo ze sa naprawde dobre!
                W zapachu mozna wyczuc suszone owoce. Smak slodki, z kwaskowym (winnym) posmakiem suszonych owocow. Goryczka pojawia sie w gardle dopiero po kilku lykach. Alkoholu w smaku nie czuc w ogole i to jest duzy plus.
                Myslalem, ze bedzie podobne do "Eire Noteckiego" z Czarnkowa, ale nie. W tamtym jest duzo wiecej goryczki. To piwo kojarzy mi sie z "Aksamitnym" z Obolona, ale jest lepsze!
                "Jedno pivo ne vadi!"
                "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Mario_Lopez
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.08
                  • 991

Bardzo smaczne ciemne mocne piwo, pachnie rozwodnionym porterem, ale mi się podoba ten zapach, w smaku słodkie, ale bardzo przyjemne, alkohol nie wyczuwalny, piana faktycznie słaba, ale to nic. Będę do niego wracał częściej bo zasmakowało mi jak dawno żadne. z czystym sumieniem +4
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                  Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• ZKB
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.12
                    • 172

Jak dla mnie odkrycie roku na polskim rynku. Piwo nie ma może bardzo złożonego smaku ale czuć smak wędzonki i znaczną jak na polskie piwo goryczkę. Piwo to zmieniło moje zdanie o polskich ciemniakach, gdyż dotychczas kierowałem swoją sympatię w stronę Czech.
                    Poza tym najważniejsze - do dziś nie mogę uwierzyć, że to piwo ma 7%.
                    Zdravo - jak mawiają na Bałkanach.
                    Beer is for life not just for christmas !

Comment

• zgroza
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2008.03
                      • 3606

To bardzo dobre piwo, z ciekawym, palonym profilem smakowym, niezbyt słodkie czy karmelowe, łagodne. Gazu rzeczywiście niewiele, ale to dobrze wpływa na teksturę piwa.
                      Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• wojtasz
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2004.01
                        • 20

Nie jestem wielbicielem ciemnych piw, ale przyznam, że Racibórz warzy naprawdę dobre mocne piwo. Zarówno pod względem koloru, smaku jak i wysycenia nie ma się do czego przyczepić. Chętnie do niego wrócę.

Comment

• dipeone
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2010.05
                          • 741

Ocena z ARTomatu

Kolor: Czarny z rubinowymi refleksami. [5]
                          Piana: Gruba, gęsta o kolorze ecru. Utrzymuje się w postaci porządnego korzuszka do końca picia. [5]
                          Zapach: Na palonym tle wyczuwalny jest słód. Żadnych obcych ,nieprzyjemnych zapachów nie stwierdzono. [4.5]
                          Smak: Tutaj tą podpalaność i delikatną wędzonkę także czuć. W smaku wyczuwam także... orzechy. Jest dosyć treściwie i co bardzo dobre - nie czuć alkoholu. Porządny ciemniak, chociaż Warmiak chyba jednak bardziej mi smakuje. [4.5]
                          Wysycenie: Niezbyt wysokie ,ale całkiem pasujące do ciemnego piwa. [4.5]
                          Opakowanie: Etykieta klasyczna dla piw z Raciborza, po pół punktu odejmuje za brak podania ekstraktu oraz goły kapsel (chyba jeszcze taka partia ,bo Racibórz ma już swój kapsel). [4]
                          Uwagi: Warka do 27.03.2012r.
                          Bardzo smaczny ciemniak.
                          Najlepszy obok Warmiaka i Czarnej Dziury.

Moja ocena: [4.55]

Comment

• e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19270

Ja się z nim męczyłem ostatnio w Jazzanovie w BP i nie nazwałbym go najlepszym obok czegokolwiek. Polskie ciemne lagery smakują jakoś strasznie płasko i wodniście. Ten w szczególności.

Comment

• sandacz
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2007.01
                              • 345

Faktycznie, tak jak parę osób napisało: mogłoby być ciut mniej słodkie. Słodycz w niektórych łykach była w granicach normy, a w innych przekraczała ją. Poza tym ciekawa treściwość i gorycz czekolady, a także solidne jak na ciemniaka nachmielenie.

Comment

• TraczJanusz
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.04
                                • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Piękny kawowy kolor, delikatnie wpada w brąz. [5]
                                Piana: Ładna gęsta pianka, utrzymuje się niemal do końca. [4.5]
                                Zapach: Delikatny słodki zapach, zwiastuje miłe doznania. [4.5]
                                Smak: Kolejny udany produkt z Raciborza, można wyczuć słody palone i taki przyjemny posmak słodkich owoców. Bardzo delikatna goryczka wyczuwalna. Dominuje karmelowy, słodowy smak. [4.5]
                                Wysycenie: Dobrze wysycone, bez zarzutu. [4.5]
                                Opakowanie: Klasyczna "raciborska" etykieta, tutaj jednak w wersji czarnej :P [4.5]
                                Uwagi: Znakomite ciemne piwo, warte uwagi.

Moja ocena: [4.525]

Comment

Przetwarzanie...
                                X