Brovarnia, Dymione Marcowe

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
    A zobacz parę postów do tyłu.
    Ale po co kopyr ma czytać jeżeli je pił?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads

      Używałem raz Steinbacha i powiem: nigdy więcej fajnie jest jednak czuć trochę piwa w piwie
      Po prostu tyle go nie trzeba było sypać. Spójrz na ten przepis - przetestowany przeze mnie osobiście, niemalże klon Schenkerli - czyli wściekle wędzonego piwa, a zasyp wędzonego jest tylko 50%. Ma tę zdecydowaną zaletę, że wystarczy go dodać niewiele, a resztę zasypu uzupełnić słodami podstawowymi i piwo jest wyczuwalnie wędzone, a nie trzeba kupować 80% słodu specjalnego, który jest droższy, żeby uzyskać efekt lekkiej wędzonki w tle.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-03-02, 18:58.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #18
        A co jedno ma z drugim wspólnego? Wyklucza się?
        Edit: to do jacera.
        Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2011-03-02, 18:59.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
          A co jedno ma z drugim wspólnego? Wyklucza się?
          Edit: to do jacera.
          No tak, bo ty raczej chyba nie piłes?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3491

            #20
            Wypicie piwa wyklucza czytanie opinii innych osób o tym piwie???!!!
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
              Wypicie piwa wyklucza czytanie opinii innych osób o tym piwie???!!!
              Radzę nie do końca polegać na czyichś opiniach, albo raczej na swojej tych opinii interpretacji. Dymione jest piwem wędzonym, rauchbierem z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wędzonym. To, że ten aromat jest słabiej wyczuwalny niż w Schlenkerli nie świadczy o tym, że Dymione jest jakąś podróbką, chwytem marketingowym, oszustwem itp. To jest, a raczej był, bardzo dobry rauchbier.
              Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2011-03-02, 19:27.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3491

                #22
                Uuuuuuu... ale z kolegi Wujek Dobra Rada sie robi.
                Jak połowa degustatorów nie wyczuła nic wędzonego (ani dymionego )to coś jest z tego co napisałem.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                  Uuuuuuu... ale z kolegi Wujek Dobra Rada sie robi.
                  Jak połowa degustatorów nie wyczuła nic wędzonego (ani dymionego )to coś jest z tego co napisałem.
                  Fido wskaż jednego, co nie wyczuł nic wędzonego ani dymionego. Jednego, albo jedną.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • dreads
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.09
                    • 520

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Po prostu tyle go nie trzeba było sypać. Spójrz na ten przepis - przetestowany przeze mnie osobiście, niemalże klon Schenkerli - czyli wściekle wędzonego piwa, a zasyp wędzonego jest tylko 50%. Ma tę zdecydowaną zaletę, że wystarczy go dodać niewiele, a resztę zasypu uzupełnić słodami podstawowymi i piwo jest wyczuwalnie wędzone, a nie trzeba kupować 80% słodu specjalnego, który jest droższy, żeby uzyskać efekt lekkiej wędzonki w tle.
                    ok, dam jeszcze szansę Steinbachowi Odniosłem jednak wrażenie, że wędzony zapach tego słodu jest niezbyt przyjemny. Może jednak rzeczywiście być tak, że sypnąłem go za dużo.

                    80% Weyermanna to wcale nie jest "lekka" wędzonka (chyba że trafiłem na "lepszy rocznik" )

                    Coby nie offtopować zupełnie - w Dymionym z Brovarni czuć wędzonkę, ale jest ona zbyt słaba jak na ten styl IMHO. Z drugiej strony jest jej wystarczającą dużo, żeby nawet niewprawny nos wyczuł, że coś tam się dymi.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads
                      Odniosłem jednak wrażenie, że wędzony zapach tego słodu jest niezbyt przyjemny.
                      To ja jeszcze pooftopuję

                      Kwestia gustu, dla mnie akurat Weyermann pachnie nieprzyjemnie, mięsnie, a Steinbach przyjemnie, drewnianie Dopóki nie miałam okazji poznać Steinbacha to zawsze ubolewałam, że piwka wędzone piwowarów, którzy sami wędzą słód mają o wiele lepszy aromat od tych warzonych na Weyermannie (tak dodaję, żeby nie było, że nieobiektywnie zachwalam ofertę pewnego sklepu )
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2011-03-03, 09:25.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • TomX
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 1035

                        #26
                        A co mi tam, pośmiecę na forum.

                        Zgadzam się z Marusią, słód ze Steinbach jest świetny! 52% w zasypie i piwo jest wściekle wędzone (ale lubię to!), 15% i wędzoność jest silnie wyczuwalna ale nie zakrywa innych smaczków. Polecam!

                        Comment

                        • dreads
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.09
                          • 520

                          #27
                          Coś chyba ze mną jest w takim razie nie tak, bo odniosłem odwrotne wrażenie, że to jednak Steinbach ma bardziej mięsny zapach

                          Przyszły sezon będzie w takim razie stał pod znakiem wędzonek, zwłaszcza że przyszły teść obiecał mi, że uwędzi dla mnie trochę słodu Będę miał dobre porównanie.

                          Spróbuję uchronić się przed totalnym offtopem: Dymione Marcowe nie wykazuje typowo mięsnych zapachów

                          Comment

                          • oikinol
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.12
                            • 45

                            #28
                            byłem wczoraj w Brovarni...po Dymionym ani śladu.....ani dymu....

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13961

                              #29
                              Spóźniłeś się o 1 dzień. Ostatni litr został wypity we wtorek przed godziną 16. Ale butelki nadal były...
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Pendragon; 2011-03-03, 20:50.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • oikinol
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2003.12
                                • 45

                                #30
                                nie wiem jak inni ale ja czekam na Gdańskiego Portera ! ! - ostatni Porter był robiony w Gdańsku w latach sześćdziesiątych , jak bu nie patrzeć to prawie 50-siąt lat temu....uuu to kawał czasu.
                                Michał mam nadzieje że staniesz na wysokości zadania...

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                Przetwarzanie...