Brovarnia, Dymione Marcowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • oikinol
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.12
    • 45

    #31
    he he piłem Dymione w sobote .....

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10782

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
      No to właśnie oznacza, że słabo wędzi, bo Steinbacha przy zasypie 40% to już jest piwo wściekle wędzone
      Co WY wiecie o wędzonym
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        No, w Twoim temacie pisałam, że to masakra wyjdzie - i jak? Weź do ZG do degustacji
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #34
          Czyżby to było degustowane w Poz ? bo jeśli to to, to fakt, wędzona masakra ale da sie wypić
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • docent
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 5205

            #35
            Pierwszej warki tego piwa nie miałem okazji próbować. Teraz spróbowałem warki AD 2012 ze zwiększoną o 1/3 zawartością słodu wędzonego. Cóż, nie będę ukrywał że spodziewałem się zdecydowanie intensywniejszej wędzonki w zapachu i smaku. W tym piwie jest ona jedynie gdzieś w tle, bardzo przypominając wcześniejsze gdańskie Dunkle warzone z udziałem słodu wędzonego. Gdyby zrobił to inny browar - w porządku. Ale tutaj mam wrażenie tylko delikatnej modyfikacji znanych już piw ciemnych.

            Piwo degustowane było w łódzkiej Piwotece, a że na kranie była również ikona stylu czyli Schenkerla Rauch Marzen przeprowadziłem małą konfrontację. W Schenkerli już w zapachu atakuje intensywna, zdecydowana wędzonka. Smak jest intensywny aż do przesady, o kabanosowym, mięsnym charakterze. Skonfrontowanie tych dwóch piw pokazało, że można pokusić się o piwo "środka" - nie tak hardkorowe jak Schenkerla, ale bardziej wyraziste niż gdańskie "Dymione".
            Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
            Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
            Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
            Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

            Comment

            • Ahumba
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛
              • 2001.05
              • 9081

              #36
              Może się mylę, ale w tegorocznym jest bardziej wyczuwalna wędzonka
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

              Comment

              • Ahumba
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🥛🥛🥛🥛
                • 2001.05
                • 9081

                #37
                I jeszcze zdjęcie pitego właśnie dostarczonego mi pocztą piwa

                kurde, coś nie chce mi się pojawić to zdjęcie
                Last edited by Ahumba; 2012-03-06, 11:05.
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                Comment

                • Ahumba
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.05
                  • 9081

                  #38
                  Jeszcze jedna próba
                  Attached Files
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

                  Comment

                  • Saks
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2008.09
                    • 108

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pierwszej warki tego piwa nie miałem okazji próbować. Teraz spróbowałem warki AD 2012 ze zwiększoną o 1/3 zawartością słodu wędzonego. Cóż, nie będę ukrywał że spodziewałem się zdecydowanie intensywniejszej wędzonki w zapachu i smaku. W tym piwie jest ona jedynie gdzieś w tle, bardzo przypominając wcześniejsze gdańskie Dunkle warzone z udziałem słodu wędzonego. Gdyby zrobił to inny browar - w porządku. Ale tutaj mam wrażenie tylko delikatnej modyfikacji znanych już piw ciemnych.

                    Piwo degustowane było w łódzkiej Piwotece, a że na kranie była również ikona stylu czyli Schenkerla Rauch Marzen przeprowadziłem małą konfrontację. W Schenkerli już w zapachu atakuje intensywna, zdecydowana wędzonka. Smak jest intensywny aż do przesady, o kabanosowym, mięsnym charakterze. Skonfrontowanie tych dwóch piw pokazało, że można pokusić się o piwo "środka" - nie tak hardkorowe jak Schenkerla, ale bardziej wyraziste niż gdańskie "Dymione".
                    Oj nie mogę się zgodzić, po pierwsze nie warzyliśmy nigdy dunkla tylko schwarzbiera z palonym charakterem, i ma on tylko 1/8 zasypu dymionego, to piwo w zasypie jest całkowicie inne i w 1/2 dymione. Fakt zeszło roczny Rauch wyszedł inaczej (lepiej), ale to na pewno nie koniec moich eksperymentów z wędzonką
                    Mel Gaudii Vitae Est

                    www.michalsaks.com

                    Comment

                    • docent
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2002.10
                      • 5205

                      #40
                      Ocena z ARTomatu

                      Kolor: Lekko mętny bursztyn. [5]
                      Piana: Drobna, trwała. [4.5]
                      Zapach: Słód wedzony wyczuwalny. Na początku dość delikatny aromat, pod koniec ulega zwiększeniu (choć zmysły się przyzwyczajają i powinno być odwrotnie). No ale to zapewne kwestia ogrzania. [4.5]
                      Smak: Wyraźna wędzonka od pierwszego do ostatniego łyka. Wyczuwalna słodowa pełnia ale ton temu piwa nadaje wędzony posmak. Bardzo smaczne. [5]
                      Wysycenie: Optymalne, nie jest zbyt niskie. [5]
                      Opakowanie: Firmowy pokal z podkładką. Nie mam zastrzeżeń. Chociaż mam, piwo to podobnież serwowane było z glinianych garczków których nie cierpię. To za to mały minus. [4.5]
                      Uwagi: Poprzednia edycja swą znikomą wędzonością nie wywarła na mnie wrażenia. Teraz jest zgoła inaczej. Michale, podążaj tą drogą!

                      Moja ocena: [4.75]
                      Attached Files
                      Last edited by docent; 2013-04-11, 20:17.
                      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X