Brovarnia, Dymione Marcowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    A zobacz parę postów do tyłu.
    Ale po co kopyr ma czytać jeżeli je pił?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi

      Używałem raz Steinbacha i powiem: nigdy więcej fajnie jest jednak czuć trochę piwa w piwie
      Po prostu tyle go nie trzeba było sypać. Spójrz na ten przepis - przetestowany przeze mnie osobiście, niemalże klon Schenkerli - czyli wściekle wędzonego piwa, a zasyp wędzonego jest tylko 50%. Ma tę zdecydowaną zaletę, że wystarczy go dodać niewiele, a resztę zasypu uzupełnić słodami podstawowymi i piwo jest wyczuwalnie wędzone, a nie trzeba kupować 80% słodu specjalnego, który jest droższy, żeby uzyskać efekt lekkiej wędzonki w tle.
      Last edited by Marusia; 2011-03-02, 18:58.
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        A co jedno ma z drugim wspólnego? Wyklucza się?
        Edit: to do jacera.
        Last edited by fidoangel; 2011-03-02, 18:59.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • jacer
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2006.03
          • 9875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
          A co jedno ma z drugim wspólnego? Wyklucza się?
          Edit: to do jacera.
          No tak, bo ty raczej chyba nie piłes?
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Wypicie piwa wyklucza czytanie opinii innych osób o tym piwie???!!!
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
              Wypicie piwa wyklucza czytanie opinii innych osób o tym piwie???!!!
              Radzę nie do końca polegać na czyichś opiniach, albo raczej na swojej tych opinii interpretacji. Dymione jest piwem wędzonym, rauchbierem z wyraźnie wyczuwalnym aromatem wędzonym. To, że ten aromat jest słabiej wyczuwalny niż w Schlenkerli nie świadczy o tym, że Dymione jest jakąś podróbką, chwytem marketingowym, oszustwem itp. To jest, a raczej był, bardzo dobry rauchbier.
              Last edited by kopyr; 2011-03-02, 19:27.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #22
                Uuuuuuu... ale z kolegi Wujek Dobra Rada sie robi.
                Jak połowa degustatorów nie wyczuła nic wędzonego (ani dymionego )to coś jest z tego co napisałem.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • kopyr
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2004.06
                  • 9475

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                  Uuuuuuu... ale z kolegi Wujek Dobra Rada sie robi.
                  Jak połowa degustatorów nie wyczuła nic wędzonego (ani dymionego )to coś jest z tego co napisałem.
                  Fido wskaż jednego, co nie wyczuł nic wędzonego ani dymionego. Jednego, albo jedną.
                  blog.kopyra.com

                  Comment

                  • dreads
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2009.09
                    • 520

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                    Po prostu tyle go nie trzeba było sypać. Spójrz na ten przepis - przetestowany przeze mnie osobiście, niemalże klon Schenkerli - czyli wściekle wędzonego piwa, a zasyp wędzonego jest tylko 50%. Ma tę zdecydowaną zaletę, że wystarczy go dodać niewiele, a resztę zasypu uzupełnić słodami podstawowymi i piwo jest wyczuwalnie wędzone, a nie trzeba kupować 80% słodu specjalnego, który jest droższy, żeby uzyskać efekt lekkiej wędzonki w tle.
                    ok, dam jeszcze szansę Steinbachowi Odniosłem jednak wrażenie, że wędzony zapach tego słodu jest niezbyt przyjemny. Może jednak rzeczywiście być tak, że sypnąłem go za dużo.

                    80% Weyermanna to wcale nie jest "lekka" wędzonka (chyba że trafiłem na "lepszy rocznik" )

                    Coby nie offtopować zupełnie - w Dymionym z Brovarni czuć wędzonkę, ale jest ona zbyt słaba jak na ten styl IMHO. Z drugiej strony jest jej wystarczającą dużo, żeby nawet niewprawny nos wyczuł, że coś tam się dymi.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dreads Wyświetlenie odpowiedzi
                      Odniosłem jednak wrażenie, że wędzony zapach tego słodu jest niezbyt przyjemny.
                      To ja jeszcze pooftopuję

                      Kwestia gustu, dla mnie akurat Weyermann pachnie nieprzyjemnie, mięsnie, a Steinbach przyjemnie, drewnianie Dopóki nie miałam okazji poznać Steinbacha to zawsze ubolewałam, że piwka wędzone piwowarów, którzy sami wędzą słód mają o wiele lepszy aromat od tych warzonych na Weyermannie (tak dodaję, żeby nie było, że nieobiektywnie zachwalam ofertę pewnego sklepu )
                      Last edited by Marusia; 2011-03-03, 09:25.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • TomX
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.09
                        • 1035

                        #26
                        A co mi tam, pośmiecę na forum.

                        Zgadzam się z Marusią, słód ze Steinbach jest świetny! 52% w zasypie i piwo jest wściekle wędzone (ale lubię to!), 15% i wędzoność jest silnie wyczuwalna ale nie zakrywa innych smaczków. Polecam!

                        Comment

                        • dreads
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.09
                          • 520

                          #27
                          Coś chyba ze mną jest w takim razie nie tak, bo odniosłem odwrotne wrażenie, że to jednak Steinbach ma bardziej mięsny zapach

                          Przyszły sezon będzie w takim razie stał pod znakiem wędzonek, zwłaszcza że przyszły teść obiecał mi, że uwędzi dla mnie trochę słodu Będę miał dobre porównanie.

                          Spróbuję uchronić się przed totalnym offtopem: Dymione Marcowe nie wykazuje typowo mięsnych zapachów

                          Comment

                          • oikinol
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2003.12
                            • 45

                            #28
                            byłem wczoraj w Brovarni...po Dymionym ani śladu.....ani dymu....

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              #29
                              Spóźniłeś się o 1 dzień. Ostatni litr został wypity we wtorek przed godziną 16. Ale butelki nadal były...
                              Last edited by Pendragon; 2011-03-03, 20:50.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • oikinol
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2003.12
                                • 45

                                #30
                                nie wiem jak inni ale ja czekam na Gdańskiego Portera ! ! - ostatni Porter był robiony w Gdańsku w latach sześćdziesiątych , jak bu nie patrzeć to prawie 50-siąt lat temu....uuu to kawał czasu.
                                Michał mam nadzieje że staniesz na wysokości zadania...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X