Jagiełło, Mocny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Seta
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, ciemnozłoty. Idealny. [5]
    Piana: Gęsta, dość trwała - nie znika. Brudzi szkło. Jak na mocne super. [4.5]
    Zapach: Chmielowo-słodowy, z czasem chmiel ulatuje. Mimo wszystko bardzo przyjemny. Mało-intensywny. [4.5]
    Smak: Słodowy, pełny, wręcz gęsty. Plączą się niepotrzebnie kukurydziane nuty. Do tego lekka chlebowość i niestety dość słaba goryczka. Brak akcentów alkoholowych mimo, że moc czuć w głowie. Smakowite,chociaż można by je dopracować. [4]
    Wysycenie: Niskie. Idealne. [5]
    Opakowanie: W porządku. Jest ekstrakt i czarny kapsel. Denerwuje mnie że TO SAMO piwo może nazywać się również Nałęczowskie Mocne, lub DC Mocne. [4]
    Uwagi: Ostatnio moje ulubione mocne. Dostępne w Biłgoraju również w bączkach, które skrupulatnie zagospodarowuję. W ciągu dwóch lat od ostatniej mojej oceny zmieniło się baardzo na plus! Mogę polecić...

Moja ocena: [4.325]

Comment

• mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

Bardzo dobre piwko dziś otrzymałem. Szkoda, że tak daleko i nie dostępne.

FOTO pod linkiem.
      Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• skitof
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2007.11
        • 2485

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mocny ma kolor ciemnozłoty [4.5]
        Piana: Piana nie tworzy się obfita i też dość szybko niknie. Choć niemal do końca utrzymuje paromilimetrową warstwę. [3]
        Zapach: Zapach słodowy, z lekko kwaskowatymi aromatami. [4]
        Smak: Dobry goryczkowo-słodowy smak. Początkowo czuć więcej słodu (wpływ aromatu), sukcesywnie uwidacznia się również goryczka chmielowa. Końcówka nie jest długa, jest lekko goryczkowa, ściągająca. Mimo aż siedmioprocentowego alkoholu (5,25% wag.) niemal go nie czuć, co jest dużym plusem. Z czasem wyczuwalne są lekkie posmaki piwniczne, które powodują wrażenie ciężkości. [3.5]
        Wysycenie: Nasycenie jest mocne. Czuć wyraźne musowanie na języku. Bąbelki ładnie pracują. [4.5]
        Opakowanie: Wszystkie dane są obecne. Nie wiadomo jedynie czy butelka jest zwrotna. Drobna nieścisłość jest w określeniu stężenia ekstraktu, bo na etykiecie widnieje 14% Blg. Ballinga są stopnie, a w procentach określa się wagę ekstraktu. [3.5]
        Uwagi: Warka z datą przydatności do spożycia: IX. 2009

Moja ocena: [3.725]

Comment

• Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Typowy dla piw mocnych, czyli ciut ciemniejszy od pilsa. [4.5]
          Piana: Niezbyt wysoka, niezbyt szybko opada. [4]
          Zapach: Niezbyt silny. Słodowy z jakby lekką orzechowością. [4]
          Smak: Typowy dla piw mocnych, ciężki, słodowy, z wyraźnym alkoholem. Lekko gorzkie. W ramach stylu niezłe. [4]
          Wysycenie: Ciut za niskie. [4.5]
          Opakowanie: Jak to Jagiełło. Nie powala, ale też szczególnie nie odrzuca. [3.5]
          Uwagi: Kupione na Chmielakach Krasnostawskich 2007, wypite niedługo potem.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn. [4.5]
            Piana: Początkowo biała, puszysta i wysoka, po jakimś czasie tylko... biała. [4]
            Zapach: Wyraźny, ziołowo-chmielowy. [4.5]
            Smak: Intensywny, ostry, chmielowy. Piło się je bardzo przyjemnie, alkohol schowany za owym chmielem. Brakowało nieco słodowej miękkości. [4.5]
            Wysycenie: Piłem dość szybko i wystarczyło. [4.5]
            Opakowanie: Paskudne, blade, nijakie. [2.5]
            Uwagi: Dawno nie piłem tak smacznego mocnego, polskiego piwa.

Moja ocena: [4.35]

Comment

• Javox
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6460

Aktualne foto...

Dało się wypić, wielki plus że nie było za słodkie ale goryczka mogłaby się pojawić...
              Jak na 14-stkę lekko się pije... może dlatego że niewielkie jest wysycenie...
              Attached Files

Comment

• granat862
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.12
                • 945

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty [4.5]
                Piana: Średniopęcheżykowa, wysoka opada umiarkowanie. [3]
                Zapach: Słodowo-chmielowo-kwiatowy. [4]
                Smak: Pełne,dominuje słodowość, oraz ujawnia się delikatny chlebowy posmaczek. Goryczka w sam raz. [4]
                Wysycenie: Nieduże przez co delikatnie wchodzi. [4]
                Opakowanie: Najsłabszy punkt tego piwa, okropna etykieta rodem z dawnych lat. [2.5]
                Uwagi:

Moja ocena: [3.85]
                Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."

Comment

• fuliano
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1835

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemnozłoty, klarowny [4.5]
                  Piana: spora na starcie, dość gęsta, jednak dość szybko znikai w połowie piwa, nie ma już nawet śladu [3.5]
                  Zapach: słodowy z nutami chlebowymi [4]
                  Smak: słodowo-chlebowy z odrobinką goryczki. Mogło by być więcej troszkę [4]
                  Wysycenie: drobne, delikatne, utrzymające się do końca na tym samym poziomie [3.5]
                  Opakowanie: Bączek, niby wszystkie informacje są, ale chyba ten styl to już chyba powienien przejść do lamusa [3.5]
                  Uwagi: Przyzwoite, klarowne mocne piwo

Moja ocena: [3.925]

Comment

• Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, trochę za jasny. [4]
                    Piana: Trudna do utworzenia, niska. Szybko opada, po chwili właściwie jej nie ma. [3]
                    Zapach: Początkowo dość intensywny, chmielowy i zachęcający. Po chwili jednak traci na intensywności i staje się lekko słodowy. [4]
                    Smak: Lekko słodki początek, a zaraz po nim pojawia się trochę szorstka, ale nawet mocna gorycz. Posmak specyficzny dla piw z Pokrówki, trochę chlebowy z lekko goryczkowym tłem. Wydaje się mało treściwe jak na ten ekstrakt, ale ogólnie nie ma tragedii. [3.5]
                    Wysycenie: Średniowysokie, odpowiednie. [4.5]
                    Opakowanie: Smukła buteleczka 0,33 z etykietą w starym stylu, taką jak na powyższym zdjęciu. Parametry podane, kapsel czarny. [3.5]
                    Uwagi: Kupione w Almie w Opolu.

Moja ocena: [3.7]

Comment

Przetwarzanie...
                    X