Piwo gotowe do oceny
Jagiełło, Kuba - piwo ciemne rumowe
Collapse
X
-
Jagiełło, Kuba - piwo ciemne rumowe
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Alkohol 6%, ekstraktu brak, butelka 0,33.
Piana niewielka, niezbyt trwała, jasnobeżowa.
Zapach rumowego cukierka (kojarzy mi się z kuleczkami z rumem).
Smak dokładnie taki jak zapach, czyli cukierka z rumem.
Słodkie, ale jak dla mnie poziom słodyczy jest jeszcze akceptowalny, chociaż blisko krytycznego.
Wyczuwalna też nuta alkoholowa mimo, że piwo nie jest przesadnie mocne.
Etykieta, czy raczej zawijka dość kiczowata: lazurowe morze, palma, pod palmą stary amerykański krążownik szos, a na dole morze płomieni.
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: bardzo mocnej herbaty lub....rumu tuzemskiego [5]
Piana: beżowa, obfita po nalaniu, jednak szybko opada nie osadzając się na szkle [3]
Zapach: słodowo rumowy, nic więcej nie czuć, jest dość miły i delikatny [3.5]
Smak: Piwo w miarę treściwe, w smaku dominuje lekka słodkawo-alkoholowo-rumowy posmak wymieszany z lekko słodowymi nutami, całość jest spójna, miła i naprawdę robi dobre wrażenie [4]
Wysycenie: nagazowanie bez zarzutu [5]
Opakowanie: podoba mi się ten typ etykiet, rzuca się w oczy i zachęca do kupna [5]
Uwagi: Jako piwo smakowe jest dobre i interesujące, gdybym takie piwa często pijał to Kuba byłaby w moim stałym repertuarze, niestety raz spróbowałem i dziękuję, wole klasyki
Moja ocena: [3.875]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss Wyświetlenie odpowiedziAlkohol 6%, ekstraktu brak, butelka 0,33.
Jak napisali tak smakuje,wyraźny rumowy smak i zapach.
Jagiełło jak zwykle dobry,jeśli ktoś lubi rum to ma swoje piwko.
Comment
-
-
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Czytam i przecieram oczy ze zdumienia Może trafiła mi się nieszczególna partia. Moje było za słodkie, wysycenie prawie zerowe, smak rozwodnionej coli z rumem. Tak szybko znikającej piany nie pamiętam w żadnym z ostatnio degustowanych piw. Plus za oryginalne opakowanie (ale kapsel 'goły'). Czyli 1,5 w skali do 10. Nigdy więcej.niepoprawny czechofil
Młody junaku pamiętaj: zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach!
WISŁA MISTRZ!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziKolor: ....rumu tuzemskiego ...Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
Admin ma zawsze rację
PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowo-herbaciany, w zasadzie, jak rum z colą (cuba libre) . [3.5]
Piana: Kremowa, drobna, średniowysoka, nietrwała. [3.5]
Zapach: Cukierkowy, jak austriackie "Rum und Kokos-Kugeln", zero zapachu, kojarzącego się z piwem... [2]
Smak: Znowu cuba libre, ale taka słabsza, z podrabianym rumem. Idę po limonkę, może przełamie ten ulepek... . [2.5]
Wysycenie: Niewysokie, czyżby cola była odgazowana? . [3.5]
Opakowanie: Owijka z klimatem karaibskim, trzyma się konwencji. [3.5]
Uwagi: Mimo, iż karaibskie klimaty kojarzą mi się z podróżą poślubną (czytaj: dobrze ).
Jak ktoś szuka takiego smaku, to po co sięga po piwo? Nie lepiej właśnie rum+cola?
Teraz czekam z lekkim przestrachem na kolejną innowację: proponuję piwo słowiańskie o zapachu i smaku żytniej, owinięte po prostu w starą gazetę .
Moja ocena: [2.575]
Comment
-
-
Jedno z gorszych piw, jakie piłem w tym roku. Smak mnie po prostu odrzucił i nie dałem rady wypić nawet połowy. Zgodzę się z opinią, że przypomina cukierki rumowe, ale te z najniższej półki.
Podoba mi się natomiast rodzaj etykiety, który jest bardzo ciekawy i poza Belgią do tej pory przeze mnie niespotykany.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnowiśniowy. [4.5]
Piana: Beżowa, drobnobąblowa. Szybko opada do cienkiej powłoki, lekko brudząc szkło. Zostaje pierścień. [3.5]
Zapach: Całkiem przyjemny, rumowy. W tle słody i trochę czekolady. [4]
Smak: Słodki z rumowym tłem. Tło trochę gryzące, jakby alkoholowe. Później ledwo wyczuwalna, delikatna goryczka. [3.5]
Wysycenie: Średnie i drobne. [4]
Opakowanie: Ładna owijka. Parametry, skład i producent podane. [4.5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.8]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemny, pod światło rubinowy - jak wszystkie...Magnusy [4.5]
Piana: Słaba i niewysoka. Znika natychmiast po nalaniu. Zostawia drobne plamki i minimalne zacieki na szkle. [2]
Zapach: Zapach cukierków z wódką, czyli słodki alkohol i ekstrakt rumowy. Jest to przyjemne, choć w niczym nie przypomina piwa. [3.5]
Smak: Słodki. Słodki. Słodki. Potem dopiero jakieś przebłyski gorzkiego kakao lub czekolady. No i oczywiście aromat rumowy. [3.5]
Wysycenie: Średnie. W sumie dobre, bo wyższe zabiłoby całą ideę i smak, a niższe zalepiłoby całkowicie. [4]
Opakowanie: Papierowa owijka, a na niej palmy, wyspa, ocean, stary kubański samochód i..jakieś dziwne płomienie od spodu (może grafikowi przypomniała się "Kuba wyspa jak wulkan gorąca") Na kontrze wszystkie info podane, minus za goły kapsel. [4]
Uwagi: Pewnie niedługo ujrzymy nową odsłonę Magnusa - tym razem rumową, która będzie niczym innym jak Kubą w nowej postaci.
Z początku było fajnie - Magnus Czekoladowy i Wiśniowy to ciekawe "deserowe" pozycje, ale niestety im dalej w las tym robi się co raz nudniej...Skończy się tak, że konkurencja ucieknie (chociażby Pinta, czy Gościszewo), a Jagiełło dalej będzie dodawać do swojego Magnusa co raz to bardziej dziwne aromaty.
Moja ocena: [3.45]Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bardzo ładny, czerwonobrązowy. Jak to Magnus [5]
Piana: Drobnopęcherzykowa, beżowa, dość wysoka. Niestety szybko opada i niewiele zostaje na ściankach. [3]
Zapach: Dominuje zapaszek rumowy, jednak nie jest to porządny rum, tylko sztuczna zaprawka i cukierki. Chemia przysłania zwykłe magnusowe wonie. [2.5]
Smak: W smaku "rum" też przysłania skutecznie Magnusa, ale jakiez znajome nuty da się wyczuć spod spodu - karmel, słodycz, lekkie alkoholowe ciepełko. Za mało tego jednak, smak jest zbyt zdominowany przez sztuczny dodatek. [2.5]
Wysycenie: Dobre. [4.5]
Opakowanie: W nazwie nie ma wprawdzie Bearnarda, ale podobnie jak pozostałe piwa robione dla sklepu Dionizos, także to jest w butelce z papierową owijką. Jest ona dość tandetna, bo prezentuje typowe elementy kojarzące się z Kubą: stary samochód, plaża, palmy. Nie wiadomo, co od spodu robią płomienia, brakuje natomiast cygara, Che Guevary i brody Fidela... Brak inwencji. [2.5]
Uwagi: Jestem w stanie znieść Magnusa w różnych wariantach, ale to już jest przesada. Nie dość, że aromat jest wyjątkowo sztuczny, to na dodatek wlało się go za dużo.
Moja ocena: [2.775]
Comment
-
-
Jako żeś jeszcze Junior, wiedz proszę, że pisanie tu z przecinkami, kropkami, czasem nawet we wskazanych miejscach rozpoczynanie zdania wielką literą - jest cnotą. Korzystaj z tego, będzie bardziej zrozumiale i nie będzie uszczypliwości z tego tytułu. Dziękuję.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment