Perła, Trybunalskie Miodowe

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • uranium
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.05
    • 77

Perła, Trybunalskie Miodowe

Nowy produkt lubelskiej Perły.

Na kontrze napisane:
    Trybunalskie Miodowe to szlachetny trunek intrygujący unikalnym smakiem i wyjątkowym aromatem. Naturalnie mętne, harmonijnie łączy goryczkę chmielu oraz subtelną słodycz miodów pszczelich z lubelskiego APIS-u.
    Piwo jasne pełne miodowe. Pasteryzowane. Alk. 6%. Zawiera słód jęczmienny. Naturalnie mętne.
    Pierwsza warka z datą spożycia do 26.10.2011
    Kapsel dedykowany.
    W Lublinie jest za 2,75 PLN (ul. Jutrzenki).
  • Chmielo
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2007.01
    • 128

No tak, zgodnie z nową świecką tradycją i Perła musiała wypuścić piwo miodowe.

Comment

• celtyk87
      • 2008.11
      • 208

Nazwa bardziej kojarzy się z browarem kiper z Piotrkowa tryb.. Powinno się nazywać perła miodowa publika by to kupiła a trybunalskie, od razu będą pytania a kto i gdzie to robi. Jestem ciekaw kiedy Van Pur wypuści coś miodowego albo niepasteryzowanego.

Comment

• kishar
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.10
        • 1691

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika celtyk87
        Nazwa bardziej kojarzy się z browarem kiper z Piotrkowa tryb.. Powinno się nazywać perła miodowa publika by to kupiła a trybunalskie, od razu będą pytania a kto i gdzie to robi. Jestem ciekaw kiedy Van Pur wypuści coś miodowego albo niepasteryzowanego.
        Już wypuścił Łomżę w takich wersjach.

Comment

• celtyk87
          • 2008.11
          • 208

Wiem ale nadal pisze że robi ja Royal Unibrew. Ogólnie to ich połączenie jest jakieś dziwne. Van pur powinien ich wchłonąć i podpisywać ich dawne piwa swoja marka jak to ma miejsce z Brokiem a tym czasem tego nie robi.

Comment

• uranium
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.05
            • 77

Po konsumpcji powiem tak:
            - miód naturalny czuć wyraźnie aczkolwiek słabiuśko.
            - piwo w butelce to na bank Perła - to czuć wyraźnie
            - piana do końca w szklance mi towarzyszyła
            - wysycenie identyczne jak w Perle
            - aromat jak dla mnie za słaby, słabszy od Ciechana Miodowego
            - lekko mętne, ale to tak lekko, że mikroskop trzeba by to zauważyć
            - plus to cena 2,75+0,35 PLN i tyle jest warte tak naprawdę.

Piwo odniesie sukces wśród kobiet, mnie nie zachwyciło ale doczepić się nie ma czego.
            Trybunalskie nazwano zapewne dlatego, że w Lublinie mieścił się Trybunał Królestwa Polskiego - to taki sąd najwyższy. Ale kto prócz lubelaków o tym wie...

Comment

• Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium
              - miód naturalny czuć wyraźnie aczkolwiek słabiuśko.
              to w końcu wyraźnie czy słabiuśko?
              Trybunalskie nazwano zapewne dlatego, że w Lublinie mieścił się Trybunał Królestwa Polskiego - to taki sąd najwyższy. Ale kto prócz lubelaków o tym wie...
              Nie przesadzaj, parę osób chyba wie. Na przykład ja, choć może jestem niemiarodajny, bo mam lekkie skrzywienie historyczne i po części wywodzę się z Lubelszczyzny

Comment

• Fala
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2004.07
                • 671

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika uranium
                ...Trybunalskie nazwano zapewne dlatego, że w Lublinie mieścił się Trybunał Królestwa Polskiego - to taki sąd najwyższy. Ale kto prócz lubelaków o tym wie...
                kiedyś było jasne pełne Trybunalskie z Lublina, o czym każdy piwosz wiedzieć powinien
                Napis: "ściągnięto 99%" cieszy tylko przez pierwsze pół godziny.
                Admin ma zawsze rację

PIWOSZE WSZYSTKICH KRAJÓW ŁĄCZCIE SIĘ

Comment

• Rzeszowiak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2009.04
                  • 1597

Aktualnie wiedza o Trybunałach Koronnych powinna pochodzić z szkoły podstawowej....
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Rzeszowiak; 2011-05-08, 05:18.

Comment

• mronio
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.10
                    • 5

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor niewiele odbiegający od innych produktów Perły. Tylko lekko intensywniejszy bursztyn niż pils, export. Mało mętne, niemal przezroczyste. Nie lubię piw zbyt ciemnych ani jasnosłomkowych, takie w sam raz. Oko się cieszy. [4]
                    Piana: Nie jest źle, na początku dość obfita, utrzymywała się praktycznie do końca pozostawiając sympatyczne "firany" na szkle. Jest dobrze. [4]
                    Zapach: Nos mam wielki ale chyba mało sprawny - aromat ledwo wyczuwalny, może to i dobrze, że nie nachalny i nie atakuje ale spodziewałem się, że poczuję intensywniej zapach apisowskiego miodu. Czekałem na to piwo i liczyłem na więcej. [3.5]
                    Smak: Smak faktycznie lekko miodowy wychwytywalny słodki posmak bardziej po łyku niż podczas picia. Pozostaje lekki, słodkawy miodowy posmak. Niestety, jestem "skażony" Ciechanem - jak wielu z biz'owiczów - i każde piwo odnoszę do niego. Tu znacznie bardziej neutralnie. Lekko zbliżone do Maćkowego miodowego. Zupełnie w inną stronę niż np Łomża Miodowa czy Miodowe z Jagiełły. [4]
                    Wysycenie: Dla mnie ciut za intensywne, wolę piwa mniej wysycone. Pół szklanicy i czułem się odpowiednio dogazowany. [4]
                    Opakowanie: Gdyby butelka była w kształcie "granata", jakaś bardziej pękata estetyka etykiety by do niej pasowała, tak mi nie leży. Kojarzy mi się wizualnie z Kasztelanem za którym nie przepadam. Butelka 0,5 zwrotna. Kapsel jak to kapsel - metalowy i ma pilnować zawartości więc jego wygląd jest mi ambiwalentny, chociaż estetycznie bardziej na "nie" niż na "tak". [3]
                    Uwagi: Czekałem od początku kwietnia na to zapowiadane "cudo". Na początku niemiłe zaskoczenie ceną, bo w sklepie sieci "Razem" musiałem zapłacić aż 3,70 pln gdzie indziej ponoć w cenach do 3pln. Gdzie indziej nie mogłem go odnaleźć. Drugie zaskoczenie , że piwo jest pasteryzowane. Cieszy mnie fakt, że na lokalnym rynku oprócz warki z Grodzkiej15 jest kolejny produkt miodowy. Ja takie po prostu lubię. To moja pierwsza ocena więc proszę o wyrozumiałość, jeśli za dużo treści a za mało konkretów. Oczywiście ocena subiektywna, nie wdaję się w polemiki co komu smakuje - smak jest jak dupa , każdy ma swoją.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9800

Ocena z ARTomatu

Kolor: Bladozłote, trochę jakby mętne, ale chyba jednak nie... [3.5]
                      Piana: Biała, drobna, nietrwała, niestety. [3]
                      Zapach: Słodowy z miodowym akcentem, gdzieś w tle powiew chmielu. [3.5]
                      Smak: Sztucznawy miód, w tle minimalna goryczka. Łagodne, trochę bez wyrazu. [3.5]
                      Wysycenie: Dość wysokie, zaostrza smak. [4]
                      Opakowanie: Dedykowany kapsel, wzornictwo OK, można by się jedynie przyczepić do braku ekstraktu i wprowadzania w błąd nazwą mniej historycznie wyrobionych piwoszy . Nie byłoby prościej "Perła Miodowa"? [4]
                      Uwagi: Mało miodu w piwie miodowym.
                      I - generalnie - dobrze!

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Cyssiek
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.05
                        • 93

Hmmm, właśnie siedzę i popijam Trybunalskie, i muszę się podzielić moimi wrażeniami.
                        Z braku otwieracza pod ręką otwierałem zębami - smak miodu uderzył mnie mocno, ale taki przyjemny, słodziutki a najważniejsze -naturalny. Po wlaniu do kufla piana gęsta i ładna, śliczna jej warstwa się trwale trzyma. Kolorek - lekko jakby pomarańczowy, jakby świetlisty, co niespecjalnie mi podchodzi bo uwielbiam albo głęboki bursztyn albo kompletną czerń - dobra, nie jest to dunkel, mocny lager ani porter/stout.

Teraz inne wrażenia niż wizualne. Uno - nie ma zapachu, baaaardzo słaby chmiel da się sprawnym nosem wyczuć. Nasycenie troszkę za mocne i kłujące, ale znośne. Ale teraz przejdę do smaku - jestem pod wrażeniem. Leciutkie, ale z charakterem, goryczka miesza się z bardzo delikatną, nienachalną nutą miodową która jest bardzo naturalna, wchodzi samo, można wypić więcej niż kufel i nie ma się dosyć.
                        Jestem pod wrażenie(można wypić więcej niż kufel i blablalba... - pisząc to wypiłem dwa kufle - naprawdę smaczne)
                        "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

Comment

• Mgr
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.01
                          • 28

1. To piwo będzie kojarzyło się z Piotrkowem Trybunalskim, a nie z Lublinem - czyli trąci tu coś jakąś walką marketingową.
                          2. Trybunał Koronny był w Piotrkowie i Lublinie dla Korony.
                          3. Fakt - kiedyś Lublin produkował trybunalskie - są nawet etykiety - produkcja była w PRL-u. Kiedyś Piotrków produkowano piwo trybunalskie - jest to początek XX wieku - są nawet etykiety.
                          4. A piwko jest takie, ale ja nie przepadam za miodowymi piwami.

Comment

• skitof
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2007.11
                            • 2485

Dla mnie to piwo bez charakteru. Owszem piana jest świetna, gęsta i długotrwała. Ale smak za mocno przesunięty w kierunku słodyczy. Całość zatraca już czysty charakter piwa, a tworzy napój miodowo-piwny. Piwa miodowe to piwa specjalne, ale receptura Trybunalskiego wydaje się napisana na kolanie.

Comment

• Mgr
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2008.01
                              • 28

Tak! Dlaczego wcześniej nie wpadłem na to. Mimo tego, że nie przepadam za piwami miodowymi, to rzeczywiście..., receptura jakby pisana na kolanie, w pospiechu....

Comment