Browar Na Jurze, [Pinta] a'la Grodziskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12577

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TomX Wyświetlenie odpowiedzi
    2) Skoro jest pasteryzowane, to chyba lepiej było przefiltrować... Dziwnie się czuję pijąc piwo pełne trupów.
    3) Więcej chmielu na aromat!

Moja ocena: [4.05]
    Rzeczywiście wysycenie butelkowej wersji trochę niskie.
    Raz, może dwa piłem oryginalne grodziskie i pamiętam, że prawie połowa tego piwa nadawała się do jedzenia i dopiero dziwnie się czułem. Ja bym nie filtrował.
    Wydaje mi się, że wędzoność jest dość znaczna /akurat mi to nie przeszkadza, ale wydaje mi się, że jest najwyższa z wszystkich wariacji na temat tego piwa, które miałem okazję spróbować/. Od wymienianego m.in. Kocoura wydaje mi się lepsze. Wypite z przyjemnością.

Comment

• dzemek
      Porucznik Browarny Tester
      • 2010.12
      • 450

Kompletnie nie mój smak-może się nie znam. Etykieta bardzo ładna, jak ktoś zbiera-ładna rzecz do kolekcji. Kolor siwo-żółty, posmak wędzonej szynki. Zwykła szynka na kanapce jeszcze w porządku, jednak w piwie-mówię nie. Niestety zasiliło zlew.

Comment

• anteks
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

Muszę nabyć następną żeby sprawdzić tą wędzonkę
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• remikola
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.06
          • 188

Lapsang wśród piw. Bardzo smaczne.

Uwagi: Niestety to piwo nie jest nawet podobne do Grodziskiego. Może z czasem sie ułoży. W tech chwili smakuje jak młode piwo nalane prosto z fermentora

Szkoda, że nie miałem okazji skosztować oryginału. Dzięki Kampanio!

*Lapsang Souchung - chińska czarna suszona w dymie z drzewa sosnowego lub cyprysowego. Polecam, dla odważnych.
          Pivo je gorivo!

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remikola Wyświetlenie odpowiedzi
            Niestety to piwo nie jest nawet podobne do Grodziskiego.

Szkoda, że nie miałem okazji skosztować oryginału.
            Bardzo to wszystko ciekawe.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• remikola
              • 2011.06
              • 188

"Niestety to piwo nie jest nawet podobne do Grodziskiego. "

Wiem, że zabrzmiało głupio, miał to być cytat zamieszczony przez ANTEKS. Jeszcze nie wiem jak się posługiwać tutaj wszystkimi narzędziami
              Pivo je gorivo!

Comment

• remikola
                • 2011.06
                • 188

a Lapsang to czarna chińska... herbata
                Pivo je gorivo!

Comment

• becik
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnożółty, mętne, pamietny grodzisz miał kolor bardziej słoneczny... [3]
                  Piana: 2-3cm zaraz po nalaniu, po kilku minutach cieniutka obwódka jedynie wokół szkła, nie osadza się na szkle [2]
                  Zapach: słabiutki, naprawdę musiałem się wysilić, żeby coś wyczuć, to co wyczułem to zapach gotowanej słodowo-pszenicznej zupki [2]
                  Smak: niezłe, da się wypić ale do grodzisza mu daleko, dość pełne, w miarę treściwe, czuć pszeniczne nutki, pod koniec picia coraz mocniejsza i bardziej wyczuwalna chmielowa goryczka [3]
                  Wysycenie: mi nagazowanie pasuje choć mogłoby być ciut mniejsze, jak pamiętam prawdziwy Grodzisz był bardziej nagazowany [4]
                  Opakowanie: PINTOWA etykieta, chyba najlepsza z tych jakie widziałem, gładki, srebrny kapsel [4.5]
                  Uwagi: Faktycznie, to piwo jest a'la Grodziskie bo do prawdziwego grodzisza sporo mu brakuje - co nie znaczy, że piwo jest złe - jest dobre, do powtórzenia ale tylko od czasu do czasu

Moja ocena: [2.675]
                  Attached Files
                  Last edited by becik; 2011-06-26, 14:53.
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kloss
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.03
                    • 2526

Jednak do Grodziskiego bliżej piwu z Grodzkiej z Lublina.

Comment

• wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jaśniutki, ale bardzo mętny. Trochę przypomina niektóre pszeniczniaki. mi się bardzo podoba, choc mogłby byc ciemniejszy. [4]
                      Piana: Niziutka, ale dosyc trwała. trochę trudna do utworzenia, lekko brudzi szkło. [3.5]
                      Zapach: Dominuje przyjemna wędzonka, w tle jakby pszenica i odrobina chmielu. Zaskoczenie! [4.5]
                      Smak: Lekki - to pierwsze co przychodzi na myśl. Wędzonka bardzo wyraźna, wspomagana przyjemną chmielową goryczką. Przy bardzo niskiej zawartości alkoholu udało się stworzyć bardzo smaczne i wyraziste piwko. Czy to aby napewno powstalo w Polsce? Świetne na lato. [4.5]
                      Wysycenie: Średnie i odpowiednie. Nie szczypie w język i nie przeszkadza rozkoszować się smakiem [5]
                      Opakowanie: Etykiety Pinty bardzo mi się podobają, poza tym wszystkie dane zawarte. Brakuje mi tylko dedykowanego kapselka... [4.5]
                      Uwagi: Kupione na wynos w Krajinie Piva - bardzo smaczne lekkie piwko na lato. Czas przyspieszyc polowanie na pozostałe Pinty.

Moja ocena: [4.4]
                      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                      Małe Piwko Blog
                      Małe Piwko Blog na facebooku
                      Domowy Browar Demon

Comment

• Pancernik
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2005.09
                        • 9789

Ocena z ARTomatu

Kolor: Woda z miodem i cytryną. [3]
                        Piana: Hm, zasadniczo nie stwierdzono... [1]
                        Zapach: Słodowo-owocowy ze śladem wędzonki. Ciekawy. [3.5]
                        Smak: Tutaj wędzonka zdecydowanie przewodzi. Dalej wyczuwalna delikatna goryczka. [3.5]
                        Wysycenie: Spoooro pęcherzyków, orzeźwiają... [4]
                        Opakowanie: Kruczowłosa biuściasta lolitka , mnóstwo danych, goły kapsel. [4.5]
                        Uwagi: Jak dla mnie nieco za cienkie, ale pewnie tak miało być. Lubię wędzonki, fajnie, że jest jej sporo.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• docent
                          • 2002.10
                          • 5205

W końcu w spokoju wypiłem a'la Grodziskie z PINTY, tym razem w wersji butelkowej. I tak jak w przypadku lanej i podobnie zresztą jak w przypadku partii z Grodzkiej 15 w smaku (i zapachu) dominuje wędzonka. Wspólną ich cechą jest też ich świetna treściwość. Chciałbym jednak by wyczuwalnych było trochę więcej akcentów charakterystycznych dla pszenic, chociażby znana z wersji lubelskiej cytrusowa kwaskowość. Poza tym ten Weyermannowski słód wędzony zalega na języku, co nie jest zbyt przyjemne.

Ale generalnie wśród PINT stawiam je w czołówce i od razu mówię, że chciałbym by zostało jako stałe (i ciągle ulepszane) piwo w PINT-owej serii.
                          Attached Files
                          Last edited by docent; 2011-07-19, 18:42.
                          Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                          Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                          Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                          Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• tomolek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.05
                            • 1752

To moje pierwsze podejście do Grodziskiego, niestety przegapiłem warkę na Grodzkiej 15.
                            Najsłabszym elementem tego piwa jest piana, nierewelacyjna na początku, szybko znika prawie bez śladu. Kolor dość jasny, piwo mętne, z butelki wyśliznęły się drożdżowe farfocle. Zapach to niezbyt intensywna, przyjemna wędzonka. W smaku również wędzonka to nuta dominująca, przyjemna goryczka, piwo lekkie i orzeżwiające, smaczne (Jeszcze trochę a zostanę wielbicielem Rauchbierów i wakacje będe spędzał w Bambergu). Jest trochę wodniste, ale przy tym ekstrakcie inaczej chyba być nie może... Wysycenie umiarkowane, spodziewałem się znacznie wyższego - przecież to grodziski szampan. Opakowanie, jak we wszystkich Pintach kompletnie mi się nie podoba.
                            Po Ataku chyba najsmaczniejsze dla mnie piwo z browaru (nie piłem jeszcze Pierwszej Pomocy - czeka w lodówce) Kupione we wiadomym sklepie na Tumidajskiego, niestety cena blisko 6 zł powoduje, że raczej nieczęsto będę do niego wracał. Dlaczego cena jest aż tak wysoka, przy tak niskim ekstrakcie?
                            Attached Files
                            www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• docent
                              • 2002.10
                              • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomolek Wyświetlenie odpowiedzi
                              Kupione we wiadomym sklepie na Tumidajskiego, niestety cena blisko 6 zł powoduje, że raczej nieczęsto będę do niego wracał. Dlaczego cena jest aż tak wysoka, przy tak niskim ekstrakcie?
                              Poprzednie a'la Grodziskie (uwarzone na Grodzkiej) kosztowało koło 5 plnów za 0,33. Tak więc teraz jest taniej
                              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• tomolek
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 1752

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                                Poprzednie a'la Grodziskie (uwarzone na Grodzkiej) kosztowało koło 5 plnów za 0,33. Tak więc teraz jest taniej
                                No ja się raczej nastawiałem na spozycie na miejscu, czyli pewnie 7zł za 0,4l, co jak na cenę w lokalu i jeszcze do tego w minibrowarze nie jest tragedią...
                                Troszkę za wysoko dla mnie spozycjonowane są te piwa, jakby były tańsze na pewno częściej bym po nie sięgał.
                                www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

Przetwarzanie...
                                X