Browar Na Jurze, [Pinta] a'la Grodziskie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

Ocena z ARTomatu

Kolor: mętny, miodowy, EDIpodobny stąd taka ocena [4]
    Piana: lane z grubej rury, utorzyłą sie piana 0,5cm! gruboziarnista, szybko ginie [1.5]
    Zapach: słodowo-wędzony, ten zapach wędzony, to chyba jadyne co przypomina grodziskie [4]
    Smak: wodnisty, później lekko wędzony, z delikatną goryczką [3]
    Wysycenie: deliktane, zbyt delikatne [3]
    Opakowanie: PINTowo "klasyczne" [4.5]
    Uwagi: Czasem pamięc jest zawodna, lecz uczucia nigdy.
    Chciałem obudzić wspomnienia, a tu nic. Zapach trochę mnie rozjuszył, ale w smaku zero wspomnień.
    Gdy ponad 20 lat temu otwierałem Grodziskie uciekało z butelki za każdym razem, byłem szczęsliwy, gdy zostało ciut więcej niz połowa. A tu nic.
    Generalnie piwo przyzwoite, ale a'la Grodziskie to nie jest!

Moja ocena: [3.325]
    Poszukuję

Comment

• lukk-mkm
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.06
      • 21

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasne słomkowe, mętne. [4]
      Piana: Po nalaniu całkiem obfita, na dwa palce. Po kilku minutach pozostał cienki kożuszek. [4]
      Zapach: Dominują zapachy z wędzarni. Z czasem można wyczuć delikatny wątek zbożowy. [3.5]
      Smak: Podobnie jak w zapachu - dominują smaki znane z wędzarni. Później dochodzi całkiem wyraźna goryczka i posmak zbożowy. Z każdym łykiem smakuje coraz bardziej. [4]
      Wysycenie: Po pianie przy nalewaniu można było się spodziewać większego. Na moje podniebienie nasycenie ciut za małe, na szczęście nie przeszkadza ono zbytnio. [3]
      Opakowanie: Duża etykieta (obejmuje ponad 3/4 obwodu butelki) z dużą ilością informacji. Plus oryginalna grafika. [4]
      Uwagi: Jedno z bardziej oryginalnych piw, jakie piłem. Na pewno do niego wrócę.

Moja ocena: [3.775]

Comment

• TraczJanusz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.04
        • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Mętny złoty, na dnie butelki widać drożdże co świadczy według mnie o naturalności produktu. [4]
        Piana: Genialna pianka!!!, wstrząsnąłem przed spożyciem celem zmieszania składników a mimo to nie wykipiało. Pianka idealnie gęsta utrzymywała się aż do ostatniego łyka i to na idealnym poziomie! [5]
        Zapach: Dość przyjemny trochę słodkawy, czuć chmiel. [4]
        Smak: Trochę za bardzo goryczkowe w smaku na początku, lecz z każdym łykiem smakuje lepiej. Wyczuwalne nuty chmielowe i słód pszeniczny. Nie wyczułem żadnego posmaku wędzonego sera jak większość użytkowników. [4]
        Wysycenie: SUPER! SUPER! SUPER! , Można wypić na momencie to piwo i nie napompuje bebecha . Brawo! [5]
        Opakowanie: Nie za specjalne to opakowanie choć w stylu 80s co szanuje. No i na etykiecie bardzo dobrze opisany skład. [3.5]
        Uwagi: Super piwko, idealne do celów leczniczych jak kogoś brzuch boli , jak również świetnie gasi pragnienie w upalne dni lub po ciężkim dniu pracy. Może trochę za mało % ma

Moja ocena: [4.125]

Comment

• ave_piter
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.01
          • 45

Dla mnie to piwo było nijakie. Rozumiem, że 7,8% ekstraktu to malutko, ale bez przesady. \
          Wodniste było na maksa, dobrze że było czuć trochę dymu, bo bym wylał do zlewu. ciekawe jak smakowało oryginalne Grodziskie?
          amatorpiwa.blogspot.com

Comment

• wrednyhawran
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2010.07
            • 1784

Praktycznie równo rok minął od czasu, kiedy pierwszy raz piłem i oceniłem piwo Pinty i było to właśnie a'la Grodziskie. (Ach ten czas leci...) Jeśli dobrze pamiętam była to też jedna z pierwszych wędzonek z jakimi się zetknąłem.

Druga próba również lekka, smaczna i przyjemna. Ładny, mętny kolorek, delikatna wędzonka w zapachu i smaku - pije się bardzo dobrze. Fajne niskoprocentowe, orzeźwiające i ciekawe piwo. Dobrze, że Pinta wróciła do warzenia tego stylu. Szkoda, że nie miałem okazji porównać z prawdziwym Grodziskim, mogę się jedynie domyślać jak smaczny był oryginał.
            Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
            Małe Piwko Blog
            Małe Piwko Blog na facebooku
            Domowy Browar Demon

Comment

• sasser
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.07
              • 107

Po raz kolejny postanowiłem kupić piwo wędzone z Pinty. Tak jak "Dymy marcowe", tak i "A'la grodziskie" niczym mnie nie zaskoczyło. Zapach inny niż przy zwykłym piwie, wysycenie dość słabe, a smak nie był jakiś nadzwyczajny. Nie czułem za bardzo tego wędzonego aromatu, a chciałem. Może to wina słabego ekstraktu, może moje kubki smakowe są za mało "wyćwiczone". Ale generalnie piwo pije się dość przyjemnie.

Comment

• szczawik
                • 2011.09
                • 103

Bardzo jasne, lekko mętne, w kolorze 'siuskiowate' piwo.
                Piana generalnie słaba, podobnie jak bardzo niskie nasycenie.
                Zapach wyraźnie wędzony i w sumie głównie wędzony, innych aromatów raczej nie wyczuwałem lub nie potrafiłem ich nazwać.

W smaku przede wszystkim zbyt wodniste. Lekkie, przyjemne, orzeźwiające, lekka wędzoność, baaardzo delikatna goryczka, pszenicy niestety nie wyczułem w ogóle, nad czym poważnie ubolewam. Ja wiem, że to nie jest prawdziwy grodzisz z 100% pszenicy w zasypie, ale żeby w ogóle słodów pszenicznych nie czuć w smaku? No trudno. Generalnie niezła pozycja, ale niekoniecznie do powtórki; sprawdza się pewnie jako ciekawy napój na upały, jednak sama wędzonka nie przekona mnie do tego piwa. Ale na plus.

Comment

Chyba najbardziej kontrowersyjne piwo z PINTY Czytając etykietę zrezygnowałem z niego . Jednak wygrała ciekawość i spróbowałem dla zasady ... I muszę się uderzyć w piersi , bo uwielbiam Grodziskie .

Comment

• docent
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.10
                    • 5205

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika thermano Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chyba najbardziej kontrowersyjne piwo z PINTY Czytając etykietę zrezygnowałem z niego .
                    A możesz wyjaśnić co konkretnie było dla Ciebie kontrowersyjne?
                    Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
                    Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
                    Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
                    Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• pioterb4
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2006.05
                      • 4322

Ja wiem, że to nie jest prawdziwy grodzisz z 100% pszenicy w zasypie, ale żeby w ogóle słodów pszenicznych nie czuć w smaku?
                      Nie wiem czy słody pszeniczne same w sobie tak bardzo różnią się od jęczmiennych. Może się mylę, ale coś mi się wydaje, że pszeniczną słodowość mylisz z bananowo-goździkowym profilem weizena.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
                        A możesz wyjaśnić co konkretnie było dla Ciebie kontrowersyjne?
                        Nie znam piwa z Pinty ani z AleBrowaru ( a ostatnio w nich gustuję ) ani nawet przemysłowego i popularnego po za radlerami o tak małej ilości alkoholu i ekstraktu .

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Na wyspach trochę przykładów by się znalazło (scottish ale /-60, mild ale, ordinary bitter). Co prawda większość tylko w wersjach beczkowych, ale mimo wszystko lekkie piwo to tylko w POlsce wciąż bywa ewenementem.

Comment

• robo1
                            • 2012.11
                            • 106

Wiem że browar Pinta ostatnio zbiera same oklaski za swoje wyroby więc pewnie nie zaszkodzi troszkę krytyki. Panowie chyba wszyskim na tym forum udzieliła się atmosfera uwielbienia wszystkiego co pochodzi z Pinty. Nie wiem skąd takie wysokie oceny ??? które przebijają naprawdę dobre produkty. Tego piwa po prostu się nie da wypić!! jest ohydne w każdym elemencie smaku.

Comment

• Mason
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2010.02
                              • 3280

Równie dobrze mógłbyś zjechać Porter Łódzki za to, że jest ciemny i mocny. Taki jego urok, to piwo tak miało smakować, nie jest to wpadka piwowara. Po prostu taka wersja Grodzisza jest dla Ciebie nie do przełknięcia, bywa.
                              JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

robo1 - to napisz co panowie pintowcy zrobili źle i jak Ty byś widział postać Grodzisza w oparciu o przesłanki którymi dysponujemy na temat oryginału.
                                Last edited by pioterb4; 2012-11-13, 09:21.

Comment

Przetwarzanie...
                                X