Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox
Wyświetlenie odpowiedzi
Browar Na Jurze, [Pinta] a'la Grodziskie
Collapse
X
-
Właściwie przez przypadek chciałem porównać z własnym piwem na bazie słodu pszenicznego wędzonego dębem ("Grodziskiego"), ale nie było z czym, bo mój egzemplarz piwa Pinty zdominowało masło. I tak po raz kolejny zmarnowałem parę złotych na marne piwo Trzymajcie tak dalej!!!
Comment
-
-
Dodam jeszcze, ze piwo powinno się nazywać "Maślane", a użycie słowa "Grodziskie" w nazwie to zupełna pomyłka. Fajnie tak zniechęcać konsumentów do praktycznie jedynego stylu (poza porterem bałtyckim, ale w mniejszym zakresie), który choć trochę kojarzy się z Polską? Piłem dla porównania między innymi Light Polska z Birra Amiata i to WŁOSKIE piwo po prostu miażdży moim zdaniem wynalazek Pinty (przynajmniej aktualną warkę)!
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Taka jakby sprana żółć. Generalnie mdły, nie zachęcający. Bardzo mętny [2.5]
Piana: Nie taka tragiczna. Umiejętnie nalane potrafi 1,5cm piany zrobić. Bardzo drobna. [3]
Zapach: Przepraszam,ale żadnej wędzonki nie wyczuwam. Raczej rozwodniony zapach słabego, pszeniczniaka. [2]
Smak: Podobnie jak zapach. Rozwodniona pszenica. Jakaś taka śliskość na języku. Ciężko opisać. [2]
Wysycenie: Nie jest źle. W moim odczuciu wcale nie znika pod koniec picia. Nawet delikatnie zaszczypie. [3.5]
Opakowanie: Jak to Pinta. W tym przypadku opakowanie wyprzedziło smak i aromat. Niestety. [5]
Uwagi: Miałem nadzieję spróbować fajnego, lekkiego, wędzonego piwa. Dostałem rozwodnioną pszenicę bez, jak dla mnie, krzty wędzonki.
Doprawdy nie wiem,gdzie co poniektórzy doszukują się wielu, wyważonych smaków w tym piwie.
W upał chyba wybiorę cydr własnej roboty niźli a'la Grodziskie.
Moja ocena: [2.35]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, bardzo mętny. [4.5]
Piana: Biała, szybko opadła. Końcówka w postaci 3 cm trzyma się jednak długo. [3.5]
Zapach: Wędzonka i masło, które nie męczy. Nie ma DMS-u. Nie mam zastrzeżeń jak inni. Te masło pewnie jest zbyteczne, ale wędzonka jest pożądana. [4]
Smak: Piwo jest wodniste, ale przy takich parametrach i przy takiej koncepcji grodziskiego to nie dziwi. Jest lekka goryczka, piwo orzeźwia. [4]
Wysycenie: Zdecydowanie za małe. Po pracy rolnikom należy się trochę orzeźwiającego gazu [2]
Opakowanie: Kolor zielony jest odpowiedni. [4]
Uwagi: Moja ocena nie jest obiektywna. Lubię wszystko co wędzone, od piwa po sery i mięso. To trochę zawyżyło moje noty. Javox, jeszcze raz spróbuj.
Moja ocena: [3.875]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Średnio zachęcający - jasno-żółto-mętny [2.5]
Piana: słabiutka, szybko znika [2]
Zapach: wędzono-maślany, potem przechodzi w nieokreślony, ale niezachęcający [2]
Smak: Wędzona wędzonka i....zupełnie nic wiecej. Zostaje posmak dymu w ustach, ale zdecydowanie nieprzyjemny.
Ledwo zmęczyłam swoje pół kufelka. [2]
Wysycenie: jak na Pintę wysokie [4.5]
Opakowanie: Jak zwykle piękne, wszystkie potrzebne informacje na etykiecie [4.5]
Uwagi: Szanuję i podziwiam za próbę wskrzeszenia tradycji. Nie piłam nigdy prawdziwego Grodzisza, ale choćby piwa piowarów domowych, które próbowałam o niebo lepiej smakowały. Dlatego osobiście nigdy nie sięgnę już po Grodzisza Pintowego.
Moja ocena: [2.275]Respect beer.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Żółty, mętny [4]
Piana: Obfita, średniopęcherzykowa, trwała [4]
Zapach: Średniointensywny, słodowy, nuty wędzone [3.5]
Smak: Wodniste, lekkie i orzeźwiające, mocno kwaskowe - skojarzenia z cytryną, bardzo słaba wędzonka, średnia goryczka [3.5]
Wysycenie: Bardzo dobre [4.5]
Opakowanie: Standardowa butelka Pinty. Smutny i bez wyrazu, plus za ogrom cennych informacji, kapsel firmowy [3.5]
Uwagi: Zdecydowanie za mało wyraziste, zbyt słaba wędzonka, pite w temperaturze 15°C, warka do 21.12.2013
Moja ocena: [3.625]
Comment
-
-
Nie mam doświadczenia w piwach Grodziskich (poza epizodem na FDP) więc w sumie była to dla mnie nowość. W aromacie czuć przede wszystkim wędzoność ale kojarzy mi się ona bardziej z jakaś palarnią niż z szynką, ogólnie mam wrażenie, że skądś znam ten zapach... W smaku piwo jest wodniste ale to zrozumiałe przy takich parametrach. Po za tym ponownie wędzoność ale przyjemniejsza i lekka kwaskowatość, goryczka niska. Wysycenie wysokie ale pasuje i podnosi pijaność. Myślę, że w środku lata byłoby bardzo orzeźwiające.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corsano Wyświetlenie odpowiedziUwagi: Zdecydowanie za mało wyraziste, zbyt słaba wędzonka, pite w temperaturze 15°C
Comment
-
Comment