Jedno piwo jest utrwalone przez podniesienie temp do około 70 stopni drugie jest dokładnie mikrofiltrowane - produkt finalny jest identyczny, drobnoustroje wybite.
Warka, Specjal Niepasteryzowany
Collapse
X
-
Wiesz ja nie znam sie na procesach produkcyjnych piwa.Piwo oceniam po smaku.A ze w lato na wakacjach nad morzem piłem Specjala i nawet mi smakował więc postanowiłem przypomnieć sobie jego smak.I bardzo sie zawiodłem...Całkiem inne piwo anizeli te które piłem w sierpniu (oczywiście zmiana na gorsze).Czyżby była różnica w Specjalu rozlewanym w Elblagu a tym rozlewanym w Warce (bo chyba wątpię ze wożą piwo z południa Polski nad morze mając pod nosem duży browar-chociaż chyba wszystko jest możliwe)...Comment
-
Znawcywiedzą, że jeśli Specjal to tylko ten z Elbląga, czyli P i R (zdaje się, nie chce mi się teraz sprawdzać). Na bezrybiu to i z beczki jest akceptowalny. Trzeba jednak pamiętać, że z beczkowy też może być z Warki.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
i trzeba pamiętać, że na wakacjach piwo smakuje lepiej, a szczególnie jak się je spędza po za własnym domem w fajnym miejscu podczas dobrej pogodyComment
-
A Specjal warzony w Elblągu jaki ma początek kodu?Comment
-
Chwila, moment! Nie liczy się początek kodu! Kody na każdym piwie zaczynają się od L.
Chodzi o symbol 3 lub 4 (w zależności od browaru) od końca!
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieComment
-
Smakowo tępa, drażnicą, lekko podpalana gorycz przechodząca w kwaskowatą cierpkość pozostawiając nieprzyjemny posmak na języku, alkohol smakowo niewyczuwalny, wysycenie zbyt niskie, piana minimalna - niestety przyzwyczajony do dużo lepszych wrażeń nie dopiłem. Szkoda, że koncernowe browary nie potrafią wypuścić na rynek chociażby przyzwoitego i w pełni pijalnego piwa, nie mówię o żadnych fajerwerkach, jedynie o przypadki kiedy z uwagi na brak dostępności lepszych piw trzeba sięgnąc po coś z marketowej półki i da się to po prostu wypić.Comment
Related Topics
Collapse
-
Typowo letni bar usytuowany tuż przy Marinie.
Jak na bar letni zaskakuje brak kiczu. Miło i przyjemnie plus widok na cumujące łodzie w marinie. Pomijając ofertę kuchni, z nalewaka na stałe gości tutaj czarny Specjal i Specjal Niefiltrowany z Rokitnikiem (oba piwa po 8zł).-
Channel: Pomorskie
-
-
To nie pierwszy ich rocznicowy specjał, ale ten ma nieco inną zawartość alk.-5,7% (półciemne)
Aromat - słodowy, lekko kwaskowe owoce, delikatny karmel, znikomy chmiel
Piana - wysoka, trwała, długi kożuszek
Barwa - jaśniejszy brąz z bursztynem, klarowne
Wysycenie...-
Channel: Czechy
2025-04-03, 22:22 -
-
Kolejny, nowo otwarty browar w Pradze nosi nazwę Fuze. Podobno nazwa ma sugerować fuzję zmysłów, smaków i ludzi.
Browar wraz z restauracją działa od kwietnia 2024 roku i zajmuję spora część ogromnego biurowca Nové Masaryčka. Trzeba przyznać, że budynek wygląda bardzo...-
Channel: Czechy
-
-
ŘÍMSKÁ PIVOVAR, tak po zmianie właścicieli obecnie nazywa się stary browar Ossegg. Zmiana dokonała się w połowie tego roku, niestety piwowar pozostał ten sam i piwa jak były, tak dalej kiepskie są. Szkoda, liczyłem na coś nowego, smaczniejszego. Na kranach cztery piwa plus dwa specjały. Skusiłem...
-
Channel: Czechy
-
-
Późnojesienna aura sprzyja degustacji mocarzy, barley wine dawno u mnie nie gościł, więc jestem ciekaw.
Parametry 12 abv, 24blg, butelka 0,33l. Niefiltrowany niepasteryzowany.
skład zasypu podany - słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany, chmiel i drożdże już bez imienia.-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-07, 18:56 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment