Amber, Johannes

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6462

No pyszne nie było ale nie zwiedziło kanalizacji jak napisał ktoś niedawno o jakimś paskudnym płynie piwopodobnym...

Piłem nie dawno Żywe i umarłem a teraz Johannes'a i okazał się trochę łagodniejszy dla mojego organizmu.
    Jednym zdaniem słodkawo-karmelowo-chmielowo lekko duszne...

Ja kupiłem go za ponad 3 zł ale jak miałbym dać 8 to po takim teście
    Attached Files

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładne złoto, ale trochę za jasne jak na 14,5. [4]
      Piana: Średnio wysoka, szybko opada do wysepek, trochę osadza się na ściankach. [3]
      Zapach: Słabiutki. Czuć troszkę słodowości i ziarnistości oraz chmiel w ilości homeopatycznej, ale za mało. [3]
      Smak: W pierwszym łyku jest fajna słodowa głębia, uzupełniona leciutką owocowością, ale zaraz znika z języka, zastąpiona zbyt nachalnym jak na ten ekstrakt alkoholem. Goryczka słabiutka, niemal niewyczuwalna, w finiszu zupełnie nieobecna. [2.5]
      Wysycenie: Troszkę za niskie. [3.5]
      Opakowanie: Pomysł nawet niezły, gorzej z wykonaniem. Trochę razi taka szata graficzna w przypadku browaru, który wypuścił takie wizualne perełki, jak Koźlak czy Żywe. Dziwacznym pomysłem było też powielenie Heweliusza z etykiety na krawatce. Za to kapsel wygląda doskonale. [3.5]
      Uwagi: Miał być hołd dla Heweliusza, a wyszło piwo niezbyt go godne. Niedopracowane, zbyt alkoholowe, zbyt płaskie.

Moja ocena: [2.9]

Comment

• kogoot
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 47

zgzdzam sie z odczuciami poprzednikow co do koloru, piany, etykiety itd. ale mi smakowalo nawet, moze nawet kupie je jeszcze kiedys

Comment

• danhaj
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2010.04
          • 620

Zakupione w krakowskiej Almie. Bez rewelacji, lekko słodkawe piwo, z wyczuwalną goryczką. Czytając poprzedni wpisy spodziewałem się katastrofy smakowej, ale wypić się dało. Chciałem wypić i zapomnieć. Jednak sobie przypomniałem - stąd ten wpis
          Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• Siemion
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.07
            • 67

Zgadzam się z przedmówcami, że Johnnes jest za słodki. Natomiast to, że przy tej mocy alkohol jest w smaku niemal niewyczuwalny, i to nawet gdy piwo nabierze nieco temperatury, jest sporym atutem. Piana faktycznie szybko zanika, ale jednak utrzymuje się w postaci pierścienia do samego końca.

Opakowanie bardzo miłe dla oka. Swoją drogą, to godne odnotowania, że Amber nie utrzymuje spójnej stylistyki swoich produktów. Mi się takie podejście podoba. Doceniam to, że jest pracochłonne - każdemu piwu trzeba oddzielnie opracować szatę graficzną., Ale zastanawia mnie, czy jest to dobra strategia marketingowa. Gdy przeciętnemu konsumentowi przypadnie do gustu jakieś piwo Ciechana czy Fortuny, z dużym prawdopodobieństwem spróbuje też innych produktów z tych browarów. W końcu nie trudno poznać - nie czytając etykiety, bo zakładam, że przeciętny konsument tego jednak nie robi - że Złoty Smok jest z tego samego browaru co Czerwony Smok. A gdy komuś do gustu przypadnie Żywe, a w dalszej kolejności dostrzeże - dajmy na to - Koźlaka, może nie skojarzyć, że to od tego samego producenta i może warto spróbować.

Ale to takie luźne dywagacje wokół Johannesa.
            Ostatnia zmiana dokonana przez Siemion; 2011-07-12, 22:57.

Comment

• Javox
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2009.11
              • 6462

Z Bearnardem mógłby być problem...

Comment

• LeoxxX
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2010.03
                • 224

Wreszcie znalazłem to piwo w Drukarni(galeria handlowa) - Almo (chyba tak się nazywa).

Jest słodkie to fakt jednak ta słodycz jest akceptowalna, powiedział bym, że to raczej atutu piwa. Dla mnie to idealny zamiennik zwykłych napojów typu coca-cola Bardzo sympatyczne piwo. Z przyjemnością wypiłem i na pewno nie raz zakupię.
                Tym bardziej, że cena 3,5 była nad wyraz akceptowalna. W sumie chyba pomimo że sklep z typu drogich to piwa były tanie. Żywe za 3.8 z długim terminem. Amber naturalny w butelce za 2,2. Piknie
                Ostatnia zmiana dokonana przez LeoxxX; 2011-07-14, 23:29.

Comment

• CyboRKg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.04
                  • 594

Nie wiem dlaczego to piwo ma tak niska srednia w stosunku do "Zywego" skoro to przeciez niemal identyczne piwo...
                  "Jedno pivo ne vadi!"
                  "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie wiem dlaczego to piwo ma tak niska srednia w stosunku do "Zywego" skoro to przeciez niemal identyczne piwo...
                    Może dlatego, że Żywe kiedyś było lepsze i wyżej oceniane?

Comment

• Snus
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2008.03
                      • 128

Słodko-owocowo gorzkie. Byłem dość zaskoczony smakiem tego piwa. Po pierwszym łyku nie specjalnie to do mnie premówiło, ale pod koniec butelki byłem już kontenty.

Według mnie bardzo dobry produkt do spożycia raz na miesięc, dla odmiany.
                      Do piwka zamiast papieroska - www.snus.pl

Comment

• M-kwadrat
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.07
                        • 304

Ocena z ARTomatu

Kolor: żółty, klarowne, ciut za jasne. [4.5]
                        Piana: dość obfita, biała, średniej wielkości pęcherzyki, szybko opada do cieniutkiego kożuszka z dziurami, oblepia szkło. [3.5]
                        Zapach: słodowy z nutą chmielową, przyjemny, niezbyt intensywny. [4]
                        Smak: dość silna słodowość ucinana goryczką - krótką, "tępą" i niezbyt przyjemną. Troszkę czuć posmaczki alkoholowe. Ogólnie to piłem bez zbytniej przyjemności. [3]
                        Wysycenie: umiarkowane - OK - pije się dobrze. [4.5]
                        Opakowanie: butelka 0,5l, nieprzesadzone etykiety i krawatka (trochę razi tylko powtórzenie grafiki), dedykowany piwu kapsel. Pełne informacje o składzie, ekstrakcie, alkoholu i browarze. Opakowanie mi się podobało. [5]
                        Uwagi: Alkohol 6,5%, ekstrakt 14,5%, pasteryzowane, partia 12.01.12 2/1. Otrzymane w spóźnionym prezencie urodzinowym - raczej nie wrócę do niego.

Moja ocena: [3.65]
                        Pozdrawiam, Maciek

Comment

• Rzeszowiak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼
                          • 2009.04
                          • 1597

To piwo było by może nawet przyzwoite, gdyby nie zupełny brak goryczki. W związku z czym szybko do niego nie wrócę.

Comment

• Pancernik
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9798

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, lagerowy, jak lubię . [4]
                            Piana: Białokremowa, wysoka, bardzo drobna i całkiem trwała. [4.5]
                            Zapach: Słaby zapach słodowy, trochę mokrego psa i powiew alkoholu. [3]
                            Smak: Także tutaj słód, lekki alkohol i ślad winno-owocowy. [3]
                            Wysycenie: Niezbyt wysokie, szkoda, bo to potęguje lekkie mulenie piwa. [3.5]
                            Opakowanie: Granatowo-kremowa kolorystyka, wizerunek Heweliusza, dedykowany kapsel. Generalnie dopracowane, ale jakoś do mnie nie przemawia, Wyczuwam tu na siłę "podpinanie się" pod dawne piwo z Gdańska... [3.5]
                            Uwagi: Jakoś mam wrażenie, że Amber obniżył loty... Szkoda chyba...

Moja ocena: [3.25]

Comment

• orzechuuuu
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2011.08
                              • 4

A ja mam takie pytanie - Orientujecie się w jakiej sieci sklepów są browary marki Amber? Jak na razie widziałem tylko w Piotrze i Pawle, nigdzie więcej, Amber ma umowę tylko z tym sklepem?

A co do piwa - Mi posmakowało bardzo, lubię sobie raz na jakiś czas kupić jakieś totalnie nieznane dla mnie piwo i ten Johannes to był strzał w dziesiątkę, bo jest naprawdę dobre jak na mój gust. Znawcą nie jestem, nie ocenię piany czy innych nie liczących się dla mnie szczegółów, dla mnie jest ważny smak, a Johannes smakuje moim zdaniem super.

Comment

• pioterb4
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2006.05
                                • 4322

Amber jest co najmniej w kilku sieciach, u mnie widuję go w Tesco, E.Leclerc, Bomi i parę pozycji również w Carefourze i Auchan.

Comment

Przetwarzanie...
                                X