Amber, Johannes

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szostepiwo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.12
    • 42

odp 1: za trzy miesiące dlatego że wracam do Norwegii i następna "wizyta" w domku prawdopodobnie w lipcu a tam niestety do dobrego polskiego piwa nie uświadczę. Dobre piwa norweskie to koszt rzędu 35-40 NOK (20-25 zł) do 5% i 70-85 NOK (40-45 zł) powyżej. A przyznać muszę, że piwo mają doskonałe, szczególnie browar Nøgne(który "bawi się" piwem) - ale te kupuje tylko na spróbowanie !! Na codzień będę się umartwiał pijąc żubra lub tyskie za jedyne 15-17 NOK(8-9 zł)
    odp 2: nie kupię- smak mam dobrze utrwalony
    odp 3: warka do dnia 29.07.2013 1/L1
    A tak w ogóle to się czepiać lubisz! ale może to i dobrze!?

Comment

• Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6462

To wszystko wyjaśnia... człowiek na walizkach musi pić co ma...

PS: OK ... ale zarabiasz w koronach i nie liczy się tak kosztów...

Życzę wielu testów i szukania lokalnie czegoś co da się nazwać piwem... i jeszcze to wypić...

Comment

• szostepiwo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.12
        • 42

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Javox Wyświetlenie odpowiedzi
        PS: OK ... ale zarabiasz w koronach i nie liczy się tak kosztów...
        Jednak jadę tam po pieniądze i liczę, choć nie żałuję sobie na dobre piwo,(nawet pani w sklepie była bardzo zdziwiona, że polski robotnik kupuje piwo z górnej półki) ale jak pisałem tylko na spróbowanie!!
        Pozdrawiam i dziekuję za dobre słowo!!!!

Comment

• patyczek
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.01
          • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. [4.5]
          Piana: Wysoka i gęsta o drobnej konsystencji, dosyć szybko opada zostawiając cienki kożuszek i falbanki na szkle. [4]
          Zapach: Niezbyt wyrazisty - słodowo chlebowy. Jest też gdzieś w tle miód wielokwiatowy i jakieś słodkie owoce (pomarańcze, mandarynki?). [3.5]
          Smak: Podobnie jak w aromacie, nade wszystko słodowo chlebowy, z wyczuwalnym od razu alkoholem. Piwo jest słodkawe i kwaskowe, z drugiej strony goryczka ma gorzki, alkoholowy charakter. O dziwo jakoś te skrajności współgrają, co jest niewątpliwie dużym osiągnięciem. Niestety, pod koniec górę bierze tępa etanolowa goryczka i zabija pierwsze wrażenie. Szkoda, a tak dobrze się zapowiadało. [3]
          Wysycenie: Niemal optymalne. [4.5]
          Opakowanie: Jedna z ładniejszych etykiet, znakomita grafika, mistrzowski dobór barw, czytelna, kunsztowna. Kapsel równie udany, dopasowany do całości. Dane podstawowe są. Minus za butelkę bezzwrotną. [4.5]
          Uwagi: Data spożycia do 05.10.2013. Z początku piwo mi smakowało i byłem nieco zaskoczony negatywnymi opiniami na forum, ale później, gdy do głosu doszedł etanol, zrozumiałem je w pełni. Tylko jak ocenić obiektywnie piwo, które do połowy jest dobre, a potem już nie?

Moja ocena: [3.5]

Comment

• krzychu_michu
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.03
            • 48

Ciut lepsze od warki strong, czyli bardzo nieciekawie. Tyle, że johannes to piwo a strong to roztwór piwny. Nigdy więcej, nawet jak będę zdesperowany. Warka 22.09.2013 za 3,39zł w "Piotr i Paweł".

Comment

• Jimmy_jb
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.11
              • 911

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztyn, klarowne. Jak na ekstrakt 14,5 mogłoby być trochę ciemniejsze. [3.5]
              Piana: Gęsta, kremowa i trwała. Osadza się na ściankach. [4.5]
              Zapach: Mało intensywny, raczej słodowy. Chmiel prawie niewyczuwalny. Po ogrzaniu lekki aromat piwniczno-ścierkowy i wyczuwalny alkoholowy. Brak niepożądanych, obcych aromatów ale zdecydowanie za mało wyrazisty [2.5]
              Smak: Średnio pełny ale dobrze zbalansowany. Średnia goryczka dobrze podbita wyraźną słodowością i lekka typowo "amberowska" owocowa kwaskowatość, wyczuwalne nutki chlebowo-zbożowe. Finisz raczej goryczkowy ale gładki, bez silnie ściągającego posmaku. Posmak alkoholowy na granicy wyczuwalności (po ogrzaniu nieco bardziej intensywny ale nie przeszkadza). Smak mógłby być pełniejszy, bardziej intensywny - trochę brakuje treściwości. [4]
              Wysycenie: Nie za wysokie, idealnie pasuje do tego piwa. Dobrze podtrzymuje pianę ale nie szczypie w język. [5]
              Opakowanie: Bardzo efektowna tłoczona butelka. Etykieta stonowana, ładne połączenie kilku odcieni błękitu z białymi akcentami, wszystkie informacje podane. [5]
              Uwagi: Jeden z przedstawicieli marek premium browaru Amber ale daleko w tyle za Koźlakiem czy Grandem. Jednakże moim zdaniem bardzo udany mocny lager o średnio wyrazistym smaku, przy tym dość orzeźwiający. Może trochę za bardzo stonowany, trochę bez jaj (niczym nie zachwyca) ale pije się dobrze i z przyjemnością.

Moja ocena: [3.6]
              Ostatnia zmiana dokonana przez Jimmy_jb; 2013-08-02, 23:44.
              Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• Hapek
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 100

Kupiłem parę miesięcy temu w Kauflandzie za 2.99 zł. Z tego co tutaj wyczytałem bardzo sceptycznie podchodziłem do tego piwa, ale dzisiaj nadszedł jego dzień. W posmaku przede wszystkim przyjemna słodowość, piwo jest pijalne i wbrew poprzednim opiniom muszę napisać, że w moim egzemplarzu nie wyczuwam alkoholu zarówno w smaku jak i zapachu.

Reasumując, jak dla mnie przyzwoite piwo i nawet przebija ostatnio pite "Złote Lwy", które są w tej samej cenie w Kauflandzie.

Warka do 01.01.14.

Comment

• Brodzislaw
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2013.09
                  • 1020

Całkiem pijalny lagerek

Comment

• gramak
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2012.08
                    • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Brodzislaw Wyświetlenie odpowiedzi
                    Całkiem pijalny lagerek
                    Właśnie tak jak kolega pisze. Pijalny, nienerwowy lagerek. Pite po roku od ostatniego, nieudanego podejścia i wrażenia zdecydowanie lepsze. Słaby, słodowy zapach, słaba, ale długo trzymająca się piana. Wysycenie właściwe. W smaku słaby słód, (wszystko słabe, a piwo nie najgorsze- ciekawostka...) trochę owoców i niewiele więcej. Alkohol niewyczuwalny. Na kontrze obraz Louisa Sy,
                    http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,24394.html,
                    zakupiony za pieniądze uzyskane ze sprzedaży piwa. Jeżeli tak jest faktycznie, to szacunek. Ogólnie piwo do wypicia. Warto kupić, bo może faktycznie jakiś inny obraz jeszcze kupią.
                    http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• Szakali
                      • 2013.08
                      • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, klarowny. [4.5]
                      Piana: Jest całkiem zwarta, ale szybko opada...mocne nagazowanie pozwala na łatwe wzbudzanie. [4]
                      Zapach: Lekki słodowy zapach, minimalna owocowość i masełko...ale jakoś specjalnie nie przeszkadza. [3]
                      Smak: W smaku delikatna słodowa baza,tępa goryczka w tle ledwo wyczuwalna, lekki kwasek i landrynkowy posmak.
                      W sumie pije się przyjemnie..wysoka pijalność a piwo jest całkiem syte, no ale to niby 14. [3]
                      Wysycenie: Ciut za duże, chepie mi się ... [4]
                      Opakowanie: Jak to opakowanie...chociaż ekstrakt podali. [4.5]
                      Uwagi: Kupione w Kauflandzie za 2.99, i za tę cenę warto po nie sięgnąć jako alternatywę.Niczym nie odraża i spokojnie można wypić.
                      Warka 04.09.14.

Moja ocena: [3.3]

Comment

• Szakali
                        • 2013.08
                        • 572

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złocisty, klarowny. [4.5]
                        Piana: Jest całkiem zwarta, ale szybko opada...mocne nagazowanie pozwala na łatwe wzbudzanie. [4]
                        Zapach: Lekki słodowy zapach, minimalna owocowość i masełko...ale jakoś specjalnie nie przeszkadza. [3]
                        Smak: W smaku delikatna słodowa baza,tępa goryczka w tle ledwo wyczuwalna, lekki kwasek i landrynkowy posmak.
                        W sumie pije się przyjemnie..wysoka pijalność a piwo jest całkiem syte, no ale to niby 14. [3.5]
                        Wysycenie: Ciut za duże, chepie mi się ... [4]
                        Opakowanie: Jak to opakowanie...chociaż ekstrakt podali. [4.5]
                        Uwagi: Kupione w Kauflandzie za 2.99, i za tę cenę warto po nie sięgnąć jako alternatywę.Niczym nie odraża i spokojnie można wypić.
                        Warka 04.09.14.

Moja ocena: [3.5]

Comment

• Prusak
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 4505

[QUOTE=Szakali;1186073]Smak: W smaku delikatna słodowa baza,tępa goryczka w tle ledwo wyczuwalna, lekki kwasek i landrynkowy posmak.
                          W sumie pije się przyjemnie..wysoka pijalność a piwo jest całkiem syte, no ale to niby 14. [3.5]

Po takim opisie, stwierdzenie, że pije się przyjemnie jest chyba co najmniej ryzykowne. Tępa goryczka, kwasek, landrynkowy posmak....
                          Ja mam złe wspomnienia związane z kilkakrotnym podejściem do Johannesa.

Comment

• Szakali
                            • 2013.08
                            • 572

W ogóle nie wiem co to się stało, że dodało 2 oceny jeszcze trochę inne....byłem trzeźwy na bank.

Powiem Ci Prusak, że piło się przyjemnie mimo tych wad. Na pewno jest to lepsze piwo od przeciętnego euro lagera i za cenę 3 zł obleci...było dość dobrze schłodzone i fajnie wchodziło.

Comment

• Prusak
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 4505

O. K. Chodziło mi o sprzeczność. Ja w tamtym roku piłem w miłych okolicznościach letnich i zupełnie mnie odrzuciło. Ale być może coś się zmieniło.

Comment

• kosher
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2005.04
                                • 2318

Wątpię. Johannes, Żywe, Złote Lwy- wszystkie od dłuższego czasu mają wstrętny landrynkowo-owocowo smak. Nie warto próbować nawet za trzy złote.
                                Ostatnia zmiana dokonana przez kosher; 2014-04-28, 09:06.

Comment

Przetwarzanie...
                                X