Ciekawe... Z moich informacji wynika, że na trapistach nawet wzorowane to piwo nie było, a w założeniu miało być klasztorniakiem na wzór niemiecki, a nie belgijski.
Jabłonowo, Klasztorne piwo na wzór piwa trapistów
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziReceptura piwa jest niemal identyczna z Klasztornym z BrowArmii. Więcej informacji prosto z Jabłonowa znajdzie się wkrótce w artykule o jabłonowskiej Manufakturze Piwa.
"Browar Jabłonowo
Czy wiecie, że receptury piw Manufaktury Piwnej Browaru Jabłonowo zostały udostępnione Manufakturze przez BrowArmię Królewską? Za free!!!
Szacun i dzięki dla BrowArmii !!! Tak trzymać! www.browarmia.pl - albo BrowArmia na fecebooku - lubię to
A nowe pomysły dla Manufaktury już się rodzą i na pewno jeszcze w tym roku asortyment się powiększy.""Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Bractwo Piwne
Skład Piwa
Piszę poprawnie po polsku!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedziRany, czy wszystkie browary mają taki nastolatkowy poziom tekstów na facebooku? Bez urazy dla nastolatków.
Comment
-
-
Zmiana tonu na Facebooku po skasowaniu poprzedniej notki:
Warto wspomnieć , że dotychczasowe receptury piw Manufaktury zostały udostępnione nam bezpłatnie i po koleżeńsku przez BrowArmię Królewską w Warszawie za co oficjalnie wielkie podziękowania ( skróciło to nam czas eksperymentów i dochodzenia do standardów jakości)! Polecamy BrowArmię wszystkim fanom, jako zaprzyjaźniony i niekonkurencyjny dla nas mikrobrowar restauracyjny www.browarmia.pl
Comment
-
-
Niekonkurencyjny, zaprzyjaźniony browar, z którym nie mamy nic wspólnego, po za adresem siedziby i panem Hubertem Buksowiczem
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnomiedziany. Mętne. [4.5]
Piana: Beżowa, średniej gęstości. Niestety dość szybko opada nie pozostawiając po sobie większych śladów. [3]
Zapach: Dojrzałe, lekko gnijące owoce takie jak śliwki, morele itp. Średnio intensywny, przyjemny. [4]
Smak: Zaraz po przełknięciu czuć ciemny słód i karmel, który po chwili ustępuje miejsca wspomnianym w zapachu owocom. Pod koniec całość staje się delikatnie wytrawna. Goryczka o bardzo niskim natężeniu, praktycznie nie wyczuwalna. [4]
Wysycenie: Bardzo niskie, jak dla mnie mogło by być wyższe. [3.5]
Opakowanie: W zasadzie wszystkie nowe etykiety Jabłonowa prezentują niezły poziom. Nie inaczej jest z Klasztornym, które również prezentuje się dobrze. [4]
Uwagi: Kolejne bardzo dobre jak na Jabłonowo piwo. Może nie tak dobre jak "Trzy Zboża" ale i tak o niebo lepsze od wcześniejszych wynalazków z tego browaru.
Moja ocena: [3.9]Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.
Comment
-
-
To piwo powinno być sprzedawane w butelkach 0.33l. Pół litra wlane do szklanki po połowie jest już ciężkie do wypicia, na wierzch wychodzi drapiący alkohol.
Comment
-
-
Aromat: słód, owoce
barwa - miodowo-miedziane
piana - średnia, drobne pęcherzyki, nawet dość trwała, pozostawia wianuszek, lepi się trochę do szkła
wysycenie - niewysokie, mi odpowiada
smak - głównie nuty kwaskowo - owocowe, lekki karmel, niewielka goryczka
treściwość - średnia, jak na "klasztorne" to oczywiście wodniste, obawiam się, że na takim piwie postu w klasztorach mogliby nie przetrzymać.
Ogólne wnioski - smakowało mi, choć nie jako podróbka trapistów. W tej stosunkowo wysokiej cenie mam wybór w postaci zagranicznych piw. To może stanowić pewien problem dla browaru znanego z produkcji piw z dolnej półki. Jesienią chyba powrócę, bo wrażenia pozytywne i lepsza pora na to piwo
Kupione w 101 piw WrocławOstatnia zmiana dokonana przez darekd; 2011-07-08, 19:11.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: mętny brąz, rubinowe refleksy [4]
Piana: gęsta, zwarta, czapowata, długo się utrzymuje, tańczy wraz z piwem, , nie osadza sie na szkle, lekki beż [4.5]
Zapach: słodowo-owocowy, miły, intensywny [3.5]
Smak: dość pełne, w miarę treściwe, dominuja bardziej pestkowa niż chmielowa goryczka, zaraz za nią miły posmak wytrawnych owoców, który staje się intensywniejszy gdy piwo jest lepiej ogrzane, w oddali dopiero można wyczuć dość miłą, lepką słodycz, całość harmonijna, zgrana, bardzo smaczna [4.5]
Wysycenie: parę bąbelków mnie i byłoby super [4]
Opakowanie: mi szata graficzna jabłonowskiej manufaktury odpowiada, choć wolałbym widok na klasztor trapistów w tylu romańskim niż wschodnim [5]
Uwagi: Kolejny udany produkt z Jabłonowa
Moja ocena: [4.125]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment