Jabłonowo, Klasztorne piwo na wzór piwa trapistów

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • esdeka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.07
    • 18

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy Wyświetlenie odpowiedzi
    poszedłem do sklepu po Książowego Belga, wyszedłem (z braku tegoż) z butelką płynu o nazwie "Klasztorne piwo na wzór piwa trapistów"...
    Czegoś równie niedobrego nie piłem od czasu "wiśni w piwie" i dokładnie to samo skojarzenie- tanie wino z czasów licealnych, z lekką nutką rzygowin- kibel po pierwszym łyku tej słodkawej mętnej cieczy
    Musiałeś mieć takiego samego pecha jak ja, czyli trafić na zepsute piwo. Wczoraj kupiłem i po pierwszym łyku wylądowało w zlewie... Wczeniej piłem je kilka razy i smakowało zupełnie inaczej. Po prostu w Polskę musiała pójść jakaś trafna partia (sprawdziłem termin, jeszcze ładnych kilka miesięcy)

Comment

• Manifesto
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2010.05
      • 70

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esdeka Wyświetlenie odpowiedzi
      Po prostu w Polskę musiała pójść jakaś trafna partia (sprawdziłem termin, jeszcze ładnych kilka miesięcy)
      Dokładnie, ja właśnie na tą partię trafiłem jakieś 3 tygodnie temu gdy konsumowałem piwo u kolegi, nie pamiętam daty ale piwo poszło do zlewu.

Comment

• krzychu_michu
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.03
        • 48

Mętne, rdzawo-czerwone, piana kremowa, drobniutka pulchna, dość trwała, mocno oblepia szkło, zapach typowy dla pszenicy, szczególnie na końcu - po wlaniu osadu drożdżowego (banany) + elementy słodowe, korzenne, owocowe; smak: karmel, słodkawe, trochę bananów, ciut ciut goryczki i niezidentyfikowane przyprawy/zioła. Szału nie ma, dramatu też. Spokojnie da się wypić. Nie przepadam za rdzawo-czerwonymi piwkami ale to w sumie mi smakowało. Warka do 14 grudnia 2013. Cena 4,79 w PiP.

Comment

• Ravf
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.06
          • 264

Jak dla mnie najlepsze piwo z Manufaktury, z tych które piłem (Altbier, Pils, Trzy Zboża). Jedyne do którego z chęcią wrócę. Początkowo smak jest mocno słodki i kwaśny, wręcz cierpkawy. Później jest już bardziej ułożony. Alkohol jest dobrze zamaskowany ale jednak robi swoje 6,4% to jednak za dużo na letnie upały. Lepiej zachować na jakiś deszczowy dzień albo zostawić do jesieni. Dodatkowy + za łady, niestandardowy kapsel z kotłem warzelnym, a po wewnętrznej stronie kufelek

Comment

• patyczek
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.01
            • 220

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowo rudy, mętny. [4]
            Piana: Wysoka, zwarta o dosyć drobnych bąbelkach, stosunkowo wolno opada zostawiając cienki kożuszek i kilka kropek na szkle. [4]
            Zapach: Słodowo biszkoptowy. Jest pieczywo, są drożdże, miód, czuć jakieś przyprawy z goździkami na czele, karmel. [4]
            Smak: Sporo wrażeń. Słodkawo wytrawny. Tu wyraźniejszy ciemny słód i przyprawy, z cynamonem, goździkami i kardamonem. Obecny jest również miód, rodzynki, suszone śliwki, kawa zbożowa. Goryczka nie nachalna - korzenno ziołowa z lekkim dodatkiem alkoholu, ale nie przeszkadza to zupełnie w pozytywnym odbiorze całości. [4]
            Wysycenie: Niemal idealne. [4.5]
            Opakowanie: Stylowe, z ciekawą grafiką. Kolory przygaszone, całość dopracowana i gustowna choć jakby nieco zamazana i nie przykuwająca wzroku. Informacje wystarczające, kapsel firmowy. [4]
            Uwagi: Data spożycia do: 30.01.2014. Piwo jest smaczne, naprawdę nieźle przyprawione (dawno nie czułem w piwie tak wyraźnie kardamonu i cynamonu), odpowiednio zrównoważone, bardzo treściwe i sycące. Już w połowie czułem się pełny i zadowolony. Aż żal, że nie da się tego dużo wypić...

Moja ocena: [4.025]

Comment

• corsano
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.05
              • 182

Ocena z ARTomatu

Kolor: Rubinowy, mętny [5]
              Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, trwała [4.5]
              Zapach: Niezbyt intensyny, karmelowy, suszona sliwka [3]
              Smak: Wytrawne, nuty czerwonego wina, przyprawy korzenne, na końcu słody palone, kawa, średnia goryczka [3]
              Wysycenie: Dobre, trochę z wysokie [4]
              Opakowanie: Etykieta bardzo dobra gdyby to było naprawdę piwo klasztorne, ale nie jest. Kapsel Manufaktury, podany pełen skład, minus za brak ekstraktu [3]
              Uwagi: Szkoda, że nie jest choć trochę zbliżone do piw belgijskich, pite w temperaturze 12°C

Moja ocena: [3.3]

Comment

• BartekBraku
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.01
                • 14

Kolor: ciemnomiedziany, rubinowy, delikatne zmętnienie [4.5]

Piana: średnio-obfita, średnio i drobnopęcherzykowa, w połowie picia jeszcze pozostaje 0,5 centymetrowy korzuszek [4]

Zapach: karmelowy, miodowy, oraz delikatnie przyprawy (chyba cynamon) [3.5]

Smak: wyraznie czuć słód pszeniczny, delikatnie czuć piernikiem, goryczka niska [3]
                Wysycenie: jak dla mnie za wysokie [3.5]

Opakowanie: Bardzo ale to bardzo takie sobie wsadzone na półce pomiędzy innymi Zamkowymi czy Raciborskimi niczym się nie wybija, kapsel manufakturowy [3]

Uwagi:Z piwami belgiskimi to ma tyle wspólnego co ja z byciem księdzem chciałem czegoś więcej

Moja ocena: [3.6]

Comment

• cielak
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.03
                  • 2890

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BartekBraku Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kolor:
                  Opakowanie: Bardzo ale to bardzo takie sobie wsadzone na półce pomiędzy innymi Zamkowymi czy Raciborskimi niczym się nie wybija, kapsel manufakturowy [3]
                  Brzmi to jak poezja, albo jak "Fraszki" Kochanowskiego
                  zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• Sekator
                    • 2013.06
                    • 269

Rubinowe, zmętnione. Piana średnia, nietrwała, po chwili został tylko cienki pierścień. W aromacie słodkie, czerwone wino, miód i owoce. Przypraw brak. Ujawniają się dopiero w smaku. Ponadto owoce. Na finiszu tępa goryczka. Wysycenie niskie. Bardziej niż z piwami trapistów skojarzyło mi się z Książęcym Burgundowym za sprawą pozornej treściwości. Piwo słabe.
                    http://degustacjepodplotem.blogspot.com/

Comment

• Seta
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.10
                      • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemno rudy. Opalizujący. [4]
                      Piana: Beżowawa, średnio trwała, nie brudzi szkła [3]
                      Zapach: Piernikowy i rozpuszczalnikowy. Dość przyjemny ale co to ma do Trapistów? [3.5]
                      Smak: Profil kwaskowy, wykończenie imbirowe przechodzące w niezłą goryczkę. Nieźle. Pamiętałem to dużo gorzej. [3.5]
                      Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
                      Opakowanie: Odejmuję za nazwę. To piwo nawet nie otarło się o klasztor Trapistów. Jakby wyrzucili zakon z nazwy, to OK. [3]
                      Uwagi: Niezłe, choć nic wspólnego z Trapistami nie ma.

Moja ocena: [3.5]

Comment

• WojciechT
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2546

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                        Opakowanie: Odejmuję za nazwę. To piwo nawet nie otarło się o klasztor Trapistów. Jakby wyrzucili zakon z nazwy, to OK. [3]
                        Wtedy by się nazywało "piwo na wzór piwa"

Comment

• Seta
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.10
                          • 6964

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedzi
                          Wtedy by się nazywało "piwo na wzór piwa"
                          Bliższe prawdy...

Comment

• Berto
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.03
                            • 29

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatno-miedziany. Mętny. [4]
                            Piana: Beżowa, szybko ucieka, pozostawiając niewielki pierścień. Na szkle też jej niewiele. [3]
                            Zapach: Średnio intensywny. Słodowo-ciasteczkowy. Śliwka w czekoladzie. [3.5]
                            Smak: Słodki przełamany kwaśnością. W posmaku nuta alkoholowa i trochę zalegająca goryczka. [3]
                            Wysycenie: W porządku, ale podobnie jak piana szybko ucieka. [4]
                            Opakowanie: Podoba mi się, ale bez efektu "łał". [4]
                            Uwagi: 06/09/14

Moja ocena: [3.325]

Comment

• dzemek
                              • 2010.12
                              • 450

Niezłe piwo, wyczuwałem w nim nuty korzenne, miodu, nawet trochę piernika. Nieźle pijalne, sympatyczne piwo.

Comment

• blimak1
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.01
                                • 76

niestety warka z datą ważności do 6.09.2014 rozczarowuje
                                oprócz pięknej ciemno bursztynowej barwy nic nie ma
                                może za jakiś czas spróbuję się przekonać do tego piwa

Comment

Przetwarzanie...
                                X