Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mimazy
Wyświetlenie odpowiedzi
Jabłonowo, Klasztorne piwo na wzór piwa trapistów
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esdeka Wyświetlenie odpowiedziPo prostu w Polskę musiała pójść jakaś trafna partia (sprawdziłem termin, jeszcze ładnych kilka miesięcy)
Comment
-
-
Mętne, rdzawo-czerwone, piana kremowa, drobniutka pulchna, dość trwała, mocno oblepia szkło, zapach typowy dla pszenicy, szczególnie na końcu - po wlaniu osadu drożdżowego (banany) + elementy słodowe, korzenne, owocowe; smak: karmel, słodkawe, trochę bananów, ciut ciut goryczki i niezidentyfikowane przyprawy/zioła. Szału nie ma, dramatu też. Spokojnie da się wypić. Nie przepadam za rdzawo-czerwonymi piwkami ale to w sumie mi smakowało. Warka do 14 grudnia 2013. Cena 4,79 w PiP.
Comment
-
-
Jak dla mnie najlepsze piwo z Manufaktury, z tych które piłem (Altbier, Pils, Trzy Zboża). Jedyne do którego z chęcią wrócę. Początkowo smak jest mocno słodki i kwaśny, wręcz cierpkawy. Później jest już bardziej ułożony. Alkohol jest dobrze zamaskowany ale jednak robi swoje 6,4% to jednak za dużo na letnie upały. Lepiej zachować na jakiś deszczowy dzień albo zostawić do jesieni. Dodatkowy + za łady, niestandardowy kapsel z kotłem warzelnym, a po wewnętrznej stronie kufelek
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brązowo rudy, mętny. [4]
Piana: Wysoka, zwarta o dosyć drobnych bąbelkach, stosunkowo wolno opada zostawiając cienki kożuszek i kilka kropek na szkle. [4]
Zapach: Słodowo biszkoptowy. Jest pieczywo, są drożdże, miód, czuć jakieś przyprawy z goździkami na czele, karmel. [4]
Smak: Sporo wrażeń. Słodkawo wytrawny. Tu wyraźniejszy ciemny słód i przyprawy, z cynamonem, goździkami i kardamonem. Obecny jest również miód, rodzynki, suszone śliwki, kawa zbożowa. Goryczka nie nachalna - korzenno ziołowa z lekkim dodatkiem alkoholu, ale nie przeszkadza to zupełnie w pozytywnym odbiorze całości. [4]
Wysycenie: Niemal idealne. [4.5]
Opakowanie: Stylowe, z ciekawą grafiką. Kolory przygaszone, całość dopracowana i gustowna choć jakby nieco zamazana i nie przykuwająca wzroku. Informacje wystarczające, kapsel firmowy. [4]
Uwagi: Data spożycia do: 30.01.2014. Piwo jest smaczne, naprawdę nieźle przyprawione (dawno nie czułem w piwie tak wyraźnie kardamonu i cynamonu), odpowiednio zrównoważone, bardzo treściwe i sycące. Już w połowie czułem się pełny i zadowolony. Aż żal, że nie da się tego dużo wypić...
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowy, mętny [5]
Piana: Obfita, drobnopęcherzykowa, trwała [4.5]
Zapach: Niezbyt intensyny, karmelowy, suszona sliwka [3]
Smak: Wytrawne, nuty czerwonego wina, przyprawy korzenne, na końcu słody palone, kawa, średnia goryczka [3]
Wysycenie: Dobre, trochę z wysokie [4]
Opakowanie: Etykieta bardzo dobra gdyby to było naprawdę piwo klasztorne, ale nie jest. Kapsel Manufaktury, podany pełen skład, minus za brak ekstraktu [3]
Uwagi: Szkoda, że nie jest choć trochę zbliżone do piw belgijskich, pite w temperaturze 12°C
Moja ocena: [3.3]
Comment
-
-
Kolor: ciemnomiedziany, rubinowy, delikatne zmętnienie [4.5]
Piana: średnio-obfita, średnio i drobnopęcherzykowa, w połowie picia jeszcze pozostaje 0,5 centymetrowy korzuszek [4]
Zapach: karmelowy, miodowy, oraz delikatnie przyprawy (chyba cynamon) [3.5]
Smak: wyraznie czuć słód pszeniczny, delikatnie czuć piernikiem, goryczka niska [3]
Wysycenie: jak dla mnie za wysokie [3.5]
Opakowanie: Bardzo ale to bardzo takie sobie wsadzone na półce pomiędzy innymi Zamkowymi czy Raciborskimi niczym się nie wybija, kapsel manufakturowy [3]
Uwagi:Z piwami belgiskimi to ma tyle wspólnego co ja z byciem księdzem chciałem czegoś więcej
Moja ocena: [3.6]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BartekBraku Wyświetlenie odpowiedziKolor:
Opakowanie: Bardzo ale to bardzo takie sobie wsadzone na półce pomiędzy innymi Zamkowymi czy Raciborskimi niczym się nie wybija, kapsel manufakturowy [3]zupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
Rubinowe, zmętnione. Piana średnia, nietrwała, po chwili został tylko cienki pierścień. W aromacie słodkie, czerwone wino, miód i owoce. Przypraw brak. Ujawniają się dopiero w smaku. Ponadto owoce. Na finiszu tępa goryczka. Wysycenie niskie. Bardziej niż z piwami trapistów skojarzyło mi się z Książęcym Burgundowym za sprawą pozornej treściwości. Piwo słabe.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemno rudy. Opalizujący. [4]
Piana: Beżowawa, średnio trwała, nie brudzi szkła [3]
Zapach: Piernikowy i rozpuszczalnikowy. Dość przyjemny ale co to ma do Trapistów? [3.5]
Smak: Profil kwaskowy, wykończenie imbirowe przechodzące w niezłą goryczkę. Nieźle. Pamiętałem to dużo gorzej. [3.5]
Wysycenie: Średnie, OK. [4.5]
Opakowanie: Odejmuję za nazwę. To piwo nawet nie otarło się o klasztor Trapistów. Jakby wyrzucili zakon z nazwy, to OK. [3]
Uwagi: Niezłe, choć nic wspólnego z Trapistami nie ma.
Moja ocena: [3.5]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedziOpakowanie: Odejmuję za nazwę. To piwo nawet nie otarło się o klasztor Trapistów. Jakby wyrzucili zakon z nazwy, to OK. [3]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojciechT Wyświetlenie odpowiedziWtedy by się nazywało "piwo na wzór piwa"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Brunatno-miedziany. Mętny. [4]
Piana: Beżowa, szybko ucieka, pozostawiając niewielki pierścień. Na szkle też jej niewiele. [3]
Zapach: Średnio intensywny. Słodowo-ciasteczkowy. Śliwka w czekoladzie. [3.5]
Smak: Słodki przełamany kwaśnością. W posmaku nuta alkoholowa i trochę zalegająca goryczka. [3]
Wysycenie: W porządku, ale podobnie jak piana szybko ucieka. [4]
Opakowanie: Podoba mi się, ale bez efektu "łał". [4]
Uwagi: 06/09/14
Moja ocena: [3.325]
Comment
-
Comment