Grill de Brasil Wa-wa, Koźlak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23960

    Grill de Brasil Wa-wa, Koźlak

    Piwo gotowe do oceny
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

    #2
    Ocena z ARTomatu

    Kolor: ciemno-bordowo-brązowy, moim zdaniem powinien być ciut ciemniejszy ale ogólnie ok [4.5]
    Piana: zdecydowanie najsłabszy element w piwie, po podaniu ok cm kożuszek, który powoli opadał, na końcu została jedynie cieniutka warstwa na powierzchni [2.5]
    Zapach: miły, choć słabo wyczuwalny, sliwokowo(?)owocowo-karmelowo-porterowy [4.5]
    Smak: w smaku pełne, treściwe, pełne, aksamitne,lekka słodowośc z delikatną pestkową goryczka i bardzo milą owocową wytrawnością, lekko przygaszoną [4.5]
    Wysycenie: bez zarzutu [5]
    Opakowanie: gdyby kelnerka przyniosłaby podstawki było super, ale podstawki sam musiałem brać [4.5]
    Uwagi: Ogólnie bardzo dobre piwo, świetnie się piło, smakowało, kończyło za szybo

    Moja ocena: [4.325]
    Attached Files
    Last edited by becik; 2011-08-01, 18:06.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      #3
      Ocena z ARTomatu

      Kolor: Ciemny brąz z czerwonymi przebłyskami, zupełnie klarowny. Bardzo ładny. [5]
      Piana: Średnio wysoka, lekko beżowawa, opada do szczelnej warstwy, lecz słabo osadza się na ściankach. [3.5]
      Zapach: Przede wszystkim czuć orzechy, co było dla mnie sporym zaskoczeniem. Poza tym odrobina owocków i karmelu, a także lekka ziarnistość.
      Zapach jest trochę za słaby i troszkę za mało koźlakowy, ale mimo to przyjemny. [4]
      Smak: Piwo jest bardzo treściwe, gęste, takie "misiowate" w smaku, z leciutkim alkoholem, słabą orzechowością i owockami w tle. Wszystkie te elementy tworzą bardzo fajną, udaną kompozycję. Do pełni szczęścia brakuje mi troszeczkę większej goryczki, bo była niemal zerowa. [4.5]
      Wysycenie: Niezbyt wysokie, ale dobrze to pasowało do charakteru piwa. [4.5]
      Opakowanie: Odpowiednie szkło, wafel, cały wygląd lokalu. [5]
      Uwagi:

      Moja ocena: [4.275]

      Comment

      • żąleną
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.01
        • 13239

        #4
        Też mi smakowało. Treściwe i wyraźnie karmelowe, a do tego podane w nie za wysokiej temperaturze. Bywają bardziej esencjonalne koźlaki, ale ten nie ma się czego wstydzić.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19270

          #5
          Zamówiłem litrowe (przez pomyłkę), więc sporo posmakowałem.

          Zbożowe aromaty tak dominujące, że brakowało mi jakiegoś karmelowego akcentu. Bez wad piwo, niezbyt ciężkie, choć dość mało klarowne - mogłoby poleżeć.

          Comment

          • Cannabee776i99
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.08
            • 658

            #6
            Ocena z ARTomatu

            Kolor: Złocisty, mętny, tu nie mam się do czego przyczepić. [4.5]
            Piana: drobno i średnioziarnista, utrzymywała się do końca, ok. [4]
            Zapach: Praktycznie brak, może dlatego że piwo było podane za zimne. [2]
            Smak: Jakiś dziwny mlekowy posmak i nieprzyjemna gorycz, której źródła nie upatrywałbym w chmielu. [2]
            Wysycenie: Zdecydowanie za niskie jak na pilsa. [2.5]
            Opakowanie: Kufel i wafel ok, otoczka lokalu już nie. [3]
            Uwagi: Zawiodłem się, do bierhallowskiego pilsa to piwo nie ma startu

            Moja ocena: [2.4]
            ---------------
            Ocena usunieta z rankingu.
            Poczawszy od 22.I.2003, oceny bez sensownego uzasadnienia ich przez oceniajacego, beda usuwane z rankingu. NTP
            Art, Admin

            ---------------
            Last edited by ART; 2011-08-28, 21:26.

            Comment

            • jacer
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2006.03
              • 9875

              #7
              Oceniasz chyba nie wtym wątku.
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • Cannabee776i99
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2009.08
                • 658

                #8
                Faktycznie, proszę o przeniesienie do wątku o pilsie z tego browaru, dzięki za zwrócenie uwagi.

                Comment

                • grzeber
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 2887

                  #9
                  Podobno recpetury na piwo w Warszawie i Łodzi są identyczne, widzę jednak różnicę w ekstrackie oraz alkoholu. Nie jest przypadkiem błąd, czy może te piwa są jednak inne?
                  pozdrawiam
                  www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

                  Comment

                  • mrkowal
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2009.03
                    • 155

                    #10
                    Pszeniczny Koźlak

                    To zdecydowanie nie moja bajka. Koźlak z pszenicą to subiektywnie oczywiście słabe połączenie. To nie ciężki, aromatyczny, karmelowy Koźlak to raczej ciemna pszenica i do tego z tymi samymi wadami co jej jasna siostra. Ogólnie bursztynowy w kolorze kwasiorek.
                    Ultima forsan

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #11
                      To jest koźlak czy pszeniczny koźlak?
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • mrkowal
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2009.03
                        • 155

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        To jest koźlak czy pszeniczny koźlak?
                        ze słów piwowara pszeniczny koźlak
                        Ultima forsan

                        Comment

                        • mrkowal
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2009.03
                          • 155

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mrkowal Wyświetlenie odpowiedzi
                          ze słów piwowara pszeniczny koźlak
                          powiedział też że typowego koziołka będzie ważył za tydzień i zaprasza na degustacje za 2 miesiące
                          Ultima forsan

                          Comment

                          • fuliano
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2010.07
                            • 1835

                            #14
                            To czemu piszesz w tym temacie?
                            Ja tam na otwarciu piłem koźlaka

                            Comment

                            • mrkowal
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.03
                              • 155

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fuliano Wyświetlenie odpowiedzi
                              To czemu piszesz w tym temacie?
                              Ja tam na otwarciu piłem koźlaka
                              Pisze w tym watku bo w browarze to piwo nazywa sie Kozlak i tylko takie jest na liscie ocenianych piw a ze w rzeczywistosci jest to pszeniczny Kozlak to gdybym nie uslyszal tego z ust piwowara to nikt pewnie by o tym nie wiedzial
                              Ultima forsan

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X