Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Piwo Przaśne
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika skitof Wyświetlenie odpowiedziTo zależy co oznacza ten specjal - czyli co zostało dodane i w jakiej ilości. Tak czy inaczej żelazną regułą dla piw pełnych jest zawartość alkoholu wagowo wynosząca 1/3 ekstraktu. Dla 12,5% byłoby to więc ok. 5,5% objętościowo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziKiedyś (jeszcze w latach 90-tych ub. wieku) tak się określało piwa z 12.5% i więcej ekstraktu.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłoty, klarowny. Całkiem ładny jak na ten ekstrakt. [4.5]
Piana: Wysoka, średniobąblowa, nieco przybrudzona. Po kilku minutach opada do cienkiej warstwy, lekko brudząc szkło. Później wysepki i pierścień. [3.5]
Zapach: Nieco za słodki, jakby perfumowany, niezbyt intensywny. W tle trochę warzyw. Po ogrzaniu nieco miodowych i chlebowych wstawek. [3.5]
Smak: Lekko słodki, słodowy początek z przyjemnym zbożowym tłem. Powoli dociera raczej delikatna goryczka z lekko chlebowymi posmakami, ale nadal mocno czuć zbożowe akcenty. Całkiem smaczne i świeże w smaku, ale nieco za słodkie. [4]
Wysycenie: Średniowysokie, odpowiednie. [5]
Opakowanie: Nazwa nieco dziwna, a babka z kufelkami jak na mój gust ma za mały biust . Parametry podane na kontrze, jak i informacja dla kogo warzone. [3.5]
Uwagi: Z datą do 31.01.2012. Kupione we wrocławskiej Drink Hali.
Moja ocena: [3.825]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemne złoto. W pełni klarowny. [4.5]
Piana: Po nalaniu utrzymuje się dość wysoką czapą. Zacnie lepi się do szkła. Do końca cienka szumowina. [4.5]
Zapach: Zapach niezbyt wyraźny. Wyczuwalny słód. [3]
Smak: Dość przyjemna słodowość z lekką nutą słodyczy. Nieznaczna goryczka. Finisz delikatny, może zbyt mało wyrazisty. Nie ma za to posmaku sztuczności. [3.5]
Wysycenie: Wysycenie dość wysokie z tendencją do odbijania się. [3]
Opakowanie: No takie... przaśne. Na etykiecie świnkowata blondyna z kuflami w dłoniach. Jak na Kormorana przystało uczciwa kontra z informacjami o piwie. Nawet jakby nie przyznali się do produkcji i tak opakowanie tak charakterystyczne, że nie do pomylenia z innym browarem. No i zdradzałby ich też jak zwykle kapsel firmowy. Ogólnie mnie się podoba. [4.5]
Uwagi: W porównaniu do recenzowanego przeze mnie ponad pół roku temu Świeżego (którego Przaśne jest klonem dla łódzkiego Zofmaru) dużo wyższe nagazowanie i mniej wyrazisty aromat. Za to brak tak wyraźnych nut alkoholowych. Pomimo swego woltażu dość sympatyczne piwo. Do tego niepasteryzowane.
Moja ocena: [3.5]Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Comment
-
-
To moje ulubione piwo z Kormorana zaraz po Warmijskim. Ten smak słodu i lekka goryczka, przy tym świeżość prawie ocierają o mój ideał. Szkoda ze tylko że trudniejsze do zdobycia od innych produktów Kormorana, ale warte swojej ceny.Tylko moje piwo mnie rozumie...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4 Wyświetlenie odpowiedziTo to samo piwo co Świeże z tego samego browaru.
Swieżego jeszcze nie pilem Sam sie temu dziwie, bo juz wiele piw z kormorana przelecialo przez moje gardlo.Tylko moje piwo mnie rozumie...
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ciemnozłoty, klarowny, ładny. [4.5]
Piana: średniowysoka, średniotrwała. [3.5]
Zapach: Zdecydowanie słodowy, lekko słodkawy, mało intensywny [3]
Smak: to samo co w zapachu, goryczka ledwo wyczuwalna. [3.5]
Wysycenie: średniowysokie [4.5]
Opakowanie: Kiepska etykieta, nazwa piwa też nieciekawa, firmowy kapsel [2.5]
Uwagi: Od pitego w tym roku Świeżego różni się chyba tylko wyższym wysyceniem.
Moja ocena: [3.375]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Bladawa żółć, prawie idealnie klarowne. [4]
Piana: Całkiem wysoka i ładna, opada dosyć szybko. [3.5]
Zapach: Słodowo-nijaki. [3]
Smak: Podobnie jak zapach. Przede wszystkim słodowość, lekka metaliczność, goryczki jak na lekarstwo. Do wypicia i zapomnienia. [3]
Wysycenie: Zapychające. [3.5]
Opakowanie: Informacje skąpe, ale podstawowe są obecne. Mimo że piwo "uwarzono dla...", podano producenta, zamiast tak popularnego "wyprodukowano w UE". [4]
Uwagi: Nic ciekawego. Pite dzień przed terminem ostatecznym.
Moja ocena: [3.175]
Comment
-
Comment