Perła, Perła Miodowa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • uranium
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.05
    • 77

Perła, Perła Miodowa

Perła Miodowa, Perła Browary Lubelskie S.A.
    Piwo jasne pełne miodowe.
    Ekstrakt: b.d.
    Alk.: 6%
    Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, miód naturalny. Pasteryzowane.
    Kaspel: niededykowany - zwykła złota blacha

Na kontrze:
    Perła Miodowa idealnie łączy znaną smakoszom goryczkę chmielu oraz słodycz naturalnego miodu z ziemi lubelskiej. Spróbuj miodowej odsłony Perły Wśród Piw.

Kupione w Lublinie w "Perełce" na Jutrzenki, cena 3,45 PLN + 0,35.

Pierwsze wrażenie - Perła Export z miodem. Inne od Trybunalskiego, bardziej chmielone ale to w takim metalicznym wydaniu. Nie warte tej ceny.
  • Gopher
    Porucznik Browarny Tester
    • 2007.10
    • 450

Ciekawa sprawa z tym piwem. Dla mnie to jest Trybunalskie pod inną nazwą. Na etykietach brak wzmianki o Apisie (która to jest na Trybunalskim) - może tutaj powstał jakiś zgrzyt i obecnie jest to perła miodowa. Widać że lane było "na szybko" skoro nie przygotowali nowych kapsli. To taka moja koncepcja
    p.s. w Leclercu na Zana w Lubline za 2,99.
    Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• Cyssiek
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.05
      • 93

Jestem... jestem... w szoku! Tak potajemnie wprowadzone, pewnie seria 'testowa'

Jutro kupię i dam znać.
      "Goolman to jest trunek boski, pisał o nim Kochanowski"

Comment

• Cyssiek
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.05
        • 93

I tak na 'świeżo'

Pierwszy łyk - faktycznie bardzo mocno Perła Export. Wysycenie miazga, kapsle latały bardzo daleko (butelki otwierane zapalniczką : ) )Miodu absolutny brak, tak jak jakiegokolwiek smaku. Po jakiejś chwili wysycenie uspokoiło się, co pozwoliło odkryć miód, który jak w przypadku Trybunalskiego zabija wszystkie inne nuty. Na plus jest fakt, że nie zamula jak Trybunalskie, delikatniejsze. Generalnie nie polecam.

Comment

• Pierun
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.05
          • 65

hmm, czytając wasze wypowiedzi jestem trochę zdziwiony, że to całkiem inne piwo od Trybunalskiego. Oczywiście zaznaczam że nowego piwka jeszcze nie piłem. A zdziwiony jestem dlatego że, dziś usłyszałem w sklepie piwnym na Jutrzenki, iż Perła wycofuje z rynku Trybunalskie z powodu zgrzytu o nazwę z browarem w Piotrkowie Trybunalskim. Ponoć to coś tam jest na rzeczy i tak na wszelki wypadek postanowili dość szybko zrobić podmiankę na Perłe miodową. Taką wersję sprzedał jeden z przedstawicieli handlowych będąc w sklepie. I dlatego mnie dziwią stwierdzenia że to inne piwo. hmm ciekawe.

Comment

• Cyssiek
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.05
            • 93

Pierun, to piwerko naprawdę się różni, sprawdzone butelka w butelkę. Jest znacznie inne, nie tylko dzięki autosugestii

Comment

• Manieklbl
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2007.10
              • 100

Dokładnie, piwo smakuje zupełnie inaczej - to na pewno nie jest to samo w innej butelce. Zresztą, znikneła informacja o współpracy z apisem i myśle, że to jest sedno całej sprawy - Perła miodowa zupełnie mi nie smakuje, nie czuc prawdziwego dobrego miodu jak w Trybunalskim, a jedynie cos słodkiego, miodopodobnego. Może firma tnie wydatki i używa np. jakże popularnych teraz w ue pseudo miodów z Vietnamu. Potwierdzam to, co napisał kolega w pierwszym poście - smakuje jak Perła Export z dodatkiem miodu (aczkolwiek moim zdaniem niedobrego). Niepolecam.
              P.S Ciekawostka - u mnie w E.Leclerc na turystycznej za butelke nie doliczono kaucji, mimo, że to standardowe szkło perły Oo

Comment

• wrednyhawran
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2010.07
                • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnozłoty, klarowny. Nic ciekawego. [3]
                Piana: Wysoka, średniotrwała. Pęka dużymi bąblami i opada do cienkiego kożuszka. nie brudzi szkła. [3]
                Zapach: Słodowo-chmielowo-miodowy. Miód stonowany, za co plus - na pierwszym planie zapach piwa. [4]
                Smak: Słodki, choć są słodsze miodowe piwa. Tu jednak miód również dominuje, nie smakuje wyjatkowo naturalnie (choć w składzie podano, że miód jest naturalny). Piwo daje się wypić, ale z każdym łykiem tej słodyczy miodu jest coraz więcej i więcej... [3.5]
                Wysycenie: Wysokie. Bąbelki najpierw rozwalają pianę, a potem masowo ulatują do góry przez cały czas picia. Mocno szczypie i powoduje dziwne odgłosy gardłowo-paszczowe, ale z drugiej strony łagodzi dużą słodycz piwa. [3.5]
                Opakowanie: Ładna, biała, stylowa, skromna modyfikacja typowej etykiety Perły - na pierwszy rzut oka nie kojarzy się z piwem miodowym. Brak ekstr. Zszokował mnie i zasmucił goły kapsel. [3.5]
                Uwagi: Przeciętne, wypijalne miodowe piwo. Na pewno nie za cenę 3,99zł

Moja ocena: [3.6]
                Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                Małe Piwko Blog
                Małe Piwko Blog na facebooku
                Domowy Browar Demon

Comment

• Cyssiek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.05
                  • 93

Ps - przedstawiciele Perły twierdzą, że do Miodowej Apis również rękę przyłożył, ale na pytanie dlaczego nie jest to wspomniane na etykietach, nabrali wody w usta.

Comment

• becik
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2002.07
                    • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasnozłocisty, lekko zmętniałe [3.5]
                    Piana: kilka cm zaraz po nalaniu, potem szybki opad, po opadzie tylko plama na piwie, nie osadza się na szkle [2.5]
                    Zapach: stare zleżałe piwsko słodowe z lekkim myszowatym zapaszkiem [3.5]
                    Smak: cierpkie, kłujące, ostre, rozwodnione, ten miód to chyba pszczoły zbierały i składały w paszczy starego niedźwiedzia, taki chuch, ze hej, dziwna gorycz miodu gaszona pod koniec łyka słodkawym ulepkiem [1.5]
                    Wysycenie: wręcz tragicznie, dla mnie przegazowane totalnie [2]
                    Opakowanie: taka sobie etykieta perły, mało rzucająca sie w oczy ale chyba o to chodziło, dedykowany do piwa kapsel [3]
                    Uwagi: Jedno z gorszych piw a la miodowych jakie miałem nieszczęście pić, normalnie tragiedia

Moja ocena: [2.5]
                    Attached Files
                    Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2011-12-14, 20:54.
                    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Twilight_Alehouse
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.06
                      • 6310

Ocena z ARTomatu

Kolor: Głębokie złoto. Kolor ładny, ale, wbrew kontrze, piwo jest zupełnie klarowne. [3]
                      Piana: Średnia, szybko opada. [2.5]
                      Zapach: W równym stopniu nijaka słodowość i nieprzesadna, znośna nawet miodowość. [3.5]
                      Smak: Sama miodowość jest sympatyczna, bo nienachalna, ale w porównaniu z nią piwo jest za słodkie - słodycz dominuje, przysłania inne smaczki, czyli lekką słodowość i mizerną goryczkę. [3]
                      Wysycenie: Trochę za wysokie. [4]
                      Opakowanie: Etykieta ze zwykłym perłowym wzornictwem, nazwa "miodowe" bardzo słabo wyeksponowana, goły kapsel. Nie będzie plusa za oszczędne gospodarowanie motywami pszczelo-miodowymi, bo tu z kolei jest przesada w drugą stronę. [3]
                      Uwagi: Dobrze, że piwo nie jest "przemiodowane". Źle, że jest nijakie i za słodkie.

Moja ocena: [3.175]

Comment

• TraczJanusz
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.04
                        • 74

Ocena z ARTomatu

Kolor: Klarowny, ciemnozłoty. Wypada dobrze. [4]
                        Piana: Z początku się pojawia ale szybko znika i nie jest gęsta tylko taka jakaś rozrzedzona ta piana. [3]
                        Zapach: Czuć miodem, zapach przyzwoity aczkolwiek bez rewelacji. [3.5]
                        Smak: Prawie identyczny jak w Trybunalskim Miodowym. Da się wypić tą perełkę miodową ). Smak miodu nie wybija się za bardzo, aczkolwiek ujdzie. Nie jest to najlepsze piwo miodowe ale w tej cenie tylko Trybunalskie Miodowe jest odrobinkę lepsze. [3.5]
                        Wysycenie: Zbyt wysokie, aczkolwiek tragedii nie ma. 1-2 takie piwa da się wypić. [2.5]
                        Opakowanie: Bez rewelacji to opakowanie. Biała etykieta z malym napisem że to miodowe. Trzeba się wczytywać żeby dostrzec że to miodowe. Po za tym design podobny jak w Perle jasnej. [3]
                        Uwagi: To prawie klon Trybunalskiego Miodowego choć chyba nie to samo. Trybunalskie ma dłużej opadającą piankę i dużo lepszą i ciekawszą etykietę. W tej cenie Perła miodowa wypada jednak dobrze. Dobre piwo dla początkujących smakoszy miodowych piw.

Moja ocena: [3.4]

Comment

• Czapayew
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.10
                          • 1966

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasnożółty, lekko oranżadowy, klarowny. [3.5]
                          Piana: Na początku obfita, potem bardzo szybko znika. Dość gruba. [3]
                          Zapach: Miodowo-nijaki. Bardzo rozwodniony. [3]
                          Smak: Na początku sztuczny miód przebija się spomiędzy goryczki i metalicznego posmaku. Pod koniec pije się jak wczorajszą, słodką herbatę. [2.5]
                          Wysycenie: Oranżadowo intensywne, prawie do samego końca. [3]
                          Opakowanie: "Perłowy" standard, plus za dedykowany kapsel. [4]
                          Uwagi: Zakupione w "Świecie Alkoholi" w DG. Kupione dla kapsla, innych pozytywnych wrażeń nie zanotowano.

Moja ocena: [2.875]
                          "W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"

www.zamkoszlaki.com
                          www.piwnekapsle.net

Comment

• robert19r20
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.10
                            • 78

czy w jakiś dużych marketach jest ono dostępne bo nigdy na Śląsku go nie spotkałem

Comment

• Cyssiek
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.05
                              • 93

Nie wszędzie w Lublinie jest, więc nic dziwnego. I Ps - idź, sprawdź.

Comment