Kormoran, Zdrój Świętokrzyski

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • giudice
    Gość
    • 2005.07
    • 231

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
    Już wspominałem, że nie nadanżam za tendencją Kormorana do bicia rekordów w liczbie marek warzonych piw...
    Przecież to piwo nie jest marką własną Kormorana.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Ocena z ARTomatu

Kolor: złocisty, klarowne, mi sie podoba [5]
      Piana: obfita po nalaniu, szybciutko opadła, do końca pozostała jedynie obręcz wokół szkła [2.5]
      Zapach: słabiutki, chmielowo-słodowy [2.5]
      Smak: dość pełne choć brakuje mi treściwości, dominuje przyjemny chmielowy posmak przeplatany ze słodowością, ogólnie całość jest bardzo smaczna [4]
      Wysycenie: gdyby było ciut mnie paru bąbelków byłoby super [4]
      Opakowanie: Za opakowanie (etykietę), treść i nazwę piwa pała. Na kontrze informacja, ze piwo nawiązuje do PRL-u...gdzie Rzym, a gdzie Krym, co Olsztyn ma do Świętokrzyskiej krainy? Piwo to nawiązuje do pierwowzoru? Gdzie, chyba tylko szata graficzną na jajowatej etykiecie która powinna być prostokątna. Zdrój świętokrzyski mial pomiedzy 3, a 4% alkoholu, a to cos? 6,6% i to ma być smak PRL-u? Z takim przekłamaniem na dzień dobry? Farsa [1]
      Uwagi: Piwo naprawdę smaczne ale bzdury z nawiązaniem do oryginału potrafią zniszczyć nawet ten smak

Moja ocena: [3.225]
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kamcio1990
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.11
        • 300

Ocena z ARTomatu

Kolor: Kolor złocisty - nie ma się do czego przyczepić. [5]
        Piana: Po nalaniu powstała ładna czapa, po zniknięciu osadziła się na powierzchni piwa. Pozostawiła po sobie ślady na kuflu, tworzy ładne meniski. [4]
        Zapach: Zapach delikatny. Najbardziej intensywny był podczas przelewania piwa - oczarował mnie zapach chmielu. Później zapach słabł, mimo to na pierwszym planie był delikatny zapach chmielu, gdzieś za słód. [4]
        Smak: Sądząc po zapachu spodziewałem się fajnie chmielonego piwa, no i tu się przeliczyłem bo goryczka bardzo delikatna. Dominuje tutaj słód, co nie jest wadą piwa. [4]
        Wysycenie: Nasycenie bardzo dobre, komponuje się wraz z piwem. [4.5]
        Opakowanie: Etykietki faktycznie oryginalne, ale czy atrakcyjne? Do mnie nie przemawiają. Nie wiem dlaczego, ale patrząc na nie myślałem że to jakieś słabe piwo. [3.5]
        Uwagi: Po kupieniu nie spodziewałem się cudów, ale okazało się że jest całkiem OK. Stosunek smak/cena wypada bardzo dobrze (3.50zł). W porównaniu do teraźniejszego Ciechana Wybornego wybieram Zdrój Świętokrzyski. Do piwa pewnie wrócę nie raz, dobrze smakuje w jesienne wieczory.

Moja ocena: [4.05]

Comment

• Seta
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2002.10
          • 6964

Ocena z ARTomatu

Kolor: jasne złoto [4]
          Piana: gęsta jak śmietana, można nożem kroić(!) ładnie brudzi szkło, średnio trwała [4.5]
          Zapach: słodowy, kwaskowaty, lekko warzywny, lekko chmielowy, z chlebowym wykończeniem [3.5]
          Smak: lekki, kwaskowaty, nieco słodu, nieco czuć alkohol, śladowa goryczka i niepotrzebny kwasek w finiszu [3.5]
          Wysycenie: spore, odpowiednie [4]
          Opakowanie: oldskulowe, ale nie bardzo zachęca do zakupu, informacje OK [4]
          Uwagi: Sympatyczne piwo, choć z wadami. Cena w Biłgo poniżej 4zł, więc akceptowalna. Latem pewnie wrócę, jeśli będzie nadal dostępne.

Moja ocena: [3.675]
          Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• canigggia
            • 2009.10
            • 451

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
            [
            Opakowanie: Za opakowanie (etykietę), treść i nazwę piwa pała. Na kontrze informacja, ze piwo nawiązuje do PRL-u...gdzie Rzym, a gdzie Krym, co Olsztyn ma do Świętokrzyskiej krainy? Piwo to nawiązuje do pierwowzoru? Gdzie, chyba tylko szata graficzną na jajowatej etykiecie która powinna być prostokątna. Zdrój świętokrzyski mial pomiedzy 3, a 4% alkoholu, a to cos? 6,6% i to ma być smak PRL-u? Z takim przekłamaniem na dzień dobry? Farsa [1]
            To piwo produkowane jest przez Kormorana dla radomskiego Dionizosa. Olsztyn nie ma nic wspólnego ze świętokrzyską krainą. Za etykietę odpowiada także Dionizos, a że warzone jest w Olsztynie, to jest podane o tym info. Dla Dionizosa warzą jeszcze piwo w Gościszewie i w Zawierciu.
            Browarnik Tomek
            TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładne, głębokie i klarowne złoto. [5]
              Piana: Słaba i niska. Szybko opada do cienkiego kożuszka. Do Kormorana to niepodobne. [3]
              Zapach: Na pierwszym planie metaliczność i lekka ścierka, w tle chmiel i zboże. W miare ogrzewania proporcje się odwracają. Nie przypomina Świeżego. [3]
              Smak: Pełny, zbożowy, orzeźwiający i mocno goryczkowy na finiszu. Tu już bliżej do Śweżego. Smaczne piwko. [4]
              Wysycenie: Wysokie. Bąble chmarą lecą do góry cały czas. Brzuszek się napełnia gazem, ale dzięki temu piwo dobrze gasi pragnienie. [4]
              Opakowanie: Old school. Mi się bardzo podobają takie etykiety (choć ta jest nadzwyczaj skromna). Na kontrze komplet informacji. Minus za goły kapsel. [4]
              Uwagi: Przyzwoite piwo, ale z racji słabej dostępności chyba jednostrzałowe.

Moja ocena: [3.6]
              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
              Małe Piwko Blog
              Małe Piwko Blog na facebooku
              Domowy Browar Demon

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika canigggia
                To piwo produkowane jest przez Kormorana dla radomskiego Dionizosa. Olsztyn nie ma nic wspólnego ze świętokrzyską krainą. Za etykietę odpowiada także Dionizos, a że warzone jest w Olsztynie, to jest podane o tym info. Dla Dionizosa warzą jeszcze piwo w Gościszewie i w Zawierciu.
                Piwa zamawiane dla Dionizosa mają tę informację zawartą na kontrze, o ile nie jest to owijka. W tym wypadku ani na etykiecie głównej, ani na kontrze i krawatce nie ma o tym ani słowa.
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Seta
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2002.10
                  • 6964

Jednak się nim chwalą: http://dionizos.radom.pl/?go=bearnard
                  Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                    Jednak się nim chwalą: http://dionizos.radom.pl/?go=bearnard
                    Nawet ja, użytkownik browar.biz nie zaglądam na stronę Dionizosa, nie mówiąc już o pozostałych, przypadkowych osobach, które kupiły to piwo.
                    Tym bardziej Kormoran mógł się postarać o więcej informacji jeśli warzy coś na zlecenie

Comment

• canigggia
                      • 2009.10
                      • 451

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                      Nawet ja, użytkownik browar.biz nie zaglądam na stronę Dionizosa, nie mówiąc już o pozostałych, przypadkowych osobach, które kupiły to piwo.
                      Tym bardziej Kormoran mógł się postarać o więcej informacji jeśli warzy coś na zlecenie
                      Etykiety pewnie nie zamawiał Kormoran tylko Dionizos i to do nich trzeba mieć pretensję, a nie do Kormiego. Kormi swoją robotę wykonał, czyli uwarzył dla nich piwo. Sprawa informacji o piwie, jego marketingu, dystrybucji leży już po stronie Dionizosa.
                      Browarnik Tomek
                      TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• Kwadri
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2009.10
                        • 1216

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. [4]
                        Piana: Średniowysoka, przybrudzona. Błyskawicznie się dziurawi i znika w szybkim tempie do pierścienia i wysepek. Po kilku minutach znika zupełnie. [2.5]
                        Zapach: Niezbyt intensywny, zbożowo-słodowy. W tle nieco warzyw. [3.5]
                        Smak: Niemal identyczny jak pite przed chwilą Przaśne, choć wydaje się nieco mniej słodsze. Słodowy początek z przyjemnym zbożowym tłem. Powoli dociera raczej delikatna goryczka z lekko chlebowymi posmakami, ale nadal mocno czuć zbożowe akcenty. Smaczne. [4]
                        Wysycenie: Średniowysokie, odpowiednie. [5]
                        Opakowanie: Proste, ale ma swój oldschoolowy urok. Parametry podane, kapsel golas. [4]
                        Uwagi: Z datą 23-04-12. Drink Hala we Wrocławiu.

Moja ocena: [3.725]
                        www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• lukk-mkm
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.06
                          • 21

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny bursztynowy. Można powiedzieć - klasyka. [4]
                          Piana: Na początku obfita. Po dwóch minutach została z niej cienka obręcz przy krawędzi kufla. [3]
                          Zapach: Mieszanka słodu i zbóż. Chmiel niemal nie wyczuwalny. [3.5]
                          Smak: Mocno wyczuwalny alkohol niemal zabija całą resztę. Pod koniec ledwie wyczuwalna goryczka. [2.5]
                          Wysycenie: Poniżej średniej - jak dla mnie za małe. [2.5]
                          Opakowanie: Pomijając niedociągnięcia w stylizacji nawiązującej do piwa niegdyś warzonego w regionie, podoba się - i to bardzo. [4]
                          Uwagi: Całkiem niezłe opakowanie, zawartość już nie...

Moja ocena: [3.05]

Comment

• YouPeter
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.05
                            • 2379

Ocena z ARTomatu

Kolor: Słomkowo-złoty. Mógłby być odrobinę ciemniejszy. [4]
                            Piana: Biała, o średniej gęstości. Utrzymuje się przez ok. 3-5 minut, po czym niemal całkowicie zanika, pozostając jedynie w postaci cienkiego okręgu. Nie pozostawia większych śladów na ściankach kufla. [3]
                            Zapach: Chmielowo-słodowy z przewagą tego drugiego. Można się doszukać delikatnych nutek chlebowych oraz siarkowych. Intensywność średnia. [3.5]
                            Smak: Słodowy z delikatnymi słodkimi owocami w oddali. Chmiel również tutaj jest wyczuwalny jednak jest on obecny na drugim planie. Goryczka jak na tak mocne piwo dobrze wyczuwalna, zaokrąglona. Alkohol raczej nie niszczy bukietu smakowego gdyż występuje w niskim natężeniu. Pełność smaku na średnim poziomie. [4]
                            Wysycenie: Odpowiednie. [5]
                            Opakowanie: Etykieta stylizowana na okres PRL-u, co też jest wspomniane na kontretykiecie. Mi bardzo przypadła do gustu. Wszystkie ważniejsze informacje są podane. Kapsel goły. [4.5]
                            Uwagi:

Moja ocena: [3.8]
                            Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• zgroza
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2008.03
                              • 3605

Ocena z ARTomatu

Kolor: klarowne, ciemnożółty [4.5]
                              Piana: średnio, powoli opada do 0 [3.5]
                              Zapach: kwiatowo-miodowy [3.5]
                              Smak: słodko-miodowy, sporo kwiatowości, goryczka umiarkowana. [3.5]
                              Wysycenie: w normie [4.5]
                              Opakowanie: B. przyjmmna eta retro. Nawiązanie (nie musi być przecież reprint od razu) do Radomia chyba przede wszystkim, z wkomponowanym miśkiem Dionizosa. http://www.browarymazowsza.pl/upload...94_600_530.jpg, Niestety, piwo jest trochę za mocne (4,95% wagowo) i przy stosunkowo niskim nachmieleniu krzyczy o chmielu lubelskim. Czy ktoś może się wypowiedzieć, na ile to pasuje smakowo do ówczesnych wyrobów. [4]
                              Uwagi: Polacy potrafią uwarzyć miodowe piwo nawet jak nie dodają miodu W sumie b. dobry, pełny lagerek, ale wzorcowy dla stylu to on nie jest. B. przyjmmna eta retro.

Moja ocena: [3.625]
                              Lotna ekspozytura browaru

Też Was kocham.

Comment

• mimazy
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.04
                                • 118

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kloss
                                Etykieta raczej nawiązuje do Jędrzejowa.
                                Raczej do radomskiej filii Browarów Wareckich, (dawniej Browar Parowy Saskiego w Radomiu)

Comment

Przetwarzanie...