Piwo gotowe do oceny
Kormoran, Marcowe
Collapse
X
-
Kormoran, Marcowe
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Niezły mózgotrzep wyszedł. Amberowskie Żywe przy podobnym ekstrakcie ma jednak spoooro niższą zawartość alkoholu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziNiezły mózgotrzep wyszedł. Amberowskie Żywe przy podobnym ekstrakcie ma jednak spoooro niższą zawartość alkoholu.
Comment
-
-
Niech się Kormoran zdecyduje czy chce robić dobre piwa, które mają smak, czy mózgotrzepy. Pod względem relacji ekstrakt-alkohol Marcowe osiąga podobne wyniki jak Krzepkie, Rześkie i Świeże.
Taka ciekawostka - wpisałem sobie dane ekstraktu do programu BeerSmith i starałem się wyznaczyć wartość FG dla ich piw. Nie wnikam jak bardzo jest to zgodne z rzeczywistymi wartościami, chodziło mi o wyznaczenie jakiejś wartości świadczącej o odfermentowaniu, którą można by porównać różne piwa.
Świeże i Rześkie - 0,3
Krzepkie - 0,6
Marcowe - 1
Warmiak - 2,5
Jasne - 3,3
Porter - 5
Ciemne - 5,2
I dla porównania:
Bierhalle Marcowe - 3
Tak więc nie spodziewam się po tym piwie wiele. Szkoda, że nie znałem tych parametrów podczas zwiedzania browaru, to bym poruszył ten temat w rozmowie z pracownikami browaru...JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Nic nie zrozumiałem z Twojej wypowiedzi. Dlaczego miałoby nie być dobre? I co ma wspólnego z "dobrocią piwa" stopień odfermentowania i ilość alkoholu?Last edited by fidoangel; 2011-09-13, 18:14."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziDlaczego miałoby nie być dobre?
I co ma wspólnego z "dobrocią piwa" stopień odfermentowania i ilość alkoholu?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Czy Kormoran Ciemny to piwo, które piliśmy na Zlocie? Jeśli tak, a mam takie wrażenie, to niewiele można mu zarzucić.
Gdyby za pełnię smakową piwa, bezpośrednio, odpowiadała ilość dekstryn i stopień odfermentowania to każdy by potrafił zrobić doskonałe piwo. A jak jest?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziCzy Kormoran Ciemny to piwo, które piliśmy na Zlocie? Jeśli tak, a mam takie wrażenie, to niewiele można mu zarzucić.
Gdyby za pełnię smakową piwa, bezpośrednio, odpowiadała ilość dekstryn i stopień odfermentowania to każdy by potrafił zrobić doskonałe piwo. A jak jest?JEDNO PIVKO NEVADI!
Comment
-
-
Zanim zaczniecie się tak brandzlować współczynnikami wyliczonymi z ekstraktu i alkoholu radzę zauważyć, że jeśli te dane były wzięte z etykiety, to znaczy tylko tyle, że niegdysiejsze PNy (bo chyba już nie obowiązują) tak stanowiły i nie musi to mieć nic wspólnego z parametrami piwa - wszak u nas wciąż im mocniejsze piwo tym lepiej się sprzedaje (przynajmniej tak sądzą marketingowcy), niestety...Last edited by iron; 2011-09-13, 19:12.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzijeśli te dane były wzięte z etykiety, to znaczy tylko tyle, że niegdysiejsze PNy (bo chyba już nie obowiązują) tak stanowiły i nie musi to mieć nic wspólnego z parametrami piwa - wszak u nas wciąż im mocniejsze piwo tym lepiej się sprzedaje (przynajmniej tak sądzą marketingowcy), niestety...Last edited by Pendragon; 2011-09-13, 19:22.
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie
Comment
-
-
Być może napisał to co ma być na etykiecie?bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Myślę, że nie ma się co ekscytować dopóki piwa nie spróbujemy.
Comment
-
-
Hmmm...
Czemu nie dzielicie się spostrzeżeniami sensorycznymi???
Ja zacznę z nieoficjalną oceną:
Niezależnie od danych na etykiecie, piwo wg mnie za mało treściwe i zbyt mało słodowe, z przewagą nut chmielowych.
Mam wrażenie, że piwinno jeszcze poleżeć, choć z informacji wynika, że za dwa tygodnie winno trafić na rynek.
Z niecierpliwością czekam na oficjalną premierę efektu już końcowego.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziCzemu nie dzielicie się spostrzeżeniami sensorycznymi???
Comment
-
Comment