Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
Wyświetlenie odpowiedzi
Kormoran, Marcowe
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziTak że strach jest.
Za to pszenica z tanka rewelacjaPoszukuję
Comment
-
-
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Na początku pomarańczowo-ceglasty, lekko wpadający w delikatny róż, po dolewce drugiej połowy piwa ton ciemniejszy, miedziany (odczucia różu mogą być sfałszowane przez sztuczne oświetlenie) [5]
Piana: Początkowo bujna, jednak z czasem (zbyt krótkim) znika całkowicie. Kolor biało-kremowo-szary. [2.5]
Zapach: Bardzo mi odpowiada. Silnie słodowy, lekko palono-prażony. Brak karmelu. Czuć alkohol i dlatego nie dałem 5. [4.5]
Smak: Tutaj jest trochę rzeczy do poprawy. Za bardzo czuć alkohol, trochę brakuje słodowej głębi, trochę wodniste. Ale pomimo tych wad, to naprawdę solidne piwo. Słodowe, lekko podpalane, wytrawne. Smakuje mi. [3.5]
Wysycenie: Średniowysokie w kierunku wysokiego. Odpowiednie. [5]
Opakowanie: Bardzo estetyczne, podany ekstrakt i zawartość alkoholu. Nie ma szału, jeżeli chodzi o oprawę graficzną, ale solidnie, jak na Kormorana przystało. [4]
Uwagi: Piwo było prezentem od Browaru Kormoran, przysłanym w opakowaniu, którego zdjęcie jest post wyżej. Myślę, że mogłoby jeszcze leżakować, ale ogólnie jest potencjał na bardzo dobre piwo. Tylko niech będzie mniej alkoholu i będę szczęśliwy.
Moja ocena: [3.925]
Comment
-
-
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złoty z rubinową poświatą [4.5]
Piana: Cienkoziarnista, dość spora, trzyma się do końca konsumpcji [4.5]
Zapach: Nuty słodowe i karmelowe. [3.5]
Smak: Niestety, ale tak wysokie odfermentowanie musiało się odbić czkawką temu piwie. Jest przyciężkawe, misiowate, brak tu jakiegoś przecięcia. Nuty słodowe, karmelowe i palone tu są, ale niestety we wszystkim przeszkadza dość ordynarny posmak alkoholowy. [3]
Wysycenie: Ciut przy duże. [4]
Opakowanie: Jak zwykle mocny punkt piw z Kormoranaa. [4.5]
Uwagi: Kupione "U Joli" za 5,90. Jakby zmniejszyć zawartość alkoholu to byłoby to ciekawe piwo, a tak to wyszła tylko marcowa mutacja polskiego stronga.
Moja ocena: [3.525]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: ciemnej herbaty, bardzo ładny, klarowny [5]
Piana: lekkie ecru, drobna, czapowata, opada w zauważalnym tempie, osadza się drobnymi krzaczkami [3]
Zapach: słabiutki ale miły, to co udaje mi się wyczuć lekki zapach słodu oraz leciutki zapach owocowy [2.5]
Smak: z początku przyjemne ale ta przyjemność za moment zamienia się w jakąś dziwną gorzkawość, pestkową, po której aż się skrzywiłem, naprawdę mam wrażenie jakby w tym piwie był wyciąg z pestek, samo piwo jest dość wytrawne, można wyczuć leciuteńki chmielowy posmak oraz bliżej nieokreślona owocowa nuta [3.5]
Wysycenie: zbyt duże, za mocne kłucie w język przez co piwo ma charakter ostrego [3.5]
Opakowanie: bardzo ładna etykieta, firmowy kapsel, który juz zaczyna mnie nuzyć [4.5]
Uwagi: W sumie całkiem niezłe piwo ale nie prędko po nie, nie sięgnę, po prostu nie mój smak
Moja ocena: [3.225]Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Kolejne piwo na naszym rynku, w którym goryczka, gorzkość, czy jakby to nie nazwał zabija wszystko co mogłoby się w nim objawić.
Aczkolwiek są i plusy:
- przyjemny zapach, który przyciąga wspomnienia z dawnego Złotego Smoka; miłe zaskoczenie
- po długim, bardzo długim oczekiwaniu (dobrych kilkadziesiąt sekund, jeśli nie kilka minut, w momencie kiedy tępa gorzkawość przestanie męczyć podniebienie), pełnym koncentracji na organoleptycznych doznaniach, w ustach pojawia się przyjemna słodowa nuta, co udowadnia, że piwo mogłoby być naprawdę dobre.
Tylko czemu, na Boga z jakiego powodu, tak poraża tą goryczką.
Bardzo żałuję, bo z dreszczykiem emocji czekałem by zasiąść do tego piwa, ale póki co nie będę nabywał. Choć wciąż liczę, że ten jak na razie wyciąg z rybiej żółci, zamieni się w piwo. Ma, moim zdaniem, ku temu predyspozycje.Last edited by Bombadil13; 2011-10-02, 18:26.Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedziPodejdź do tego tak: mam nową etykietę do kolekcji
Tylko ja naprawdę z zaciśnietymi kciukami kibicuję Kormoranowi (innym browarom wprowadzającym marcowe na rynek też będę kibicował).Poszukuję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13 Wyświetlenie odpowiedziKolejne piwo na naszym rynku, w którym goryczka, gorzkość, czy jakby to nie nazwał zabija wszystko co mogłoby się w nim objawić.
(...)
tępa gorzkawość
(...)
poraża tą goryczką.
(...)
Choć wciąż liczę, że ten jak na razie wyciąg z rybiej żółci, zamieni się w piwo. Ma, moim zdaniem, ku temu predyspozycje.
Comment
-
-
A mi to piwo bardzo przypomina pitego i chwalonego przeze mnie często Golda Mocnego, a bardziej precyzyjnie - bardziej odfermentowanego Golda Mocnego.
Kolor, piana, zapach, smak, goryczka - niemal identyczne, prarametry - bardzo zbliżone. Piwo oceniam (tak jak Golda) jako dobre, aczkolwiek nie w kategorii Oktoberfestbier, gdzie piwo powinno być znacznie bardziej słodowe, treściwe, mniej chmielowe i zdecydowanie słabsze.
Temu piwu znacznie bliżej do wspomnianego Golda lub Krzepkiego.Last edited by wrednyhawran; 2011-10-06, 21:09.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon
Comment
-
-
Piekna piana, kolor ciemnego zlota, zapach palonego slodu. Tresciwe w smaku: goryczka palonego slodu, nuty karmelowe. Alkohol rozgrzewa, ale w smaku go nie czuc - co swiadczy o wylezakowaniu. Wysycenie jak zwykle w Kormoranach - idealne. Godny konkurent "Zlotego Smoka" z Fortuny - musze je kiedys porownac bezposrednio. Zdecydowanie do powtorzenia."Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
Comment