Piwo gotowe do oceny
Sulimar, Cornelius Ciemny Pszeniczny
Collapse
X
-
Sulimar, Cornelius Ciemny Pszeniczny
moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot
Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzieTagi: brak
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: brudno-brązowe, mętne [5]
Piana: jasnobeżowa, gęsta, czapowata, opada powoli ale w zauważalnym tempie, osadza się na szkle malutkimi drobinkami [3.5]
Zapach: dość mocny, miła pszeniczno-owocowa nuta [4.5]
Smak: dość gęste, treściwe, pełne, miły leciutki chlebowy posmaczek przeplatanymi z lekko kwaśnawą nutą, obecną ale nie nachalną, w tle leciutki posmak drożdży [4.5]
Wysycenie: mogłoby by byc ciut mniejsze, babelki sprawiają, że momentami piwo jest za ostre [4]
Opakowanie: cała nowa seria Corneliusów podoba mi się, do tego dedykowany do piwa kapsel [5]
Uwagi: Fajny produkt, wart ponownego sięgnięcia
Moja ocena: [4.425]Last edited by becik; 2011-10-03, 15:58.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti Wyświetlenie odpowiedziKot przepiękny.
Comment
-
-
ator, ator, ator.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Aromat - wyczuwalne drożdże, słód z lekkimi owocami
Barwa- brunatno-brązowa
Piana - wysoka, gęsta, beżowa, średnia trwałość
Wysycenie - choć trochę musuje, to jak na pszenicę niskie
Smak - słodowa baza, kwaśność, ale nie taka pszeniczno cytrusowa, dla mnie zbyt dominująca, w tle jakby kawowe nuty, po ogrzaniu bardziej karmelowe. Niezbyt to wszystko zbalansowane. Może to kwestia doboru słodów.
Treściwość - dość wysoka.
Wypiłem bez specjalnego zachwytu, ale też bez skrzywienia. Chyba powrócę do niego, bo ciemna pszenica, to na naszym rynku w sumie nowość i akurat ten produkt Sulimaru może być ciekawy.
Drink-Hala, Wrocław
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Mętne, ciemna herbata. [4.5]
Piana: Gęsta, drobno pęcherzykowata ale trochę zbyt mała jak na pszenicę. [4]
Zapach: NIe jest nieprzyjemny ale też nie ma tu charakterystycznych cech pszenicy. W tle kwaskowatość. [3]
Smak: Delikatna kwaskowatość, w tle kawowa paloność, delikatny grejpfrut. Pijalne, pełne. [4]
Wysycenie: W sumie OK. [4]
Opakowanie: Mnie ta tandetna kolorystyka i wzornictwo nie przekonuje. Do tego to "złoto z..." przy piwach ciemnych... [3]
Uwagi: Zdecydowanie bardziej udane od KOźlaka z nowych propozycji Corneliusa.
Moja ocena: [3.625]"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Ktoś napisał o delikatnej kwaskowatości - przez pierwsze parę sekund kwaskowatość (a raczej kwasowatość) jest tak silna i odrzucająca że pomyślałem o zepsutym egzemplarzu i zlewie. Dalej jest mniej dramatycznie ale zamiast kwasu dochodzi nieznośny smak karmelowego przepalenia (w zapachu też), jakby miks koźlaka z pszenicą. (chociaż nie piłem Sulimarowego koźlaka jeszcze). Na razie słabo, spróbuje za jakiś czas, jeśli to piwo się uchowa na rynku.
Comment
-
-
Dziwny to pszeniczniak. Kolor wyjatkowo ciemny. Smak wytrawny, kwaskowy; czuc suszone owoce. Pod wieloma wzgledami przypomina "Corneliusa Kozlaka".
Duzy plus za piane - idealna, az do brzegu szklanki"Jedno pivo ne vadi!"
"Kupuje tylko w polskich sklepach!"
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Rubinowoherbaciany, mętny. [4]
Piana: Chudzina... Początkowo przez chwilę wysoka, beżowa, drobna, ale po kilku minutach nie ma śladu. Tak pszenicy się nie godzi. [2.5]
Zapach: Słodowy, trochę karmelu, trochę grejpfruta. [3.5]
Smak: Goryczka, lekki kwasek, ślad słodu palonego i minimalny powiew karmelu. W sumie ciekawy nawet, ale dość daleko to od pszenicy ciemnej... [3]
Wysycenie: Jak na pszenicę, to niezbyt wysokie, ale - w sumie - do ciemnej pszenicy może być. [4]
Opakowanie: NRW, dedykowany kapsel, parametry podane, wzornictwo w nowej linii browaru. Mnie nie urzeka, ale ogólnie nieźle. [4]
Uwagi: Duży szacunek za podejście do tematu ciemnej pszenicy, ale - jak na razie - to jeszcze długo nie to...
Moja ocena: [3.275]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Kolor jest ładny, brązowy, a pod światło ciemny karmazynowy. Ale też nigdy nie piłem ciemnego pszeniczniaka, który byłby aż tak ciemny. Dlatego nie daje 5 - za pewną niezgodność ze stylem. [4.5]
Piana: Najmocniejsza strona tego piwa. Zwarta, trwała, przyjemnie beżowa. [5]
Zapach: Brakuje nut owocowych, typowych dla pszenicznych piw. Jest za to karmel, a raczej zapach karmelkowy. [3.5]
Smak: Owocowość, niewyczuwalna w zapachu, jest obecna w smaku. Ale na drugim planie. Na pierwszym jest karmelowość i kwasowość. Ogólnie jednak piwo jest mało wyraziste, ale przy tym też jakieś nieharmonijne. [3]
Wysycenie: Wysokie, właściwe dla stylu. Ja za tak nagazowanym piwem niestety nie przepadam. [4.5]
Opakowanie: Nie jestem zwolennikiem tak zdobnych etykiet, ale za spójność szaty graficznej na wszystkich piwach z Piotrkowa i za jakość wykonania daje wysoką ocenę. [5]
Uwagi:
Moja ocena: [3.625]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: lekko mętny,jakby brązowy [4]
Piana: jasnokremowa,trwała i gęsta,pod koniec utworzyły się kratery [4.5]
Zapach: bardzo ładny i intensywny aromat bananowo-kwiatowy [4.5]
Smak: trochę bananów i gożdzików,trochę ciemnego słodu,trochę delikatnej goryczki-niby OK,jednak pije się ciężko(może to wina zbyt małego gazu?) [3.5]
Wysycenie: za słabe,szkoda! [3]
Opakowanie: podoba się szata graficzna,jest info o piwie,firmowy kapsel [5]
Uwagi: Piwko ciekawe i do powtórki.mam nadzieję że następne będą lepiej nagazowane.PZDR
Moja ocena: [4.025]mb WOS
Comment
-
-
Czy mi się zdaje, czy to pierwsza ogólnodostępna polska ciemna pszenica?
Piwo ma swoje wady. Jest zbyt słodowe, zbyt ciężkie w smaku; brakuje orzeźwiającego tła.
Z drugiej jednak strony ciemne słody (szczególnie karmel i szczególnie przed ogrzaniem) za słabo zaznaczone.
Niemniej jednak pierwsze koty za płoty - da się wypić, choć do zachodnich wzorców trochę brakuje.Piwa i pacierza nie odmawiam
Comment
-
Comment