Kolor: Mętny, złotopomarańczowy. [4.5] Piana: Białokremowa, wysoka, sztywna i drobna. Dość trwała. [4] Zapach: Spod miodowej kołderki wychyla się powiew cytrusowo-bananowy... [3.5] Smak: Zauważalna lekka goryczka grejpfrutowa, podobnie jak (potencjalne) pozostałe pszeniczne smaki zbyt mocno przytłumiona miodem... [3.5] Wysycenie: Hm, jak dla pszenicy, to za niskie, ale jak dla miodu, to OK. [4] Opakowanie: Nowa linia browaru. Dedykowany kapsel, parametry, staranne. Obiektywnie OK, ale to jakoś nie moja estetyka. [4] Uwagi: Zastanawiam się, czym to piwo różni się od Corneliusa Honig-Weizen? Ale, nawet jeśli to to samo, to plus za spolszczenie .
Trochę wkurza marketingowa podpucha na ecie: MIODOWY duży napis, pszeniczne już znacznie mniejszą - wiadomo, miód jest trendy... .
Też się zastanawiam, dlaczego to piwo ma nowy wątek, a nie tylko zmianę nazwy. Parametry takie same jak przy Honig Weizen. Piwo oceniałem już w odpowiednim wątku, więc nie będę się powtarzał. Napiszę tylko, że wciąż mi smakuje i ma fajny kapselek do serii.
Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2011-11-12, 15:01.
Też się zastanawiam, dlaczego to piwo ma nowy wątek, a nie tylko zmianę nazwy.
No właśnie dlatego ma nowy wątek, bo zmieniło nazwę. Gdyby zmieniły się parametry, a nazwa została ta sama, to byłby jeden wątek. Taka polityka na browar.biz.
Gdyby zmieniły się parametry, a nazwa została ta sama, to byłby jeden wątek.
Heh, czyli mam rozumieć, że jak zmieniają się parametry (a co za tym idzie - smak) piwa, to jest to to samo piwo co przedtem, a przy zmianie tylko nazwy marketingowej to już mamy zupełnie inne, nowe piwo, tak?
No jeśli to ma być sensowna polityka to chyba coś tu nie gra;/
No właśnie dlatego ma nowy wątek, bo zmieniło nazwę. ... Taka polityka na browar.biz.
To dlaczego z Weizenem nie zastosowano tej samej metody? ART nie potrafił mi tego wytłumaczyć, więc może ty spróbujesz, skoro tak dobrze znasz politykę na browar.biz:P
Dla mnie to jest brak konsekwencji.
Kolor: Pomarańczowy, mętny, lekko blady. [4] Piana: Jak na weizena - nieco zbyt mało obfita i trwała. [3.5] Zapach: Przyjemny, bez miodowego aromatu. Zachęcający [4] Smak: Na początku fajny miodowy weizen. Potem pojawił się tępy, chemicny posmak, który całkowicie popsuł wrażenia smakow. [2.5] Wysycenie: W normie - jak dla weizenów. [4.5] Opakowanie: Utrzymane w "corneliusowskiej" konwencji. Kapselek do kolekcji. [4] Uwagi: Kupione w sosnowieckim Auchan. To nie jest dobre piwo. Wydaje mi się, że Honig Weizen był lepszy.
Kolor: Kolor jak to kolor w pszenicznym. Dobrze mętne - nieprzezroczyste, złociste. [4] Piana: Zbyt obfita. Po otwarciu wykipiało mi piwko. Bardzo duża piana, jednak szybko opada. [2.5] Zapach: Bardzo fatalny jak dla mnie. Pachnie jak rzygi. [2] Smak: Nie podeszło mi to piwo. Z początku w smaku jak woda z odrobiną miodu. Bez wyrazu. Po kilku łykach trochę lepiej smakowało ale i tak bez rewelacji. Chyba najgorsze miodowe jakie piłem. [2] Wysycenie: Nasycenie akurat ma dobre, nie napompowało mnie. [4.5] Opakowanie: Takie nijakie. Wolę klasyczne etykiety oparte o Polskie wzornictwo jak na Raciborskim albo Twierdzowym. Tutaj jakaś etykieta i butelka jak na Niemieckich piwach. [2.5] Uwagi: Zdecydowanie nie warte uwagi. Gdyby nie dobre nasycenie Co2 to bym nie zmęczył tego piwa. Niby pszeniczne ale jakieś bez wyrazu. Nie czuć miodu. Za drogie.
Kolor: Po prostu weizenowy. Ładnie wpada w pomarańcz, jest odpowiednio mętny. [5] Piana: Dość wysoka, opada do ładnej, grubej warstwy. Trwała. [4] Zapach: W równym stopniu czuć miód i goździki, ale poza nimi już nic innego, za bardzo dominują. [3] Smak: Tu miód nie dominuje, jest tylko dodatkiem, ale bazowy weizen jest bardzo cieniutki. Pojawia się trochę bananów, ale nie ma tu głębi, piwo jest zbyt wodniste. [3] Wysycenie: Trochę za niskie. [4] Opakowanie: Sztampa do bólu - plaster miodu, pszczółka, ściekający miodek... Do tego ten dziwaczny corneliusowy kogucik, który za dobrze nie wygląda. Plus natomiast za dostosowanie tego piwa do reszty linii i za dedykowany kapsel. [3] Uwagi:
Kolor: Typowy dla pszenicznego, może lekko zbyt ciemny. [4.5] Piana: Utrzymuje się niemal do samego końca, trwała. [5] Zapach: Goździki, miód, ale banana już nie da się niestety wyczuć. [3.5] Smak: Czuć zdecydowanie goździki oraz posmak miodowy. Miód nie wybija się na tyle, by przyćmić kwaskowaty smak weizena, bardzo dobry. [4] Wysycenie: Dobre, choć mogłoby być nieco wyższe, bo gaz bardzo szybko się ulatnia. [3.5] Opakowanie: Sądzę, że tak dobre piwo zasługuje na zdecydowanie lepszą oprawę graficzną. Miód i pszczółka faktycznie są nazbyt typowe, warto zainwestować w dobrego grafika . Plus jednak za dedykowany kapsel. [3.5] Uwagi:
Kolor: pomarańczowy, po wlaniu mułu bardzo mętny, który ciekawie się lekko rozpuścił i wirował takimi smugami w szklance
Piana: Nie jest jakaś kolosalna, ale trwała
Zapach: Goździki, miód, banan na granicy percepcji
Smak: goździki, lekko kwaskowate, wyraźna, ale nie spora i muląca nuta miodowa
Miód jest obecny, ale nie zabija smaku weizena. Brakuje troszkę bananów
Wysycenie: średnio idące w niskie, dlatego szybko się pije
Opakowanie: za ciemne, jakieś takie smutne, ale liczy się smak a nie grafika. Plus za pełny skład
Uwagi: Warka do 16.07.13. pite 15.07.13, oznak zepsucia brak (choć w tym stylu trudno wyłapać skąd jest kwaskowość
kupione w promocji za 3zł. Jak nie przepadam za piwami miodowymi to to wypiłem bez problemu. Jak się trafi w dobrej cenie kupię ponownie.
Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-07-17, 10:57.
Warka do 13.10.13
Pite 12.10.13
Cena w "promocji" 1,89zł
Mogłem kupić więcej.
Pszenica z tych lekko kwasko-wytrawnych. Miód delikatnie zaznaczony i fajnie kontruje resztę.
Wypiłem z przyjemnością a za taką cenę to świetna sprawa :]
W regularnej cenie (ok 4zł) wolę testować pszenice, których jeszcze nie piłem.
Ostatnia zmiana dokonana przez dlugas; 2013-10-14, 09:47.
Kolor: Mętny, jasny żółty [3.5] Piana: Niemalże biała, drobno i srebrnoziarnista [3.5] Zapach: Słody, miodu i ...kiszonej kapusty [3.5] Smak: Mocno miodowy i goryczkowy [4] Wysycenie: Niewysokie, idealne! [5] Opakowanie: Jak mawiali w szkole - bardzo dobrze trzy plus :-) [3.5] Uwagi: Piłem piwo z przeceny w ostatnim dniu daty przydatności do spożycia
Kolor: Mętne, ciemnożółte wpadające w pomarańczowy. [4.5] Piana: Drobnopęcherzykowa, średnio obfita, nie trzyma się zbyt długo. [3.5] Zapach: Dominują goździki, a za nimi miód. [4] Smak: Dobre, słodycz miodu przyjemnie miesza się z pszeniczną kwaskowatością co daje efekt orzeźwienia. Samo piwo nie jest zbyt treściwe. [3.5] Wysycenie: Ciut za wysokie. [3] Opakowanie: Butelka bezzwrotna, komplet podstawowych informacji, estetyczne wzornictwo nawiązujące do serii Corneliusów. Do koguta nic nie mam. [4] Uwagi: Kupione w promocji, na lato będzie jak znalazł.
Comment