Podobnie jak rok temu byłem na premierze GCh w CH Promenada. Tuż przed premierą pani z GŻ wypytywała czekających co wiedzą o tym piwie, jakie mają oczekiwania z nim związane itp. W zamian rozdawała piny . A już po odsłonięciu stoiska do roboty zabrała się ekipa filmowo-fotograficzna, nawet się załapałem na parę ujęć
Zamkowy, Grand Champion 2011
Collapse
X
-
Podobnie jak rok temu byłem na premierze GCh w CH Promenada. Tuż przed premierą pani z GŻ wypytywała czekających co wiedzą o tym piwie, jakie mają oczekiwania z nim związane itp. W zamian rozdawała piny . A już po odsłonięciu stoiska do roboty zabrała się ekipa filmowo-fotograficzna, nawet się załapałem na parę ujęćComment
-
ps.będąc wielokrotnie w Dusseldorfie za każdym razem serwowano mi piwo w takich 200ml szklankach lub pokalachLast edited by PiwnicaZamkowa; 2011-12-06, 23:31.Comment
-
Okrągłe, metalowe znaczki reklamowe.
Alty i inne KolscheJEDNO PIVKO NEVADI!Comment
-
Comment
-
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasny, bardzo klarowny. Zdaje mi się, że np. Früh był jeszcze jaśniejszy, ale generalnie nie ma się czego przyczepić [5]
Piana: Zbudowałem sporą podczas nalewania, ale szybko zaczęła opadać. [3.5]
Zapach: Wyraźnie wyczuwalne zbożowe nuty, za to spory plus. Gdzieś tam z tyłu czai się chmielowy zapaszek, owoców jak na lekarstwo, za to całość zostaje zdominowana przez jakąś ciężkawą słodowość znaną z Brackiego, czy produktów Kormorana i Ambera. Psuje to cały efekt. [3.5]
Smak: Tutaj jest jeszcze gorzej. Na początku jeszcze ta świeżość i lekkość kölschowa walczy, ale po chwili się poddaje i na wierzch wychodzi to, co było w zapachu. Przez chwilę miałem obawy, czy nie pojawiają się żelazowe smaki, ale jednak nie. Jest za to taka charakterystyczna nuta znana właśnie z Brackiego, a której nie potrafię nazwać. Widzę, że niektórzy przede mną piszą o "mineralnej" nucie - być może to to samo.
Generalnie czuć, że GCh nie jest lagerem, ale moim zdaniem brakuje mu lekkości znanej z kolońskich oryginałów i uważam, że to wina browaru. Podejrzewam, że piwo, które wygrało konkurs było o niebo lepsze. No i jeszcze na koniec - goryczka jest prawie niewyczuwalna, pewnie przytłumiona tą ciężką słodowością. [3]
Wysycenie: Trochę za niskie. Pod koniec butelki brakuje już nieco gazu. [4]
Opakowanie: Etykieta nawiązuje do oryginalnych kölschy (chociaż średnio urodziwa), gustowny kartonik i przepiękna szklanka! Ta ostatnia to największa zaleta tego całego zamieszania mikołajkowego Stanowiła dodatek do trzech piw. [5]
Uwagi: Po trzech GCh powstał już mój osobisty ranking jak na razie tegoroczny zajmuje niestety ostatnie miejsce. Prowadzi BPAB przed BKD.
Moja ocena: [3.475]Comment
-
I bądz tu mądry i pisz wiersze, jak nawet samo BJCP prawi, że: Każdy browar z Köln produkuje piwo o innej charakterystyce, i każdy interpretuje Konvention delikatnie inaczej. Dopuść pewną ilość wersji w stylu kiedy oceniasz. Zwróć uwage, że bardziej wytrawne wersje wydają się bardziej chmielowe albo bardziej gorzkie niż specyfikacje IBU mogą sugerować.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Co do całej akcji dodam jeszcze, że w moich sztangach znalazło się sporo rozbitego szkła. Pewnie w transporcie trzasła im jakaś szklanka i okruchy powpadały do środka, więc jak ktoś kupował czempiona w Sopocie, niech ma się na baczności
Właśnie spojrzałem sobie na kontrę GCh 2011 i widzę, że mieszanka słodów użytych do warzenia jest unikalna, natomiast sam produkt GŻ już unikatowy
Wracając do poważniejszych rzeczy. Ciekawym, które sklepy w Gdańsku (oprócz dwóch mi znanych) zrobiły przedpremierę Kölscha. Czy w przyszłym roku Grand Championy tam rzeczywiście nie trafią? To by oznaczało, że GŻ rezygnuje ze sporego rynku, najbliższa Alma jest w Sopocie. Ja tam pojadę, ale sporo osób pewnie w ogóle odpuści sobie GCh w takiej sytuacji. A jeszcze warto zwrócić uwagę na fakt, że lepsza dostępność prowokuje nieraz do zakupu piwa, choć nie miało się tego w planach. W zeszłym roku miałem tak z BPAB. Akurat stało na półce w jakimś sklepie, nie było nic lepszego, a że mi smakowało, to lądowało w koszyku. Tak więc zastanawiam się, kto więcej straci - właściciele sklepów, czy jednak producent.
Na koniec, żeby była jasność - nie popieram sklepikarzy, którzy wystawili przedpremierowo GCh, jeżeli było nawet tylko ustne porozumienie, że robimy to dopiero 6 grudnia. A może nie było porozumienia? Może przedstawicielom GŻ się "zapomniało"?Comment
-
zły tok myślenia. To nie GZ rezygnuje tylko sklepy pozbawiły swoich klientów.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
Zagiąłeś mnie trochę co to był za kölsch? tak czy siak oceniane piwo średnio mi smakuje, właśnie ze względu na tę ciężką słodową nutę plus coś tam jeszcze brackopodobnego.Comment
Comment