Browar na Jurze, [Pinta] Psze Koźlak

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cannabee776i99
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.08
    • 658

Ocena z ARTomatu

Kolor: Jasny, ale nie za jasny, brąz, mętne. [5]
    Piana: Piękna kremowa czapa, która utrzymuje się bardziej niż przyzwoitą warstwą przez cały okres konsumpcji, przy okazji brudząc szkło. [5]
    Zapach: Typowo pszeniczny, banany z lekką nutką karmelu. [5]
    Smak: Tutaj na pierwszy plan wysuwają się winno-owocowe kwaskowate nuty, dalej nuty goździka oraz karmelowo orrzechowe posmaki łagodzące i uzupełniające kompozycję. Bardzo smaczne. [5]
    Wysycenie: Raczej dość wysokie, co jakiś czas potrafi się odbić. [4.5]
    Opakowanie: Zamysł jest fajny, ale zatrudnijcie jakiegoś przyzwoitego grafika, mogę dać jakiś namiar jakby co. [3.5]
    Uwagi: Rewelacyjne, do powtórki póki jeszcze jest. Ocena wersji butelkowej.

Moja ocena: [4.9]

Comment

• Gringo
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2007.07
      • 2162

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brunatno - brązowy, nie przejrzysty, odpowiedni. [5]
      Piana: Przy nalewaniu potężna, biała, sprężysta, do końca pozostaje solidny kożuch, ładnie oblepiając szkło. [5]
      Zapach: Przeważają bananowe nuty, w oddali są goździki. Bardzo ładny zapach, to piwo przed każdym łykiem chce się wąchać. [5]
      Smak: Na początku uderza kwaskowość, następnie dominację obejmuje wspaniały smak bananowo - karmelowy, treściwy, mięsisty. Kolega uświadamiający się w piwach, stwierdził że to piwo można nożem kroić. Bardzo smaczne. [4.5]
      Wysycenie: Dość duże, powoduje że piwa nie można nalać na raz, troszkę szczypie w język. [3.5]
      Opakowanie: Projekt Pinty od początku budzi moje rozdwojenie, taka komiksowa nowoczesna niby ok. ale jednak większym podziwem darzę jednak klasykę, minus za brak kapsla firmowego. [3]
      Uwagi: Dla mnie absolutna czołówka weizenbocków które piłem, stawiam w trójce najlepszych obok Meinel-Brau i Goller. Zmienił się mój faworyt na Piwo Roku 2011

Moja ocena: [4.625]

Comment

• corrado
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.05
        • 30

Dawno mnie nie było w browarze, nie orientujecie się czy można piwa PINTY kupić w Browarze na Jurze lub w Karczmie u Stacha przy browarze?

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23960

Wątpię.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

Piwo jest treściwe, jedyn minus to trochę zbyt zauważalny posmak drożdży. Miłośnicy weizenbocków powinni być zadowoleni, ja po raz kolejny się przekonuję, że to nie mój styl.

Comment

• arzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.06
              • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrado Wyświetlenie odpowiedzi
              Dawno mnie nie było w browarze, nie orientujecie się czy można piwa PINTY kupić w Browarze na Jurze lub w Karczmie u Stacha przy browarze?
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              Wątpię.
              Nie można.
              "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              Bractwo Piwne
              Skład Piwa
              Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• corrado
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2007.05
                • 30

W takim razie muszę zawitać do Składu Piwa

Comment

• arzy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.06
                  • 2814

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika corrado Wyświetlenie odpowiedzi
                  W takim razie muszę zawitać do Składu Piwa
                  Psze Koźlak ma być jutro.
                  Jak tylko się pojawi dam znać w odpowiednim wątku.
                  "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  Bractwo Piwne
                  Skład Piwa
                  Piszę poprawnie po polsku!

Comment

• jacer
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2006.03
                    • 9875

Weizenbock, 16,5% wag, 6,7% alk.

Piwo zacierane dekokcyjnie z użyciem słodów: pilzneński, pszeniczny jasny i ciemny, Carawheat, carahell, chmiel Tradition i Halertau Mittelfruh. Drożdże WB-06.

piana: bardzo mocne syknięcie przy otwieraniu, bardzo duża piana, nieudało się nalać na raz, w kolorze kremowym, na dnie spory osad, utrzymuje się grubą warstwą,
                    kolor: brudnawo-brązowawy, mętne,
                    zapach: lekki goździk, banana mało czuję,
                    smak: przed nalaniem drozdży smak ostry, trochę cierpki, kwaskowaty, po dolaniu piwo się wygładza, pije się przyjemnie, czuć tą ostrość od słodów ciemnych, lekki karmel, przy odbijaniu się (sorka) wyczuwalne banany, trochę jakby czuć alkohol w postaci ostrości,
                    wysycenie: spore.

Piwo warte spróbowania, smaczne. Z Weizenbocków piłem tylko od Meinels'a tu jeszcze trochę brakuje.
                    Last edited by jacer; 2011-11-08, 19:27.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• canigggia
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.10
                      • 451

Ocena z ARTomatu

Kolor: ciemny bardzo bursztyn, jasny brąz, bardzo mętny [5]
                      Piana: kremowo-brązowa, wysoka, średnio pęcherzykowa, pęcherze różnej wielkości, wolno opada i zostawia cudowne osady na szklance [4.5]
                      Zapach: intensywny, pszeniczny, lekko palony odczuwalne nuty bananowe i owocowe [4.5]
                      Smak: lekko palony, smak banana odczuwalny, odczuwalne także nuty bananowe, przyjemna niedrażniąca goryczka na całej długości smaku [5]
                      Wysycenie: Odpowiednie [4.5]
                      Opakowanie: Ja bardzo lubię te etykiety PINTY. Z tą jest podobnie, zastosowano tu dodatkowo fajny zabieg z tekstem do góry nogami, dzięki czemu przed wypiciem trzeba odwrócić butelkę, co cudownie miesza tego Psze Koźlaka przed wypiciem. Szkoda tylko, że kapsel taki nijaki. [4.5]
                      Uwagi: Zakupione w sklepie Desperado na gdyńskim Witominie.

Moja ocena: [4.725]
                      Browarnik Tomek
                      TomCani

Grimness, Frost and Northern Darkness!!!

Comment

• delvish
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.11
                        • 3508

Wersja beczkowa z Omerty była dla mnie zbyt mocno drożdżowa w smaku. Zapach słaby. Poza tym czuć wszelkie zadatki na całkiem stylowego pszekozła.
                        "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                        (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brudno-jasnobrązowy. Solidnie zakręcałem butelką i jest mocno mętne, z gródkami drożdży na dnie. [4]
                          Piana: Nalewa się pięknie, kolor jasnokremowy, niby wszystko dobrze ale... przed połową szklanki została rachityczna warstewka na piwie, niemal bez śladów na szkle. [3.5]
                          Zapach: Jest wszystko co być powinno i do tego w odpowiednich proporcjach - słodowa podstawa, mocne ciemne owoce, lekki goździk i jeszcze lżejszy banan, alkohol na ostatnim planie. Malutki minus za lekko rozpuszczalnikowy aromat po ogrzaniu. [4.5]
                          Smak: Nie jest zbyt złożony. Dominują smaki przypieczonego (ale nie palonego) słodu i goździków. Dalej wychodzą lekkie weizenowe banany, alkohol i lekka goryczka. Wszystko osnute przyjemną, słodkawą okrągłością.
                          Niestety po ogrzaniu daje o sobie znać ostrość rozpuszczalnika. [4]
                          Wysycenie: Raczej umiarkowane, dla mnie za niskie, aczkolwiek jak najbardziej w granicach stylu. [3.5]
                          Opakowanie: Im dalej w warki, tym jestem coraz większym przeciwnikiem pintowych motywów ale bezapelacyjny szacunek należy się za pełne opisy, informacje o zasypie, fermentacji i drożdżach. Taki elementarz na etykiecie [4.5]
                          Uwagi: Jak nie jestem fanem ani pszenic, ani koźlaków, tak Psze Koźlak bardzo mi posmakował i liczę, że będzie w ciągłej "produkcji" PINTY! Bo czymże Polaków edukować piwnie jak nie pszenicznym mózgotrzepem

Moja ocena: [4.125]

Comment

• Pancernik
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.09
                            • 9793

Ocena z ARTomatu

Kolor: Brązowobłotny, mętny. Mimo to mnie się podoba. [4]
                            Piana: Potęęęęęężna, nie dało sie na raz nalać. Dobrze i tak, że nie zrobiłem fiku-miku z flaszką, jak sugeruje eta...
                            Piana beżowa, drobna, sztywna, dość trwała. [4.5]
                            Zapach: Słodowy, owocowy oraz karmelowy, pojawia się nuta bananów. [4]
                            Smak: Lekki kwasek, nuty palone i słabsze karmelowe, smaczne, choć nieco mało mi typowej pszenicy i typowej kozy. Ale - i tak smaczne . [4]
                            Wysycenie: Niewidoczne w błotku, ale wyczuwalne. Może być, OK. [4]
                            Opakowanie: Parametry są, opis jest, kozioł (?) też jest, ale jakiś dziwnie pokraczny (było już o tym pisane). [3.5]
                            Uwagi: Po pierwsze - piwo mi smakuje.
                            Po drugie - szacun za sięgnięcie do mocno oryginalnego stylu piwa.

Moja ocena: [4.025]

Comment

• j_Q
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2009.10
                              • 176

Nie chce mi się szczegółowo oceniać, ale powiem krótko - najlepsza pinta, jaką dotąd piłem ! Pyszna, treściwa. Dotychczasowe były dla mnie zbyt wodniste i zbytnio nachmielone. A tu znalazłem to co lubię. Proszę, uwarzcie to jeszcze kiedyś

Comment

• Feti
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.10
                                • 801

Jak piwo może być zbyt nachmielone?

Comment

Przetwarzanie...
                                X