Piwo zakupione i wypite wczoraj. Jeśli miałbym kiedyś ułożyć TOP 5 najgorszych pszenic jakie piłem w życiu, Leżajsk Pszeniczne bez problemu zaokupowałby podium. Piana zniknęła szybciej niż rower w dzielnicy cygańskiej, smak tak "wyrafinowany" że miałem spory problem z dopiciem. Przynajmniej kapsel do kolekcji ładny.
Zamkowy, Leżajsk Pszeniczne
Collapse
X
-
To piwo stoi w innym miejscu niż wszystkie inne. Mogłeś niezauważyć.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Wg mnie bardzo dobry weizen, lepszy niż wiele niemieckich, które miałem okazję pić. Wczoraj przyjąłem 4 i dziś rano wszystko ok, a to też ważne. Warka z datą 05.04.12.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shedao Wyświetlenie odpowiedziPiwo zakupione i wypite wczoraj. Jeśli miałbym kiedyś ułożyć TOP 5 najgorszych pszenic jakie piłem w życiu, Leżajsk Pszeniczne bez problemu zaokupowałby podium. Piana zniknęła szybciej niż rower w dzielnicy cygańskiej, smak tak "wyrafinowany" że miałem spory problem z dopiciem. Przynajmniej kapsel do kolekcji ładny.Last edited by Adi78; 2011-10-31, 10:35.
Comment
-
-
W sobotę porównywałem z pszenicą początkującego piwowara, który uważył swoją według zestawu BA na drożdzach WB-06. Wielkich różnić nie było, cieszyńska miała więcej bananów.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Ładny, choć jak na mój gust lekko za jasny. Mętne [4]
Piana: Niby ok, ale bąble są dość grube. No i nad trwałością wypadałoby popracować. [3.5]
Zapach: Właścicie prawie go nie ma. Nuty goździkowe dość słabe. [3]
Smak: Na pierwszym planie intensywna, momentami dość denerwująca goryczka, nuty drożdżowo-goździkowe zbyt schowane. [3]
Wysycenie: Poprawne, jak na pszeniczniaki. [4]
Opakowanie: Utrzymane w konwencji, plus za kapselek [4]
Uwagi: Zakupione w siewierskiej BIEDRONCE. Cóż... Czego można się spodziewać po weizenie za 2 złote. Lub pragnie pszenicy... Ale nie byle jakiej.
Moja ocena: [3.2]"W winie jest mądrość, w piwie siła, a w wodzie są tylko bakterie"
www.zamkoszlaki.com
www.piwnekapsle.net
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedziW sobotę porównywałem z pszenicą początkującego piwowara, który uważył swoją według zestawu BA na drożdzach WB-06. Wielkich różnić nie było, cieszyńska miała więcej bananów.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika giudice Wyświetlenie odpowiedziEkhm... Że co zrobił...Mniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Barwa jasno słomkowa, jedynie mętność wydaje mi się ciut za mała. [4]
Piana: Piana nie miała najmniejszego zamiaru zostać ze mną na dłużej. Na początku wysoka drobnoziarnista jak w większości pszenicznych. Szybko opadła [2.5]
Zapach: Zapach bardzo mało wyraźny, delikatny banan wyczuwalny. [3]
Smak: Goryczkowo - wodniste. Smaki typowo pszeniczne bardzo słabe, występujące raczej jako posmaki [2.5]
Wysycenie: Nasycenie za słabe. Pod koniec kufla praktycznie go nie było [2]
Opakowanie: Ładna skromna etykieta utrzymana w tonacji koloru beżowego. Jest informacja o składzie ale brak o ekstrakcie. [4]
Uwagi: Nie spodziewałem się nic nadzwyczajnego i się nie zdziwiłem. Dwie zalety posiada to piwo: cena i dostępność (kupione w Biedronce)
Moja ocena: [2.8]
Comment
-
-
Aromat: pierwszy nos bananowo-goździkowy, przyjemny, typowo weizenowy. Potem aromat słabnie, pojawiają się nutki fenolowe, plastikowe.
Barwa: żółte, mętne
Piana: wysoka, niezbyt gęsta, dość trwała
Smak: dość lekki, goździkowy, cytrusowy, lekko słodowy, niezbyt głeboki ale przyjemny, zrównoważony. Nutki kwaskowe. Końcówka raczej pusta i wodnista.
Odczucie w ustach: lekko wodniste, lekko szorstkie, mocno nagazowane
Goryczka: niska
Ogólne wrażenie: nie ma wątpliwości, że to weizen, poprawnie uwarzony, nieco wodnisty i płytki, ale pijalny i przyjemny. W Bawarii kariery by nie zrobił, ale i tak jest lepszy od wielu weizenów z browarów restauracyjnych.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: jasnosłomkowy, średnio mętny, zachęcający do spróbowania [3.5]
Piana: początkowo dość wysoka (przy prawidłowym nalaniu do pokala) gruba, szybko jednak opada nie pozostawiając osadu na szkle, znika zupełnie [2.5]
Zapach: niezbyt intensywny zapach słodu pszenicznego i kwaśnych jabłek, ogólnie niezbyt zachęcający [2.5]
Smak: nie jest to smak rasowego piwa pszenicznego, trochę zbyt wodniste i kwaśne, nie pozostaje w ustach [2.5]
Wysycenie: dość wysokie (szczególnie na początku), ale dopuszczalne dla piw pszenicznych [4]
Opakowanie: etykieta stonowana, utrzymana dla serii piw sprzedawanych pod marką Leżajsk, niestety brak mi producenta i zawartości ekstraktu [4]
Uwagi: Dla mnie jest to nieco niedopracowane podążanie za ostatnią modą na piwa pszeniczne w Polsce. Można spróbować, ale są piwa pszeniczne zdecydowanie lepsze. Atrakcyjna jest „biedronkowa” cena
Moja ocena: [2.7]
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Złotopomarańczowy, lekko mętny. Wolę nieco bardziej nasycone barwy pszenicy, ale nie jest źle. [4]
Piana: Wysoka, białokremowa, średniodrobna. Dość nietrwała, niestety... [3.5]
Zapach: Bananowo-owocowy, jest jeszcze jakiś intensywny odorek rozpuszczalnikowy, na szczęście krótkotrwały. [3]
Smak: Lekki kwasek, delikatna goryczka i banan, ślad cytrusów. Trochę uboga paleta, jak na pszenicę. [3.5]
Wysycenie: Dla pszenicy mogłoby być "o oczko" większe. [3.5]
Opakowanie: Dedykowany kapsel, estetyka dopracowana, nawiązująca do L., najlepsza strona piwa. [4.5]
Uwagi: Porównywałem z ponad dwa razy droższym Konstancinem Pszenicznym, z pewnością Leżajsk nie jest dwa razy gorszy...
Poza tym - wydarzenie (dla młodszych "iwent" ) - polska pszenica debiutuje w Biedronce!
Moja ocena: [3.4]
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coder Wyświetlenie odpowiedziAromat: pierwszy nos bananowo-goździkowy, przyjemny, typowo weizenowy. Potem aromat słabnie, pojawiają się nutki fenolowe, plastikowe.
Barwa: żółte, mętne
Piana: wysoka, niezbyt gęsta, dość trwała
Smak: dość lekki, goździkowy, cytrusowy, lekko słodowy, niezbyt głeboki ale przyjemny, zrównoważony. Nutki kwaskowe. Końcówka raczej pusta i wodnista.
Odczucie w ustach: lekko wodniste, lekko szorstkie, mocno nagazowane
Goryczka: niska
Ogólne wrażenie: nie ma wątpliwości, że to weizen, poprawnie uwarzony, nieco wodnisty i płytki, ale pijalny i przyjemny. W Bawarii kariery by nie zrobił, ale i tak jest lepszy od wielu weizenów z browarów restauracyjnych.Mniej książków więcej piwa
Comment
-
Comment