Zamkowy, Leżajsk Pszeniczne

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • danhaj
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 620

Wypiłem wydanie z datą do 05.05.2012 i jest jeszcze za wcześnie, by popadać w euforię, jakie to nie wybitne piwo. Moim zdaniem jest ledwie poprawne. Wszystko zgodnie ze stylem, aż do spróbowania - dość wodniste i mało treściwe. Osadu żadnego też nie stwierdziłem.
    Co do argumentu, że piwo dobre jak na swoją cenę, to tak jakby powiedzieć, że szary papier toaletowy też jest niezly jak na swoją cenę. W sumie użyć można, spełni swoją rolę, tylko doznania nie te.

W tym wypadku zasługuje na uznanie fakt, że koncern wprowadza (i to do sieci dyskontowej) piwo o jakim jeszcze pare lat temu mogliśmy pomarzyć, by pojawiło się w regularnej dystrybucji. (wyjątkiem był Okocim pszeniczny). To jest dowód na to, że rynek powoli się zmienia i także podniebienia masowego odbiorcy systematycznie stają się coraz bardziej gotowe na nowe style.

Ale niezmiennie irytującym pozostaje to, że Grupa Żywiec warzy piwo w Cieszynie i wprowadza je na półki ni z gruszki ni z pietruszki pod nazwą Leżajsk. Dzięki temu mój znajomy z Leżajska wierzy w ciągły rozwój swojego miejscowego browary, który inwestuje w sprzęt i wprowadza nowe style.
    Last edited by danhaj; 2012-01-14, 23:20.
    Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• kentaki
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 452

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danhaj Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale niezmiennie irytującym pozostaje to, że Grupa Żywiec warzy piwo w Cieszynie i wprowadza je na półki ni z gruszki ni z pietruszki pod nazwą Leżajsk. Dzięki temu mój znajomy z Leżajska wierzy w ciągły rozwój swojego miejscowego browary, który inwestuje w sprzęt i wprowadza nowe style.
      I coś w tym jest, piwo butelkowe z Leżajska przez ostatnie pół roku nie wychodziło (tylko Warka, kod L przed godziną rozlewu). Bo podobno była jakaś bakteria na rozlewni (pitu pitu, jak tu zmniejszyć koszty). Dla wtajemniczonych krążył gryps "w butelkach pszeniczne". Może GŻ poszła za ciosem i dla zmyłki wypościła pseudo weizena z Cieszyna pod marką Leżajsk? Nie mam nic do całkiem fajnej pszenicy leżajskiej z Cieszyna. Chwała im za to, ale ziarno do kolejnej teorii spiskowej zostało zasiane.

Comment

• dlugas
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼
        • 2006.04
        • 4014

Co do argumentu, że piwo dobre jak na swoją cenę, to tak jakby powiedzieć, że szary papier toaletowy też jest niezly jak na swoją cenę. W sumie użyć można, spełni swoją rolę, tylko doznania nie te.
        mi raczej chodzi o taką sytuację, że lepiej wydać te 2,69zł na leżaka niż 3,19 na KULTa czy 3,99 zł na inne poprawne polskie czynie pszeniczne piwo. Nie ma co przepłacać i dawać po 4zyle jak się ma ochotę ugasić pragnienie całkiem znośnym pszeniczniakiem.

Adekwatnie do papieru, nie trzeba dawać 9zł za paczkę velvetu jak się ma całkiem dobry papier za 5zł pod marką TESCO (to lepsze) który spełnią tą samą funkcję a odpowiedni narząd nie odczuwa różnicy w cenie.
        Last edited by dlugas; 2012-01-15, 00:18.
        Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
        Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
        FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• kentaki
          • 2002.10
          • 452

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dlugas Wyświetlenie odpowiedzi

Adekwatnie do papieru, nie trzeba dawać 9zł za paczkę velvetu jak się ma całkiem dobry papier za 5zł pod marką TESCO (to lepsze) który spełnią tą samą funkcję a odpowiedni narząd nie odczuwa różnicy w cenie.
          Nie brnijmy w papier , wiadomo, że toaleciak z Biedronki bije konkurencję, ale Leżajsk Pszeniczny (z Biedronki) tylko się stara .

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki Wyświetlenie odpowiedzi
            Dla wtajemniczonych krążył gryps "w butelkach pszeniczne". Może GŻ poszła za ciosem i dla zmyłki wypościła pseudo weizena z Cieszyna pod marką Leżajsk? Nie mam nic do całkiem fajnej pszenicy leżajskiej z Cieszyna. Chwała im za to, ale ziarno do kolejnej teorii spiskowej zostało zasiane.
            Nie ogarniam tego toku myślenia.

Przecież jest to powszechna wiedza, że ten pszeniczniak jest warzony w Cieszynie. Należy się z tego cieszyć, że browar funkcjonuje, unosi się nad nim zapach gotowanego piwa, bo jest to jeden z bardziej klimatycznych browarów.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23963

Czy ta powszechna wiedza pochodzi z informacji na opakowaniu?

Ja ma wrażenie że to powszechna wiedza jest i owszem, ale w bardzo wąskim sekciarskim kręgu
              Last edited by ART; 2012-01-15, 13:18.
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Ja ma wrażenie że to powszechna wiedza jest i owszem, ale w bardzo wąskim sekciarskim kręgu
                A to są jeszcze jakies inne kręgi?
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson

Comment

• kentaki
                  • 2002.10
                  • 452

Chodziło mi o to, że jak w ubiegłym roku, kiedy piwo produkowane w Leżajsku na etapie butelkowania było skażone jakąś tajemniczą bakterią niesamowicie się pieniło i nie trzymało smaku. Pracownicy mówili, że wychodzi im "pszeniczne". Ta cała awaria zablokowała rozlewnię w Leżajsku na kilka miesięcy, a piwo było produkowane w Warce. Być może wypuszczenie Leżajska pszenicznego z Cieszyna miało na celu ukrycie nieudolności technologów z Leżajska, którzy przez tak długi czas nie potrafili sobie poradzić z problemem. I, że nie była to awaria, czy tym bardziej zakażenie, ale praca nad nowym produktem i stąd ten przestój. Przecież zwykły spijacz piwa i tak się nie kapnie, bo na butelce nie jest napisane gdzie to piwo jest robione. Wie to tylko GŻ i my sekciarze. Jaka jest prawda i jaka była geneza powstania Leżajska pszenicznego i to w Cieszynie pewnie się nie dowiemy.

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Dalej nie kumam, wypuscili pszeniczne z Cieszyna, bo mieli awarję w Leżajsku i żeby ludzie się nie pokapowali warzyli je w Cieszynie?
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• dlugas
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2006.04
                      • 4014

Ja powoli zaczynam rozumieć co tutaj się pisze.

W Leżajsku testowali produkcję pszenicy, w między czasie skazili normalną produkcję Leżajska Pełnego, bakteriami czy tam czym innym rodem z pszenicy. Przenieśli zatem warzenie Leżaka pełnego do Warki, aż do uporania się z problemem.
                      Po obmyśleniu i przetestowaniu produkcji pszenicy w Leżajsku, wdrożyli ją w Cieszynie.

Nie wiem po co i dlaczego mieli by tak robić, ale ja tak zrozumiałem powyższe wywody
                      Last edited by dlugas; 2012-01-15, 14:47.
                      Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                      Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                      FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• Feti
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2010.10
                        • 801

A może po prostu Leżajsk to marka z niższej pólki i ta pszenica też jest z tego segmentu. To jest korporacja i tu ważna jest marka, nie miejsce produkcji. W Leżajsku nie można warzyć pszenicy z przyczyn technicznych albo kadra nie ma doświadczenia, w Cieszynie można i wiedzą jak ( Mastne i insze piwa wskazują, iż potrafią warzyć górniaki). To moje gdybanie.
                        A co do piwa, bardzo zacny polski pszeniczniak.

Comment

• pioterb4
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2006.05
                          • 4322

Chodzi pewnie o to, że marka Leżajsk jest już dla klientów Biedronki znana i we wszystkich dyskontach sieci dostępna. Rozpoznawalnosć marki "Brackie" jest znacznie słabsza a wprowadzenie zażelazionych na maxa piw jasnych jakiś czas temu do Carefurów na pewno Cieszynowi nie pomogło. Dodanie pszenicy do portfolio Leżajska było pewnie bezpieczniejsze z punktu widzenia GŻ.

Comment

• jacer
                            • 2006.03
                            • 9875

Dodanie pszenicy przez GŻ to odpowiedź na pojawienie się Grolscha Książęcego.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2

Comment

• kopyr
                              • 2004.06
                              • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dodanie pszenicy przez GŻ to odpowiedź na pojawienie się Grolscha Książęcego.
                              Nie sądzę.

To IMO nie był pomysł GŻ, tylko Jeronimo, czyli Biedronki. Ktoś sobie pomyślał, słuchajcie z winami poszło nieźle, ale nie mamy żadnych piw dla klienta, który szuka czegoś innego. Mocno współpracują z GŻ i CP, być może zapytali czy byliby im w stanie dostarczyć pszeniczne "tylko dla Biedronki". CP, który ciągnie piwo z zagranicy mógł nie być atrakcyjny cenowo. GŻ weszła w biznes i od początku wiadomo było, że jak dla Biedronki, to musi być Leżajsk. Pewnie piwo byłoby warzone w Leżajsku, gdyby nie ta wtopa z linią do butelkowania. Skoro w Cieszynie się udało, to pewnie teraz boją się ryzykować i przenosić całą sprawę do Leżajska. Dla Cieszyna to super, dla Leżajska pewnie nie.
                              blog.kopyra.com

Comment

• ucho
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2010.05
                                • 500

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki Wyświetlenie odpowiedzi
                                I coś w tym jest, piwo butelkowe z Leżajska przez ostatnie pół roku nie wychodziło (tylko Warka, kod L przed godziną rozlewu). Bo podobno była jakaś bakteria na rozlewni (pitu pitu, jak tu zmniejszyć koszty).
                                Widziałem Stronga i Tatrę rozlane na przełomie 2011/12 z "H".

Wie ktoś dlaczego nie zdecydowano się LP lać w aluminium?
                                Bezzwrotna butelka zwrotna - kiedyś będę opowiadał o tym wnukom.

Comment

Przetwarzanie...
                                X