Fortuna, Miłosław Pilzner

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maziek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.03
    • 4

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładny, bursztynowy. [4]
    Piana: B. dobra, długo trzyma, lacing itd. [4]
    Zapach: Przyjemny, majaczy się ten "zagramiczny" chmiel, chociaż dużo to go chyba nie ma.. [4]
    Smak: Niestety zależy od warki. Najnowsza b. dobra. Czuć grejprfeuty (cascade?). Bywają jednak nieudane (kapusta itd.) [3.5]
    Wysycenie: Niskie, ale wystarczy. [3.5]
    Opakowanie: Kogo to obchodzi.. [4]
    Uwagi:

Moja ocena: [3.775]

Comment

• meszek0009
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.04
      • 247

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ładne złoto, klarowne. [4]
      Piana: Początkowo spora, drobna, ale szybko opada do cieniutkiej warstewki, nie zdobi szkła. [3.5]
      Zapach: Słodowość wyraźna, ale już czuć, że piwo będzie bardzo słodkie. Poza tym chmiel, niezbyt mocny jego zapach, ale bez problemu można go zidentyfikować. Żadnych wad większych nie stwierdziłem. [3.5]
      Smak: Słodowość bardzo wyraźna, zalepiająca, nudna, męcząca. I tyle... Chmiel i goryczka na granicy wyczuwalności. I weź się tu człowieku orzeźwij po ciężkim dniu ... [2]
      Wysycenie: Jak na pilsa to powinno być nieco wyższe. [4]
      Opakowanie: Ok [5]
      Uwagi: Męczące, nie powtórzę.

Moja ocena: [3.025]

Comment

• dzemek
        Porucznik Browarny Tester
        • 2010.12
        • 450

Piwo takie do wypicia, zapomnienia, nic się w nim nie zmieniło, nie zachwyca. Pite w wersji lanej.

Comment

• Gonzo1
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2008.12
          • 65

Po pierwsze: to nie jest pilzner. Po drugie: to świetne piwo.
          Moje odkrycie lata. Piłem to piwo już w zimę i lekko wyczuwałem cytrusowe, tropikalne nuty znane ze stylu IPA. Obecna warka do 20 grudnia jest wspaniała. Zielone, żywiczne, gęste. Jest mocno słodkawe, ale jest to słodycz daleko w tle, nieulepkowata, doskonale balansująca goryczkę. I tutaj ważne. To piwo musi być świeże. Gdy blisko do daty ważności staje się męczące i piołunowate.
          Cena: obecnie promocja do końca lata w Małpce Expres - 2,80, normalnie 3,30.

Comment

• WojciechT
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2012.09
            • 2546

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, klarowny, klasyczny. [5]
            Piana: Dosyć wysoka, bielutka, opada średnio szybko. Różnopęcherzykowa poprzetykana mniejszymi i większymi dziurami. [4]
            Zapach: POTĘŻNE masło. Jakby ktoś do środka wrzucił jego kostkę. I właściwie pod diacetylu nic się nie przebija. Może gdzieś tam w tle jakiś słodowy aromat czuć. [2]
            Smak: Masło, chlebowość, słodowość. Goryczka jest, ale słaba. Mimo wad pije się to piwo dosyć przystępnie; ale nazwanie go pilznerem to nieporozumienie. [3]
            Wysycenie: Trochę za wysokie. [4.5]
            Opakowanie: A gdzie skład? Za to jest opis fermentacji i wspomnienie browarów rzemieślniczych. [4]
            Uwagi: Kupione w Żabce w promocji, warka do grudnia 2014. Gdyby nie diacetyl byłoby naprawdę niezłe.

Moja ocena: [2.975]

Comment

• olko
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.09
              • 40

Uczuleni na żelazo powinni omijać warkę do 12.01.2015.

Comment

• vjtknn
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 25

Ocena z ARTomatu

Kolor: Złoty, klarowny. [4.5]
                Piana: Ładna, średnie opadanie, średni lacing. [4]
                Zapach: Na pierwszym planie słodowość. Chmiel prawie niewyczuwalny. Nieznaczny diacetyl. [4]
                Smak: Słód, chmiel średni, wyczuwalny diacetyl, estry owocowe. [3.5]
                Wysycenie: Za wysokie. Gryzie w język. Po wypiciu połowy butelki żołądek pełny. [2.5]
                Opakowanie: brak składu [4]
                Uwagi: warka do 20.01.2015 r.

Moja ocena: [3.75]

Comment

• Rumcais
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.01
                  • 91

Wyjaśni mi ktoś, dlaczego to piwo wali śliwką w smaku? Termin był do chyba 30 grudnia 2014 (nie jestem pewny, coś około), ale dawało śliwą równo. Nie mogło się raczej utlenić w tak krótkim czasie od uwarzenia, więc nie wiem, skąd źródło tego smaku.

Comment

• Aliusz
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.11
                    • 4

Kolor: Złoty, klarowny. [4.0]
                    Piana: Średnia, szybkie opadanie, słaby lacing. [3]
                    Zapach: W obecnej warce ( ważne do 17.01.2015) zero zapachu chmielu oraz słodu - capi niczym pseudo-szampan Sowieckoje Igristoje. [4]
                    Smak: Szampanowy ( al'a tanie wino musujące, chmiel zerowy ( przy czym dwa lata temu - przy premierze był to jeden z lepiej chmielonych lagerów z rodzimego rynku), diacetyl wyraźny, estry owocowe w cholerę mocne - niczym w parszywym , fermentowanym w zbyt wysokiej temp ale'u . [1.5]
                    Wysycenie: Raczej za wysokie. Ciężko wypić kilka sztuk z rzędu ( co przy wcześniejszych warkach nie stanowiło problemu. [1.5]
                    Opakowanie: brak składu - jedynie niczym nie uzasadniona propaganda [3]
                    Uwagi: Kupione w Żabce 04.09.2014 - typowy komercyjny śmieć, szkoda kasy na dzień dzisiejszy - jako pilzner / lager piwo wyjątkowo nie udane ! Spektakularny spadek jakości w stosunku do pierwszych warek ( warzone w 2012 roku )

Comment

• Prusak
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 4472

Tylko dopowiedzenie, piwo mam wahania formy (zdecydowanie częściej jest w tej gorszej), ale i tak znacznie lepsze od Miłosławia Niefiltrowanego, bo to już jest katastrofa. Oba pite niedawno przez mnie niedaleko źródła popsuły wrażenia z okolicy.

Comment

• wiegul
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.04
                        • 1

Ocena z ARTomatu

Kolor: Ciemnozłoty, klarowny [4.5]
                        Piana: Średnia, biała, drobne pęcherzyki, niezbyt trwała. [4]
                        Zapach: Ledwo wyczuwalny chmiel, słód jak również diacetyl [3]
                        Smak: Nuty słodowe i owocowe, chmielu nie czuję. [3]
                        Wysycenie: Wysokie, gryzące. [3]
                        Opakowanie: Butelka jak butelka, ale etykieta. Niestety wizualnie to nie moja bajka. [3.5]
                        Uwagi:

Moja ocena: [3.2]

Comment

• Mario_Lopez
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.08
                          • 991

Żona mi dzisiaj kupiła, więc wypiłem.

Lekki powiew amerykańskich chmieli (łał), ale niestety diacetyl zaraz później psuje cały efekt.

Od biedy wypiję, ale to nadal nie jest dobre piwo.
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
                          Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...

EBE EBE

Comment

• Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

Amerykańskich, a dokładnie słoweńskich.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• dlugas
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🍼
                              • 2006.04
                              • 4014

Warka chyba do 20.01.2015

Zarówno w aromacie jak i w smaku jest powiew cytrusów, coś na wzór strażackiego.

Nie jest źle, choć jest lekko zapychające.

Zazwyczaj w aromacie i smaku są niepotrzebne aromaty (raz masło, raz lekka kapusta)
                              Jednak za te 2,89zł (minus 50groszy kaucja) w promocji warto kupować.
                              Zdecydowanie inne i lepsze niż masowe koncerniaki.
                              Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                              Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                              FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4014

Warka 03.02.2014
                                podobna do
                                20.01.2015
                                czyli jest stabilizacja

W aromacie owocowość typu cytrusy(pomarańcza i grejpfrut)
                                W smaku podobnie słodowe z lekką goryczką i wyraźną cytrusową nutą.

Pilzner to nie jest, ale ciekawy "nowofalowy" lagerek jak najbardziej

takie bardziej słodowe strażackie lub lżejszy toporek.
                                Jeśli mnie pamięć nie myli.

Za 2,39zł nic tylko brać
                                Last edited by dlugas; 2014-09-12, 21:40.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
                                X