Warka 23.02.15 (żabka) - zupa z gwoździ, musiały im te kadzie doszczętnie zardzewieć...
Fortuna, Miłosław Pilzner
Collapse
X
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Odpowiedni do tego typu piwa [5]
Piana: Jak na Miłosława jestem pod wrażeniem, oblepia szkło, pod koniec utrzymywał się drobny kożuszek. [4]
Zapach: Czuć aromat typowy dla pilznerów, choć pod koniec czuć taki bardzo lekki rozpuszczalnik, ale naprawdę lekki. [4]
Smak: Wyraźna goryczka, głęboki smak. Poczucie metaliczności w ustach, ale to musiało być od chmielu, gdyż na rękach nic nie wyczułem metalicznego. [4]
Wysycenie: Odpowiednie. [4]
Opakowanie: Jakoś etykieta pilznera według mnie najsłabsza, tak samo jak kapsel. Widać piksele na kapslu. [3.5]
Uwagi: Jestem pozytywnie zaskoczonym tym piwem, spodziewałem się czegoś o wiele gorszego. Tym bardziej, że teraz 2 Miłosławy za 5 zł (bez kaucji).
Moja ocena: [4.025]
Comment
-
-
Kupione w Żabce z datą ważności 09.03.15 (z oferty dwa za 5 pln).
Jest zmiana, aromat i smak idzie w stronę ... Strażaka z Bojana.
Na kontretykiecie informacja o powtórnym chmieleniu na zimno oraz dodatku chmielu z rodziny Golding.
Jakaś moda się zrobiła żeby zwykłe lagery ubarwiać. Olsztyńskie to kolejny przykład.
Comment
-
-
Kupiłem dzisiaj w Makro 4 sztuki. Informacja na etykiecie 'chmielenie na zimno'. Bardzo lubiłem to piwo aż do dzisiaj. Spodziewałem się tego co zawsze, chmielowej goryczki i aromatu, czystego profilu smakowego. Otworzyłem, zero aromatu chmielu, raczej aromat taniego piwa miodowego mocnego. Smak - tragedia, lekki kwas który długo czuć w ustach. Do tej pory dla mnie Fortuna trzymała poziom, piwa z reguły powtarzalne, często je kupowałem. Warka do 30.03.2015 ma ewidentną wadę. To jakaś pomyłka - to nie jest to piwo.
Comment
-
-
Warka do 07.02.2015 nie jest dobra. Aromat jest w miarę przyjemny chociaż chyba trochę gorszy niż zwykle. Piana jest słaba. W smaku jest niestety kwas i chyba odrobina skarpety, da się wypić ale po co? Mam nadzieję, że to piwo powróci do formy ponieważ jak do tej pory zawsze mi smakowało chociaż nie sięgam po nie zbyt często.
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Jasne złoto. [4]
Piana: Startowa 2 cm, dość szybko opada do warstewki. [3.5]
Zapach: Nie za mocny, lekko piwniczny, jest jakaś nuta chmielowa z małą zbożowością. [3.5]
Smak: Smak dość trudny do jednoznacznego określenia. Jest trochę masła, średnia w odczuciach nie za duża goryczka, owocowość z tych lżejszych. Metaliczność nie natrętna i raczej ulotna. [3]
Wysycenie: Średnie. [3.5]
Opakowanie: Dalej nie przyzwyczaiłem się do tego błękitu nieba nad browarem... [3.5]
Uwagi: Chmielone na zimno Goldig'iem. Piwo było całkiem inne od tego co pamiętam. Był okres bardzo ciężkiej pijalności teraz wypiłem bez problemu. 20.04.2015.
Moja ocena: [3.325]Ostatnia zmiana dokonana przez Javox; 2014-12-06, 10:12.
Comment
-
-
Niegdyś jedno z moich ulubionych tanich piw sesyjnych. Prawie, że spełniał wszystkie wymogi legendarnego pilsa za 3 złote. Swojego czasu chyba najmocniej chmielone piwo na aromat dostępne w Żabkach.
Niestety ostatnimi czasy z warki na warki jest coraz gorzej. Z każdą kolejną więcej diacetylu a mniej aromatu chmielowego, który go kiedyś wyróżniał na tle sąsiadujących z nim zazwyczaj na półce koncerniaków. Warka z datą do 06.05.2015r. przelała czarę goryczy. Zero aromatu chmielowego, diacetyl przebijający już chyba nawet Lubuskie, które słynie z tego, że mogłoby robić za roztwór diacetylu na kursach sensorycznych, do tego wyraźna kwaskowatość.
Dopóki nie usłyszę, że coś idzie ku lepszemu będę się musiał z tym piwem pożegnać.
Comment
-
-
Gdy zobaczyłem na etykiecie "chmielenie na zimno", to od razu kupiłem wyobrażając sobie te cudowne aromaty chmielowe w nozdrzach.
Zamiast tego poczułem masełko, czyli diacetyl przykrywający wszystko inne (warka do 06.05).
Ojjj podpadasz mi Fortuno ostatnio za mocno.. kilka dni temu wylałem zepsutego Komesa.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tfur Wyświetlenie odpowiedzimaszyna losująca podała butelkę z datą 15.06
dla odmiany bardzo udana warka
lepsze to piwo raczej nie bywa
szczerze polecam
Comment
-
-
Wziąłem z półki w sklepie najświeższe jakie znalazłem (02.08.2015) z nadzieją, że wyczuję etkietowe chmielenie na zimno. Niestety ordynarny mix DMS-diacetyl przykrył wszystko.
Ehhh, Fortuno podobno potrafisz robić dobre piwa, tylko czemu ja na nie nie trafiam?
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: słaba herbata [4.5]
Piana: Gęsta, śnieżnobiała czapa, utrzymująca się do końca picia, pozostawia wyraźne okręgi na kuflu. [5]
Zapach: Delikatny i przyjemny słodowy, niestety w tle wyraźne zgniłe jajeczko. [3]
Smak: Słodowe, prawie bez goryczki ale bardzo przyjemne, trochę zbyt wodniste. Ogólnie OK [4]
Wysycenie: ładnie się układa [5]
Opakowanie: Kapsel, wzornictwo etykiety,skład. [5]
Uwagi: Solidne piwo, bez błysku ale spokojnie do picia w dużych ilościach
Moja ocena: [3.875]"Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
Comment