Krzychu Michu, osad ma tam być ! Im więcej osadu drożdżowego tym bardziej Lagerowe jest smaczniejsze. Taka jest moja obserwacja tego piwa od początku jego powstania.
Ciechanów, Ciechan Lagerowe
Collapse
X
-
Lager i jakieś górki płytkowego (nie jakiś tam muł - normalnie płytki i jakieś inne męty) to się zdziwiłem. O pszenicy słyszałem ale w lagerze... Człowiek się ciągle uczy... Mi pasuje. A co do piany to faktycznie, nie wiem czy widziałem przez dwa miesiące picia regionalnych wyższą pianę - radzę nalewać delikatnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzychu_michu Wyświetlenie odpowiedziW ramach testowania przez świeżaka klasyków dziś kupiłem ciechan lagerowe. Nie przepadam za lagerami ale muszę napisać, że ta goryczka jest całkiem przyjemna. Czy to piwo udane czy nie to ja nie wiem - nie mnie oceniać - chętnie przeczytam co o tej warce sądzą inni. Ostatnio sporo osób po nim pojechało. Ja mam z datą do 09.05.2013 i mi smakuje. Troszkę się przeraziłem tym osadem http://zapodaj.net/19a5f66ed85f0.jpg.html na dnie butelki rodem z pszeniczniaka ale podobno tak mam być. Już myślałem, ze butelki nie umyli a ja w sklepie byłem ślepy.
Comment
-
-
Jemu pewnie chodzi o to że czasem w lagerowym jest osad w formie pyłu tak jak w weizenach a czasami leży na dnie w formie płatków i farfocli
Skoro piszecie, że się polepszył jak wyzdrowieję to przetestuję
Comment
-
-
Ocena z ARTomatu
Kolor: Piwo mętne, ale trzeba się bardzo przyłożyć żeby dokładnie wymieszać osad, w przeciwnym razie w piwie pływają drożdżowe kłaki, trochę za jasne, ale to jedyny zarzut [4.5]
Piana: Na początku wysoka i trzymająca się, później degraduje się do pierścienia z resztkami na szkle [3]
Zapach: Na początku za dużo diacetylu uderza w nos i piwo pachnie masłem, ale po chwili słodowość, a następnie delikatne chmielowe aromaty to skutecznie maskują [4]
Smak: Zdecydowanie najlepsza część tego piwa, trochę chlebowe na początku, później wyraźna, głęboka goryczka, żadnych zastrzeżeń, wszystkie polskie lagery mogłyby tak smakować [5]
Wysycenie: Takie sobie, trochę za niskie, ale nie przeszkadza to w odbiorze piwa [4]
Opakowanie: Nudne i nieciekawe, ale nie ma tragedii [3.5]
Uwagi: Warka z datą do 22.05.13
Moja ocena: [4.3]
Comment
-
-
Warka 22.05.13 albo 27.05 nie pamiętam
Po wybełtaniu końcówki i przelaniu do kufla całość bardzo mętna o kolorze słomkowo-żółtym. Mi się podoba
Piana na początku spora, ale nie stety po kilku minutach opadała prawie do zera, nie pamiętam czy krążkowała, bo kufel był z grubego nie idealnie przeźroczystego szkła, więc jakoś nie rzuciło mi sięto w oczy.
Zapach- delikatny chlebek, nutka słodowa i delikatny cytrus, nie powala ale coś czuć
SMAK: no lagerowe powraca do swojego poziomu. Dość spora goryczka (jak na ten styl) zbalanasowana delikatną słodowością i kwaskowatością. Wyczuwalne nuty cytrusowe, coś w stylu skórki grejpfruta.
POLECAM
w PiP po 2,99zł plus butelka
w Tesco 3,99zł
Polecam też najpierw wypić1-2 lagerowe a później z 2 koncerniaki, bo smak legerowego długo pozostaje w ustach przez co nawet tyskolechy wydają się lekko gorzkie :]Last edited by dlugas; 2013-04-21, 13:10.
Comment
-
-
Warka 18.06.13. Nowy kapselek: "Browar Ciechan Browarem 10-lecia". Nawet ładny. W środku gorzej. Zero farfocli. Gdyby nie lekko opalizująca zawiesinka piwo byłoby całkowicie klarowne. Smakuje jak piwo z Lwówka: gwoździami z dość długo pozostającym aptecznym posmakiem. Lagerowe to to na pewno nie jest. Naciąłem się na 5 sztuk więc się pocieszam, że wypić się da, ale nie polecam. Mam nadzieję, że to tylko wypadek przy pracy .Last edited by Bladecatcher; 2013-05-11, 16:34.
Comment
-
-
pora żebym i ja coś pochlebnego napisał o tym piwie
przeprosiłem się z nim jakieś trzy, cztery miechy temu
i od tamtej pory stało się napojem moim powszednim
jest zadowalające smakowo i dosyć szeroko dostępne
mówiąc krótko, mam je nawet w sklepie 'pod blokiem'
jeśli utrzyma formę, spędzę lato w jego towarzystwie
z przykrością stwierdzam, że gonitwa za nowościami
w cenie 7 zł za butelkę wywołuje u mnie finansową zadyszkę
wolę punkt podparcia na płytszym krańcu ofertowego basenuveni, emi, bibi
Comment
-
-
No i w sklepie była tylko warka 01.07.13
Piana: obfita, duże i średnie pęcherze, opadła dość szybko do kilku milimetrów, ale była do samego końca
Kolor: żółty i bardzo mętny. Mułek ładnie zmętnił całość za to te farfocle latały po całym piwie jak szalone (później wrzucę fotkę wyglądało to nie ładnie, ale za to świetnie smakowało
Aromat: słodowy, za mało chmielowy, lekki chlebek razowy
SMAK: jest nieźle, choć mogłoby być więcej goryczki, albo już się przyzwyczaiłem i wymagam więcej. Na początku pojawia się dość wyraźna goryczka, odczucie w ustach jest świetne. Genialnie goryczka jest kontrowana słodowością, która czeka z wyjściem i pojawia się dopiero kiedy goryczka ustępuje.
Piłem leciutko schłodzone, bo kupiłem po pracy w sklepie prosto z półki i nie wytrzymałem i tylko leżało dosłownie kilka minut w zamrażarce.
Szklanka oprózniona dość szybko, pijalność świetna. Żałowałem, że głupi nie kupiłem więcej :/Last edited by dlugas; 2013-06-01, 14:33.
Comment
-
Comment